Έφυγε από τη ζωή ο Πάκο ντε Λουθία

26.02.2014
Ο Ισπανός δεξιοτέχνης της κιθάρας δεν είναι πια στη ζωή.

Ο θρυλικός μετρ του φλαμένκο Πάκο ντε Λουθία (Pako de Lucia) σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στα 68 του χρόνια. Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του φλαμένκο. Έχει αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία και μπορεί να εκτελεί εξαιρετικά γρήγορα και "καθαρά" picados.

Ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας και συνθέτης Francisco Sánchez Gómez, όπως είναι το πλήρες όνομα του Paco de Lucia, γεννήθηκε στην πόλη Algeciras της επαρχίας Cadiz στην Ισπανία, στις 21 Δεκεμβρίου του 1947. Από την ημέρα που, όντας μόλις 5 ετών, διόρθωσε τον πατέρα του, Antonio Sánchez, επαγγελματία κιθαρίστα, ως προς το ρυθμό μιας μουσικής φράσης, η αφοσίωση του Paco στην κιθάρα υπήρξε ολοκληρωτική.

Η πρώτη του δημόσια συναυλία, έγινε όταν ήταν 11 ετών, το 1958, στο Radio Algeciras και το 1965 ηχογράφησε το πρώτο του LP, με τίτλο Dos Guitarras Flamencas. To 1975 με το άλμπουμ Fuente y Caudal, ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον αυτοσχεδιασμό, και με τη διάσημη ρούμπα Entre Dos Aguas, μετέτρεψε την φλαμένκο κιθάρα από ένα όργανο που βρισκόταν έως τότε στο περιθώριο, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Με την προσθήκη του cajon drum, του μπάσου και κρουστών, θέτει τις βάσεις για το τωρινό ιδίωμα του φλαμένκο.

Έχει κυκλοφορήσει 25 άλμπουμ, έχει κερδίσει παρα πολλά βραβεία και θεωρείται ένας από τους επαναστάτες της μουσικής.Η τελευταία δισκογραφική του δουλειά κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Paco de Lucia αποφάσισε να επιστρέψει μετά από 5 χρόνια δημιουργικής απουσίας, με το άλμπουμ "Cositas Buenas".