Ταξιδεύοντας με τον CHE...

12.11.2004
Στις 29 Δεκεμβρίου 1951 ο Αλμπέρτο Γρανάδο, ένας νεαρός βιοχημικός, και ο φίλος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ένας εικοσιτριάχρονος φοιτητής ιατρικής, ξεκίνησαν από την Κόρδοβα της Αργεντινής με μια μοτοσικλέτα Norton 500 κυβικών και ταξίδεψαν μέσα από τη Χιλή, το Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα.
Στις 29 Δεκεμβρίου 1951 ο Αλμπέρτο Γρανάδο, ένας νεαρός βιοχημικός, και ο φίλος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ένας εικοσιτριάχρονος φοιτητής ιατρικής, ξεκίνησαν από την Κόρδοβα της Αργεντινής με μια μοτοσικλέτα Norton 500 κυβικών και ταξίδεψαν μέσα από τη Χιλή, το Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Η φτώχεια και η εκμετάλλευση των ιθαγενών τούς άλλαξαν για πάντα. Ενδυνάμωσαν την αποφασιστικότητα του Αλμπέρτο να παλέψει για την καριέρα του ως επιστήμονα και έβαλαν μπροστά μια διαδικασία που θα μετέτρεπε τον Ερνέστο σε Che, σ' έναν από τους μεγαλύτερους επαναστάτες του κόσμου.
Mέσα από τις σελίδες των Ημερολογίων του παιδικού φίλου του Τσε Γκεβάρα, Αλμπέρτο Γρανάδο, ένας άλλος Τσε αποκαλύπτεται. Ενας Τσε που φλερτάρει με κορίτσια, ερωτεύεται, μεθάει, κλαίει, χορεύει, ξεσπάει και παίζει ποδόσφαιρο σαν μέλος της "μπιανκοσελέστε". Ενας Τσε που αν και ταλαιπωρείται πολύ από το άσθμα, δεν παύει να είναι ανέμελος και πεισματάρης. Ενας Τσε που στην κυριολεξία πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα και που φέρνει την επανάσταση όχι μόνο στους καταπιεσμένους λαούς, αλλά και στη ζωή μιας κοινότητας λεπρών στη Σάντα Μαρία στο Περού. Ενας Τσε με ξεχωριστή οξύνοια και διορατικότητα... που μας άρεσε στη νεαρή του ηλικία .

Το βιβλίο είναι ένα από τα δύο ημερολόγια στα οποία βασίζεται η ταινία "Ημερολόγια Mοτοσικλέτας" του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, της οποίας την παραγωγή πραγματοποίησε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Στη διάρκεια των γυρισμάτων ο Αλμπέρτο Γρανάδο βρισκόταν στο πλάι του σκηνοθέτη ως σύμβουλος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στην κινηματογραφική αφήγηση την πραγματική εικόνα της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του '50.

Τσε: είναι μία λέξη που χρησιμοποιείται στη Λατινική Αμερική όταν κάποιος αναφέρεται σε Αργεντινούς, καθώς πρόκειται για επιφώνημα που χρησιμοποιούν συχνά στο λόγο τους. Οι κουβανοί σύντροφοι του Ερνέστο στο Μεξικό του έδωσαν το παρατσούκλι "Ελ Τσε" όταν εκπαιδεύονταν για την εισβολή στην Κούβα. Κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση της λέξης - θα μπορούσε να είναι λέξη των Γκουαρανί ή των Μαπούτσε (δύο ινδιάνικων φυλών της Λατινικής Αμερικής), ή μπορεί να έχει έρθει από την Ανδαλουσία με τους κονκισταδόρες. Όπως και να' χει, ο Γκεβάρα το υιοθέτησε αμέσως και έφτασε μέχρι και να υπογράφει χαρτονομίσματα στην Κούβα απλώς ως "Τσε" όταν ήταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Eκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Ταξιδεύοντας με τον CHE, Ημερολόγιο
Συγγραφέας: Αλμπέρτο Γρανάδο
Σελίδες: 307
ISBN: 960-375-778-0