LUNA DARK 2004-05: Τζίμης Πανούσης OLA SKATA (****)

08.03.2005
Μαζί με το ευφυέστερο κοινό που έχω συναντήσει φέτος σε μαγαζί στριμώχτηκα κι εγώ έξω από την ανοργάνωτη πόρτα του Luna Dark. Κι αντί να πάθω το συνηθισμένο μου εγκεφαλικό από την αφόρητη αναμονή έξω από το μαγαζί, πέρασα μισή ώρα να γελάω με τις ατάκες των «συντρόφων-συναγωνιστών» που προσπαθούσαν κι αυτοί να πλησιάσουν την πόρτα αρτιμελείς. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει το κοινό που του αρμόζει. Άλλοι τη βγάζουν με πούλμαν γριές και σχολεία με κινητά. Ο Τζιμάκος περνάει τα βράδια του παρέα με όμορφες κοπέλες και διάφορους μουσάτους μακρυμάλληδες τύπους που ξέρουν τι είναι το μεταφυσικό και τι το παρά φύσιν. Τίγκα ήταν πάλι το μαγαζί.
ΠΡΙΝ ΠΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-34.60.337
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ιερά Οδός 30
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Πέμπτη-Κυριακή
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 22:30 Κυριακή: 21:30

ΤΙΜΕΣ
Εισιτήριο: 10 ευρώ
Φιάλη Ουίσκι/4 άτομα: 140 & 160 ευρώ (κομπλέ)
Φιάλη Κρασί/2 άτομα: 70-90 ευρώ
Ελάχιστη κατανάλωση ανά άτομο: 30 ευρώ

Ημουν κι εγώ εκεί...
Σα φεγγαράκι θα σου δείχνω μόνο φάτσα
Δε θα γυρίσω την πλευρά τη σκοτεινή
Γιατί δεν είναι το κορμάκι μου ταράτσα
Να μου απλώνεις της μαμάς σου το σκοινί

Έχει αδυνατίσει ο Τζιμάκος αλλά, όπως λέει και ο ίδιος «παραμένει ένας συμπαγής καλλιτέχνης».
Ένας αναρχοαυτόνομος καλλιτέχνης που «πιστεύει εις έναν φαλλό ποιητή ορατών τε πάντων και αοράτων», κάνει διακόσμηση στο μαγαζί με εικαστικά δρώμενα στις τουαλέτες (καμπινέδες επί το γαλλικότερον), και εμφανίζεται ντυμένος με γαρυφαλλόρομπα απ’ έξω, κολλάν από κάτω και κιθάρα σφυροδρέπανο.
Μην περιμένεις να βγάλεις άκρη από αυτά που γράφω σήμερα.
Είναι εντελώς αδύνατον να περιγράψει κανείς το «θέαμα» Πανούσης και δεν είμαι ηλίθια να το επιχειρήσω.

Οφείλω όμως να σου πω ότι στο Luna Dark φέτος παρουσιάζεται ένα, εκτός των άλλων, εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Έτσι όταν πας θα μάθεις επιτέλους ανακουφιστικές λεπτομέρειες για τον οργασμό της τενίστριας, πόσες φορές πρέπει να ποτίζεις μία συκιά εσωτερικού χώρου για να μη σου μαραθεί και διάφορα χρήσιμα για την εποχή συνθήματα, όπως, για παράδειγμα, το «Έξω το δα από τα Μουδανιά».

Θα δεις και εκπαιδευτικού περιεχομένου βίντεο που οριοθετούν τα σημεία του ορίζοντος ώστε να ξέρεις τη θέση σου στο χωρόχρονο και ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των ουράνιων σωμάτων του σύμπαντος κόσμου. (π.χ. ο ήλιος είναι του ΠΑΣΟΚ).

Εδώ θα δεις επίσης τον Τζιμάκο να τσακώνεται με τη βιντεο-οθόνη, να προωθεί την κοινωνικοπολιτική πλατφόρμα «Αχαλίνωτο σεξ και προσευχή» με θέρμη και πειθώ, και να προσπαθεί να σε βγάλει από την πνευματική οκνηρία με την οποία αντιμετωπίζεις τα καυτά θέματα της παγκοσμιοποιημένης επικαιρότητας που βυσσοδομεί υπογείως (το ήξερες, για παράδειγμα, ότι την πιτυρίδα αντί να την καταπολεμάς μπορείς να τη σνιφάρεις;)

Τέλος πάντων σταματάω για να μην πολυλογώ αφού σου είπα ήδη ότι νόημα από αυτό το κείμενο δε θα βγάλεις.
Να πω μόνο ότι προσωπικώς αποφάσισα να πάω να δω το πρόγραμμα το ταχύτερο μετά από τη διαφήμιση που του έκαναν οι Τατιανοντέσσες στα μεσημεριανά -κατασκανδαλισμένες ήταν οι συντελειολάγνες.
Διότι ο Πανούσης λέει κακές λέξεις και «αποκαλύπτει» «μυστικές» αλήθειες που ο κόσμος έχει τούμπανο κι αυτές κρυφό καμάρι.
Να ‘ναι καλά οι γυναίκες που με ενημέρωσαν.

Τελικά αξίζει να πάω;
Έχεις όρεξη μου φαίνεται να ακούσεις μπινελίκια.
Αλλά δε θα σου κάνω τη χάρη.
Σε ερωτήσεις που καταπονούν τα φαιά μου κύτταρα δεν απαντώ.
ΦΥΣΙΚΑ και θα πας. Κάθε φορά που εμφανίζεται ο Τζίμης πρέπει να πηγαίνεις γιατί αλλιώς σε βλέπω «γραμμή» για το πού θα οδεύσεις στη ζωή σου να παίρνεις μόνο από τον ΟΤΕ.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ & Ο ΗΧΟΣ:
Όπως κάθε φορά ο Τζίμης εμφανίζεται με τέσσερις αριστούχους μουσικούς που δε χορταίνεις να τους ακούς να ροκάρουν, να ριφάρουν, να πληκτρολογούν εξαιρετικά «μηνύματα» και να δίνουν ρυθμό στα ανυπόμονα πόδια που ψάχνουν δυνατά και «γεμάτα» ντραμς για να μην κουνιούνται νευριασμένα.
Άριστα δέκα λοιπόν και στους τέσσερις κυρίους που εκτός από πολύ καλοί μουσικοί είναι και άριστοι παίκτες γενικώς.
Κιθάρα: Στέλιος Φράγκος
Τύμπανα: Κώστας Περόγλου
Μπάσο: Σάκης Κατσάτσος
Πλήκτρα: Ορέστης Πλακίδης


Γεωργία Λαιμού.
Ησουν κι εσύ εκεί; Πες μου τι είδες μ' ένα mail...: [email protected]