"Ντον Τζοβάνι" από τη Λυρική Σκηνή!

11.11.2004
Με την πιο αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ τον "Ντον Τζοβάνι" ξεκινά η Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Ο ακόλαστος και βλάσφημος γόης, ο ήρωας με την ελκυστική προσωπικότητα είναι ένα από τα στοιχεία που κατέστησαν την όπερα μια από τις πιο αγαπημένες.
Με την πιο αγαπημένη όπερα του Μότσαρτ τον "Ντον Τζοβάνι" ξεκινά η Εθνική Λυρική Σκηνή την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. Ο ακόλαστος και βλάσφημος γόης, ο ήρωας με την ελκυστική προσωπικότητα είναι ένα από τα στοιχεία που κατέστησαν την όπερα μια από τις πιο αγαπημένες. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η ποιότητα της μουσικής σύνθεσης. Τουλάχιστον δέκα κομμάτια του έργου περιλαμβάνονται στις πιο δημοφιλείς στιγμές του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου.

Ο Μότσαρτ δέχθηκε την παραγγελία για τη σύνθεση ενός νέου έργου από τον θίασο του Μποντίνι, με την προοπτική να παιχθεί στην Πράγα, όπου είχαν ανέβει "Οι γάμοι του Φιγκαρό" με εξαιρετική επιτυχία. Για το λιμπρέτο απευθύνθηκε στον Λορέντσο Ντα Πόντε με τον οποίο είχε φτιάξει και τους "Γάμους". Του έβαλε όμως δύο όρους: Το έργο να είναι κωμικό και οι ρόλοι να μην ξεπερνούν τους εφτά (τρεις γυναικείοι και τέσσερις ανδρικοί) διότι αυτό ήταν το δυναμικό του συγκεκριμένου θιάσου. Ο Ντα Πόντε παρουσίασε στον Μότσαρτ τον "Ντον Τζοβάνι", ο οποίος ανταποκρινόταν στους όρους που ο σύνθετης είχε θέσει και τον είχε ήδη μισοέτοιμο από παλιότερα.
Η πρεμιέρα του "Ντον Τζοβάνι" προγραμματίστηκε να συνδυαστεί με την άφιξη στην Πράγα της αρχιδούκισσας Μαρίας Θηρεσίας και του νέου της συζύγου. Είναι πιθανό, ο Μότσαρτ και ο Ντα Πόντε να μην ήθελαν να σκανδαλίσουν τους γαλαζοαίματους επισκέπτες, με τις περιπέτειες ενός ακόλαστου τύπου σαν τον Ντον Τζοβάνι. Εκτός αυτού, η όπερα δεν ήταν ακόμη απολύτως έτοιμη. Ο λιμπρετίστας, μετά από παράκληση του Μότσαρτ, τροποποίησε κάποια σημεία, ενώ ο ίδιος ο συνθέτης, ύστερα από παράπονα ορισμένων τραγουδιστών έγραψε ξανά κάποιες άριες τους. Έτσι, προτιμήθηκε να ανέβουν οι 'Γάμοι του Φιγκαρό, μια δοκιμασμένη επιτυχία με ανώδυνο θέμα.
Η πρεμιέρα του "Ντον Τζοβάνι" τελικά δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1787 με μαέστρο το συνθέτη και είχε πρωτοφανή επιτυχία. Θέμα της όπερας είναι οι ερωτικές περιπέτειες του αδίστακτου Ντον Τζοβάνι, ο οποίος προκαλεί τη κοινή γνώμη με τα σκάνδαλα και την προκλητική του συμπεριφορά. Δίπλα του βρίσκεται πάντα ο πιστός υπηρέτης του Λεπορέλο.

Η Ε.Λ.Σ. ανεβάζει την όπερα σε μουσική σύνθεση Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία Λουτς Χοχστραατε, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση χορωδίας Φανής Παλαμίδη, δραματουργία Ντέρεκ Βέμπερ, χορογραφία Έφης Καρακώστα, φωτισμούς Γιάννη Θεοδωρίδη.
Στο ρόλο του Ντον Τζοβάνι, εμφανίζονται διαδοχικά οι Δημήτρης Τηλιακός και Γιάννη Γιαννίσης, της Ντόνα Άννα οι Τζένη Δριβάλα και Ιουλία Τρούσσα, της Ντόνα Ελβίαρ οι Μάρα Αράπη και Μαρίνα Βουλογιάννη, του Ντον Οτάβιο οι Αντώνης Κορωναίος και Νίκος Στεφάνου, του Λεπορέλο οι Δημήτρης Κασιούμης και Δημήτρης Πλατανιάς, του Κομεντατόρε οι Χριστόφορος Σταμπόγλης και Βασίλης Κωστόπολος, της Τσερλίνα οι Τζίνα Πούλου και Μίνα Πολυχρόνου, του Μαζέτο οι Πέτρος Μαγουλάς και Κωστής Ρασιδάκης.

Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 14, 19, 21, 24, 26, 27, 28 Νοεμβρίου.