Περφόρμανς της Nova Melancholia στο Bios

03.02.2009
Η νέα παραγωγή της ομάδας θεάτρου Nova Melancholia είναι μια περφόρμανς για τις "Θέσεις για τη φιλοσοφία της Ιστορίας" του Walter Benjamin.

Η νέα παραγωγή της ομάδας θεάτρου Nova Melancholia είναι μια περφόρμανς για τις "Θέσεις για τη φιλοσοφία της Ιστορίας" του Walter Benjamin.

Το κείμενο γραμμένο κατά το έτος της αυτοκτονίας του Γερμανο-εβραίου μαρξιστή διανοητή Walter Benjamin (1892-1940), είναι για μας ένα αστραφτερό πρόσταγμα ριζοσπαστικοποίησης του Παρόντος χρόνου, του «Εδώ και Τώρα», και ταυτόχρονα ένα εφαλτήριο προβληματισμού γύρω από το δίπολο Διανόηση - Δράση.

Πέρα από την κομβική θέση που καταλαμβάνoυν οι «θέσεις» στον πολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό του 20ου αιώνα - μας προκαλούν λόγω της μη θεατρικότητάς τους: ταυτόχρονα μας ελκύουν με μια «άλλη» θεατρικότητα που εδράζει στο αντιφατικό και γι’ αυτό εκρηκτικό δίπολο επιστήμης (ιστορικός υλισμός- μαρξισμός) και ποίησης (μυστικισμός - αλληγορία - κρυπτικός λόγος). Στόχος της σκηνοθεσίας είναι η διανοητική διέγερση, η συγκινησιακή φόρτιση και η αισθητική απόλαυση με υψηλούς καλλιτεχνικούς όρους.

Η ομάδα Nova Melancholia ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στην Αθήνα από τους Μ. Τσίπο, Β. Νούλα, Ε. Κίτσαλη και Β. Κυριακουλάκου με στόχο τη δημιουργία θεαμάτων μέσω της αναζήτησης σύγχρονων τρόπων δραματουργίας και της χρήσης υβριδικών μορφών γραφής. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τρεις παραγωγές.
Η παράσταση «Αηδίασμα» σε κείμενα του Ν.Γ. Πεντζίκη, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο Σύστημα Αθήνα 2008 που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Η ομάδα επιχορηγήθηκε από το ΕΚΕΘΕΧ για το έτος 2007-2008.

Διάρκεια παραστάσεων: 12 Φεβρουαρίου- 6 Μαρτίου 2009
Παραστάσεις: Πέμπτη - Κυριακή, Ώρα έναρξης: 21.15, Διάρκεια 70’

BIOS MAIN: Είσοδος: 15 €, 12€ (φοιτητικό)
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Κείμενο: Walter Benjamin
Μετάφραση: Νατάσα Σιουζουλή
Βοηθός σκηνοθεσίας / Προβολές / Αφήγηση: Μανώλης Τσίπος
Κατασκευές / Κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου
Κοντραμπάσο: Χάρης Παζαρούλας
Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Μαίρη Λούση, Μαρία Μητροπούλου, Δημήτρης Πλειώνης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου