"Η Κόρη" του Παύλου Μάτεσι στο Λονδίνο

12.11.2004
Το τελευταίο του μυθιστόρημα "Η κόρη" παρουσιάζει ο Παύλος Μάτεσις σε ειδική εκδήλωση στις 17 Νοεμβρίου στο Voice Box στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Το τελευταίο του μυθιστόρημα "Η κόρη" παρουσιάζει ο Παύλος Μάτεσις σε ειδική εκδήλωση στις 17 Νοεμβρίου στο Voice Box (Royal Festival Hall, South Bank Centre) στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Η λογοτεχνική βραδιά εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων "Σύγχρονη μυθιστοριογραφία σε μετάφραση" που παρουσιάζουν από κοινού το ΕΙΠ, το λογοτεχνικό τμήμα του South Bank Centre και ο εκδοτικός οίκος Arcadia. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του βιβλίου στην αγγλική μετάφραση υποστηρίχτηκε από το ΕΙΠ στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων Greece in Britain.

Η γνωστή ηθοποιός Fiona Shaw θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι. Η ηθοποιός, που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο βρετανικό κοινό, έχει διακριθεί τόσο σε ρόλους αρχαίου δράματος, όσο και σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως πρόσφατα οι ταινίες της σειράς Harry Poter. Εκτός από τον Έλληνα συγγραφέα, στην εκδήλωση συμμετέχει και η Ουκρανή λογοτέχνης Nella Bielski, η οποία ζει στο Παρίσι και γράφει στα γαλλικά. Το τελευταίο της μυθιστόρημα έχει τίτλο "Το έτος ’42" (The Year is '42). Οι αναγνώσεις των έργων των δύο συγγραφέων θα είναι δίγλωσσες.

Το μυθιστόρημα του Π. Μάτεσι "Η κόρη" (The Daughter, 2002) αποτελεί μπέστ-σέλερ διεθνώς και έχει μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Μια μητέρα στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει την οικογένειά της. Το βιβλίο περιγράφει τα συναισθήματα της Ελληνίδας μητέρας, τις ενέργειες, και τις συνέπειες που υπόκειται εξαιτίας των πράξεών της μετά τη λήξη του πολέμου.

Οι μεταφράσεις που έχει επιμεληθεί ο Παύλος Μάτεσις στα νέα ελληνικά περιλαμβάνουν έργα του Σαίξπηρ, του Μπρεχτ, του Λόρκα, του Άρθουρ Μίλλερ και του Ντέηβιντ Μάμετ.