Ελληνική ποίηση στο μετρό του Λονδίνου

25.02.2014
Εξι αφίσες με στίχους από επτά ποιήματα θα υπάρχουν από σήμερα στο μετρό του Λονδίνου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Greek Poems on the Underground».

Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν τους στίχους στα Αγγλικά και των Ελλήνων ποιητών και στα Ελληνικά μέχρι τις αρχές Απριλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της ελληνικής πρεσβείας, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Οι στίχοι παρουσιάστηκαν σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στο σπίτι του Βρετανού ποιητή Τζον Κιτς (1795-1821), στην περιοχή του Χάμστεντ στο Λονδίνο. Οι Ελληνες ποιητές είναι η Σαπφώ, η Ανύτη, ο Κ. Π. Καβάφης και ο Νίκος Γκάτσος. Οι Αγγλοι είναι ο φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον και ο Τζον Κιτς, ενώ ο Iρλανδός είναι ο Theo Dorgan, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση.

Νοερό ταξίδι
Η συμμετοχή του κοινού ήταν θεαματική και όλα τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί. Η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας Βάνα Σολομωνίδου δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά συνεργαζόμαστε και πάλι με την ομάδα "Poems on the Underground" για να πλησιάσουμε μέσα από τη διεθνή γλώσσα της ποίησης το πλατύ κοινό που μετακινείται με τον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου. Ελληνες ποιητές, αλλά και ποιητές που υμνούν την Ελλάδα θα χαρίζουν για έξι εβδομάδες ένα νοερό ταξίδι στη χώρα μας σε χιλιάδες ανθρώπους. Το καράβι-σύμβολο της ελληνικής προεδρίας συνεχίζει το ταξίδι του προς την Ιθάκη».