14ες Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού

30.10.2003
Για πρώτη φορά, οι Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού στρέφουν την προσοχή τους στο χώρο της αρχαίας Μεσογείου. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες από όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα έλθουν στο παγκόσμιο προσκήνιο με το φεστιβάλ "Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος".
Εν αρχήν ήν ο λόγος, ο μύθος, το παραμύθι...

Από το 2000, οι Ημέρες Παραμυθιού Βερολίνου θέτουν το επίκεντρο των ποικιλόμορφων εκδηλώσεων κάθε φορά σε ξεχωριστές περιοχές του κόσμου, τις οποίες παρουσιάζουν υπό τον τίτλο "Ο κόσμος έρχεται στο Βερολίνο". Οι 13ες Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού άνοιξαν "Το θησαυροφυλάκιο του Τσάρου", παρουσιάζοντας το πρόγραμμά τους σε περισσότερους από 75.000 επισκέπτες.
Για πρώτη φορά, οι Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού στρέφουν την προσοχή τους στο χώρο της αρχαίας Μεσογείου. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες από όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα έλθουν στο παγκόσμιο προσκήνιο με το φεστιβάλ "Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος".
Η σύνδεση των 14ων Βερολίνιων Ημερών Παραμυθιού με την Ιστορία θα τονισθεί με τη γιορτή των εγκαινίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Περγάμου. Κατά τη δεκαήμερη διάρκεια του φεστιβάλ θα καλυφθεί ολόκληρο το φάσμα που εκτείνεται από τα παραμύθια, τις παραδόσεις και τα δημόσια θεάματα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας και μέσω της Αναγέννησης και του Μπαρόκ καταλήγει στη σύγχρονη εποχή. Η κορύφωση του φεστιβάλ θα είναι το μασκέ πάρτυ, το οποίο θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την τελετή λήξης.
Eνα από τα θεματικά επίκεντρα του φεστιβάλ θα είναι ο "διαγωνισμός", βασικό συστατικό στοιχείο της αρχαίας ελληνικής Πόλεως και του αρχαίου κόσμου. Ο διαγωνισμός δεν αφορούσε μόνο τον αθλητισμό· δάφνινα στεφάνια απονέμονταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων επίσης σε δραματικούς και λυρικούς ποιητές και σε μουσικούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο "διάλογος των πολιτισμών" θα παρουσιασθεί σε όλα τα καλλιτεχνικά είδη.

Η προφορική παράδοση παραδόσεων και παραμυθιών, οι οποίες κατεγράφησαν για πρώτη φορά στα δύο μεγάλα έπη της δυτικής λογοτεχνίας, στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια, παίζουν μέχρι σήμερα έναν εξόχως σημαντικό ρόλο. Η αυξημένη προσοχή σε αυτήν την ένδοξη πολιτισμική παράδοση αποτελεί επίσης ένα από τους στόχους των 14ων Βερολίνειων Ημερών Παραμυθιού "Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος".

Σημαντικότατοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι όπως o Winckelmann, ο Humboldt και o Schliemann υπήρξαν οι φορείς της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βερολίνο. Το Βερολίνο είναι ως εκ τούτου ο ιδανικός χώρος για τους "παραμυθένιους" διαγωνισμούς που προγραμματίζονται, καθώς η πολιτιστική σχέση της πόλης με την ελληνική αρχαιότητα απλώνεται ως τον δέκατο όγδοο αιώνα.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, θα παρουσιασθούν στο κοινό της πόλης και στους επισκέπτες της καλλιτέχνες από τις δύο χώρες. Την αιγίδα των εκδηλώσεων αναλαμβάνουν από κοινού ο δήμαρχος-πρωθυπουργός του Βερολίνου και οι υπουργοί πολιτισμού των συνεργαζόμενων χωρών.

Μέσω περισσότερων από 600 εκδηλώσεων σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς χώρους και σε συνεργασία με 190 πολιτιστικούς φορείς του Βερολίνου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ελληνικούς και ιταλικούς μύθους από όλες τις εποχές της ιστορίας τους. Στο φεστιβάλ θα συμπεριληφθούν όλα τα είδη καλλιτεχνικής παρουσίασης: αναγνώσεις, προφορικές αφηγήσεις, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών, μουσικές, παραστάσεις θεάτρου και χοροθεάτρου, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και εικαστικών τεχνών, καθώς επίσης εκθέσεις, προβολές ταινιών και επιστημονικό συμπόσιο. Η αποκλειστική συνεργασία των 14ων Βερολίνειων Ημερών Παραμυθιού με τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου αναμένεται να προσελκύσει εκ νέου δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Διάρκεια: 6-16 Νοεμβρίου 2003