Η Φρίντα Κάλο, η Μπιορκ και άλλες ηρωίδες... κρεμασμένες

26.02.2014
«Starseeds» τιτλοφορείται η έκθεση της Ρέιτσελ Μέισον (Rachel Mason), στην οποία έχει δημιουργήσει κούκλες – ομοιώματα διάσημων προσωπικοτήτων. «Οι Starseeds είναι άνθρωποι από άλλο πλανήτη», ισχυρίζεται η καλλιτένχιδα, «άνθρωποι που έχουν έρθει στη γη προκειμένου να εκτελέσουν μία συγκεκριμένη αποστολή. Συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και δεν ταιριάζουν απόλυτα στην ανθρώπινη κοινωνία μας». Τα αλλόκοτα αυτά ομοιώματα – η αλήθεια είναι πως εμείς δεν βρίσκουμε τρομερή ομοιότητα, ανάμεσα στις κούκλες και τους ανθρώπους- είναι δυναμικές πασίγνωστες γυναικείες φιγούρες στις οποίες η Μέισον αποτίει φόρο τιμής. Από την Κέιτ Μπους στην Λόρι Αντερσον και από τη Φρίντα Κάλο στην Μπιορκ. Στη συλλογή αυτή η καλλιτέχνιδα έχει πλάσει τα κεφάλια των προσωπικοτήτων και τα έχει «εφαρμόσει» πάνω σε πορσελάνινα κορμιά κούκλων. Τα φορέματά τους αποτελούνται από κομμάτια σπασμένου καθρέφτη και παραπέμπουν σε κατεστραμμένη ντισκομπάλα. Για την ιστορία να σας πούμε πως η Μέισον είναι μία τελείως απείθαρχη καλλιτέχνης της οποίας οι δουλειές έχουν πολλές προεκτάσεις. Έχει ήδη στο ενεργητικό της 10 μουσικά άλμπουμ, πρότζεκτ με πολιτικές φιγούρες, δεκάδες performance, αλλά και πειραματικές όπερες. Η έκθεση "Starseeds" θα παρουσιάζεται έως τις 30 Μαρτίου σε γνωστή γκαλερί της Νέας Υόρκης. *Στις φωτό βλέπετε με τη σειρά τις: Μπιορκ, Φρίντα Κάlο, Missy Eliot, Mia, Γιοκο Ονο, Λουίς Μπουρζουά Γ.Οικονόμου

«Starseeds» τιτλοφορείται η έκθεση της Ρέιτσελ Μέισον (Rachel Mason), στην οποία έχει δημιουργήσει κούκλες – ομοιώματα διάσημων προσωπικοτήτων.

«Οι Starseeds είναι άνθρωποι από άλλο πλανήτη», ισχυρίζεται η καλλιτένχιδα, «άνθρωποι που έχουν έρθει στη γη προκειμένου να εκτελέσουν μία συγκεκριμένη αποστολή. Συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και δεν ταιριάζουν απόλυτα στην ανθρώπινη κοινωνία μας».

Τα αλλόκοτα αυτά ομοιώματα – η αλήθεια είναι πως εμείς δεν βρίσκουμε τρομερή ομοιότητα, ανάμεσα στις κούκλες και τους ανθρώπους- είναι δυναμικές πασίγνωστες γυναικείες φιγούρες στις οποίες η Μέισον αποτίει φόρο τιμής. Από την Κέιτ Μπους στην Λόρι Αντερσον και από τη Φρίντα Κάλο στην Μπγιορκ.

Στη συλλογή αυτή η καλλιτέχνιδα έχει πλάσει τα κεφάλια των προσωπικοτήτων και τα έχει «εφαρμόσει» πάνω σε πορσελάνινα κορμιά κούκλων. Τα φορέματά τους αποτελούνται από κομμάτια σπασμένου καθρέφτη και παραπέμπουν σε κατεστραμμένη ντισκομπάλα.

Για την ιστορία να σας πούμε πως η Μέισον είναι μία τελείως απείθαρχη καλλιτέχνης της οποίας οι δουλειές έχουν πολλές προεκτάσεις. Έχει ήδη στο ενεργητικό της 10 μουσικά άλμπουμ, πρότζεκτ με πολιτικές φιγούρες, δεκάδες performance, αλλά και πειραματικές όπερες.

Η έκθεση "Starseeds" θα παρουσιάζεται έως τις 30 Μαρτίου σε γνωστή γκαλερί της Νέας Υόρκης.

*Στις φωτό βλέπετε με τη σειρά τις: Μπγιορκ, Φρίντα Κάlο, Missy Eliot, Mia, Γιοκο Ονο, Λουίς Μπουρζουά

Γ.Οικονόμου