Αυγά δεινοσαύρου, Τσαρούχης και το σέικερ του Αλ Καπόνε

26.02.2014
Ο κόσμος ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες της εποχής μας και μεγάλου φιλέλληνα αποκαλύπτεται μέσα από 1000 θαύματα της ανθρώπινης εφευρετικότητας και φαντασίας που δημοπρατούνται από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο στις 5 και 6 Μαρτίου 2014.

Η προσωπική συλλογή του Stanley Seeger που καλύπτει 250 εκατομμύρια χρόνια Ιστορίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς στη συλλογή περιλαμβάνονται αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με την Ελλάδα.

Απόδειξη για το πάθος του Stanley Seeger για την Ελλάδα, η προσωπική του συλλογή που περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την Ελλάδα, από μία αξιοσημείωτη αναπαράσταση του σταυρού (από τα Ιόνια νησιά) του 17ου αιώνα έως μία συλλογή από κύπελλα του Ζολώτα και μία σειρά από έργα κατασκευασμένα από χαρτί που απεικονίζουν ελληνικά τοπία.

Καλύπτοντας πάνω από 250 εκατομμύρια Χρόνια Ιστορίας, αυτή η εγκυκλοπαιδική συλλογή αντανακλά τη διαρκή αναζήτηση του Stanley Seeger για το Μοναδικό, τον Ιδιότροπο και το Μεγαλοπρεπές. Από Αυγά Δεινοσαύρου έως την Πολυθρόνα του Τσόρτσιλ (Churchill), το σέικερ για Κοκτέιλ του Άλ Καπόνε (Al Capone) και το προσχέδιο για το Σενάριο του Όρσον Γουέλες (Orson Welles) για τον Πολίτη Κέιν.

Ο Stanley J. Seeger (1930-2011) ήταν ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες της εποχής μας - ένας άνθρωπος εξαιρετικού γούστου και πολυποίκιλων ενδιαφερόντων, με μια ακόρεστη όρεξη για το όμορφο και το ιδιόμορφο, και για αντικείμενα που συνδέονταν με σημαντικές στιγμές ή ανθρώπους της ιστορίας.

Μαζί με την αδελφή ψυχή και σύντροφό του για 32 χρόνια, τον Christopher Cone, ο Stanley Seeger αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας και εντυπωσιακής – αλλά πάντοτε πολύ ιδιωτικής- ζωής του αναζητώντας την τεράστια ποικιλία μοναδικών αντικειμένων που θα τους περιτριγύριζαν κατά τη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν μαζί. Αυτή την Άνοιξη, κατά τη διάρκεια δύο ολόκληρων ημερών, στις 5 και 6 Μαρτίου, παραπάνω από 1,000 έργα από αυτής της ασυνήθιστης συλλογής, που καλύπτει περίπου 75 κατηγορίες, θα δοθεί προς δημοπράτηση στο Sotheby’s, υπό τον τίτλο 1000 Τρόποι Θέασης.

Ξεκινώντας χρονολογικά, με απολιθωμένα δέντρα 250 εκατομμυρίων ετών, και χαρτογραφώντας έπειτα πολλές από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία και την τέχνη, η συλλογή είναι γεμάτη από αντικείμενα που είτε είναι όμορφα από μόνα τους, είτε κρύβουν μία δυνατή ιστορία να πουν, είτε και τα δύο.

Η Ιδιοτροπία, το χιούμορ και η ιστορική απήχηση ασκούσαν πάντα γοητεία στον Stanley Seeger και τον Christopher Cone. Τα έργα τέχνης, τα αντικείμενα και τα αξιοπερίεργα που συνέλεγαν ήταν μέρος της καθημερινής ζωής τους. Καλεσμένοι στα σπίτια τους καλούνταν να καθίσουν στην πολυθρόνα του Winston Churchill, ενώ σερβίρονταν με τσάι από την ασημένια τσαγιέρα του Λόρδου Nelson ή σερβίρονταν με Bloody Mary από το shaker για κοκτέιλ του Al Capone –ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο από τους άντρες του γκάνγκστερ, σκαλιστό με τη φράση «Σε ένα συνηθισμένο άνθρωπο, από τα αγόρια 1932».

Ο εξαιρετικός ενθουσιασμός του Stanley Seeger για τη φυσική ιστορία αντανακλάται στη συλλογή του από δέκα απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρου από την Προϊστορική Περίοδο (100 εκατομμύρια π.Χ.), ενώ η γοητεία που του ασκούσε ο κινηματογράφος, η ιστορία και οι σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες αντανακλάται στο προσχέδιο του σεναρίου του Orson Welles για τον Πολίτη Κέιν (1941).

Σχολιάζοντας την επερχόμενη δημοπρασία, η Melanie Clore, Πρόεδρος του Sotheby’s Ευρώπης, που δούλεψε με τον Stanley Seeger πολλές φορές, είπε: «Μόνο μία φορά ανά γενιά εμφανίζεται συλλέκτης με τόσο διαφορετικό, ενδιαφέρον και φιλόδοξο γούστο όπως ο Stanley Seeger. Η ελκυστική του νοημοσύνη και το πικρόχολο χιούμορ του αντικατοπτρίζονται ξεκάθαρα στη «χαρά της ζωής» αυτής της δημοπρασίας. Κάθε αντικείμενο έχει μία ιστορία να πει και είναι ενισχυμένο από τη σχέση του με έναν από τους σπουδαιότερους συλλέκτες της γενιάς του. Η προέλευση από τον Seeger είναι η επίσημη έγκριση της εξαιρετικής ποιότητας, που παραπέμπει στο μέγιστο πάθος και τη γνώση ενός από τους πιο εξαιρετικούς συλλέκτες του κόσμου».

Ο David Macdonald, που έχει ανακαλύψει και εξετάσει καθένα από τα 1,000 αντικείμενα που δημοπρατούνται, είπε για την εμπειρία του: «Καθένα από τα μυριάδες αντικείμενα - εναλλακτικά εκθαμβωτικά και ευφυή- είτε ρίχνουν συναρπαστικό φως στην ιστορία του κόσμου είτε παραπέμπουν σε ένα αστείο. Έχοντας το προνόμιο να δουλέψω πάνω στη συγκεκριμένη συλλογή πέρυσι, είμαι σίγουρος ότι θα εμπνεύσει πολλούς να συμμετάσχουν στην καθαρή διασκέδαση του συλλέγειν.»

Η δημοπρασία έχει διαχωριστεί σε 12 θεματικά «κεφάλαια», που ποικίλουν από το Ιερά και Θεία στο Εξουσία και Πολιτική και Τροφή και Ποτό.

Info:

1000 ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΑΣΗΣ
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ STANLEY J. SEEGER
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΙΣ
5 & 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014