Ανάσα πολιτισμού η συνεργασία ΕΜΣΤ και ΝΕΟΝ

20.02.2014
Η μεγάλη στιγμή για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έφτασε! Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί το κτήριο του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ, στη Συγγρού, ως έδρα του ΕΜΣΤ, και θα είναι έτοιμο να ανοίξει στο κοινό τον ερχόμενο Μάιο.

Η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κ. Άννα Καφέτση, εξέφρασε τους προβληματισμούς της στο Ωδείο Αθηνών, την προσωρινή έδρα του ΕΜΣΤ, όπου έγινε η ανακοίνωση του προγράμματος δράσεων του οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2014.

Η κα Καφέτση διευκρίνησε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να: «εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του ΕΜΣΤ (...) πρέπει να γίνουν προσλήψεις και χρειάζονται πόροι. Από το υπουργείο η διαδικασία προσλήψεων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και δεν έχουν εξευρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία του». Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ σημείωσε, επίσης, ότι χρειάζονται 1.400.000 ευρώ και από το υπουργείο για το 2014 έχουν διατεθεί 400.000 ευρώ».

Παρ' όλα αυτά, το μουσείο, που λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια χωρίς μόνιμη στέγη, ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Στην ανακοίνωση του προγράµµατος του NEON για το 2014 ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του ΝΕΟΝ, σημείωσε ότι κεντρικός πυλώνας των δράσεων του οργανισμού αποτελεί η συνεργασία με το ΕΜΣΤ, μια συνεργασία που: «μπορεί να αποτελέσει ένα νέο, ελπιδοφόρο μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους πολίτες. Ευρύτερα και για το μέλλον, προσδοκώ ότι το ΕΜΣΤ θα προάγει μια νέα αντίληψη για τον σύγχρονο πολιτισμό και τις δυνατότητές του να λειτουργεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και προόδου».

Ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε ότι η λειτουργία του νέου ΕΜΣΤ μπορεί να γίνει προπομπός εκσυγχρονιστικών εξελίξεων στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας μας, να ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και να προσελκύσει τη συνδρομή ιδιωτών και επιχειρήσεων, βάσει των προτύπων που λειτουργούν διεθνώς.

Από την πλευρά της η κα Άννα Καφέτση, αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ, η οποία αφορά τόσο στην οικονομική ενίσχυση του Μουσείου όσο και στο πάντρεμα των αναγκών των δύο φορέων και στον κοινό στόχο για ανάδειξη της τέχνης και για τις επόμενες γενιές.

Ενδιαφέροντα και τα σχόλια της κας Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου, που τόνισε τη σημασία που έχει η επένδυση στον πολιτισμό για την ανάπτυξη των κοινωνιών και των πόλεων. Φέρνοντας το παράδειγμα της Αγγλίας, σημείωσε ότι για κάθε λίρα που επενδύει το κράτος στην τέχνη, παίρνει πίσω τέσσερις, καθώς μέσα από την τέχνη οι πόλεις αναδημιουργούνται, γίνονται κοσμοπολίτικες, προσελκύουν επισκέπτες και αναπτύσσονται ποικιλοτρόπως.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι για το ΕΜΣΤ θεσµοθετούνται οι παρακάτω δραστηριότητες, µε χρηµατοδότηση του ΝΕΟΝ:

- Annual Commission Series στη Στέγη του ΕΜΣΤ | ∆ιοχάντη
Ετήσιος θεσµός που αφορά στην ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δηµιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ, µε διάρκεια στους µήνες Μάιο-Σεπτέµβριο. Η επιµελητεία θα είναι του ΕΜΣΤ. Η συνεργασία θα έχει 5ετή διάρκεια. Η πρώτη ανάθεση είναι στην καλλιτέχνιδα ∆ιοχάντη.

- Εµβληµατικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ
Οργάνωση και χρηµατοδότηση περιοδικών εµβληµατικών εγκαταστάσεων από διεθνή µουσεία και τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήµατα στο ΕΜΣΤ.

Επιμέλεια Χριστίνα Τσατσαράγκου