Εξτρα παράσταση για τον Πίτερ Μπρουκ!

08.05.2009
Tο Θέατρο Πέρα από τα Όρια πιστό στο ραντεβού του επιστρέφει με καλλιτέχνες, παραγωγές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, που λίγο πριν ή λίγο μετά παρουσιάζονται στην Ευρώπη και Αμερική, έρχονται στην Ελλάδα τοποθετώντας την Αθήνα στον χάρτη των Μητροπόλεων του Πολιτισμού.
Tο Θέατρο Πέρα από τα Όρια πιστό στο ραντεβού του επιστρέφει με καλλιτέχνες, παραγωγές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, που λίγο πριν ή λίγο μετά παρουσιάζονται στην Ευρώπη και Αμερική, έρχονται στην Ελλάδα τοποθετώντας την Αθήνα στον χάρτη των Μητροπόλεων του Πολιτισμού.
Έτσι, μετά το Σχολείο Γυναικών του Μολιέρου με τον Daniel Auteuil στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Φεβρουάριο, συνέχεια έχουν οι ..... Πίτερ Μπρουκ, Σάμιουελ Μπέκετ, Bouffes du Nord, Φραντς Κάφκα, Κάθριν Χάντερ, Young Vic!

Πιο συγκεκριμένα, η Αττική Πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με το Θέατρο Bouffes Du Nord ( Παρίσι) και το Θέατρο Υoung Vic ( Λονδίνο) παρουσιάζει στις 9, 10, 11 Μαΐου 2009 στο Θέατρο Δημήτρης Χορν τα «Θραύσματα» (Fragments) του Σάμιουελ Μπέκετ σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ!

Το έργο αποτελεί μια σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων του Samuel Beckett «Θέατρο Ι», «Νανούρισμα», «Πράξη Χωρίς Λόγια ΙΙ», «Πηγαινέλα» και «Ούτε» (ένα ολιγόστιχο ποίημα, γραμμένο το 1975 κατά παραγγελία της Όπερας της Ρώμης, όπου ο συνθέτης Morton Feldman κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο μοναδικό).

Η παράσταση αποτελείται, όπως υποδεικνύει ο τίτλος, από μικρά μονόπρακτα. Παίρνουμε ένα απόσταγμα από Μπέκετ: το δυσοίωνο όραμα μιας ανθρωπότητας που αγωνίζεται να δώσει νόημα στον κόσμο προτού κατρακυλήσει στον τάφο. Αλλά μας παρουσιάζεται, ακόμη, ο γελωτοποιός Μπέκετ. Και στα χέρια του Μπρουκ και των τριών ηθοποιών η δριμεία παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς γίνεται απολύτως τρυφερή.
Οι δύο άνδρες είναι οι κωμικές φιγούρες της παράστασης.

Στο Θέατρο Ι πρωταγωνιστούν ένας σκυθρωπός τυφλός μουσικός και ένας ευπροσάρμοστος, χαρούμενος σακάτης. Οι δυο τους δημιουργούν μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης γκρινιάζοντας ο ένας στον άλλο προτού αρχίσουν να καβγαδίζουν. Μπορεί κανείς να το δει ως μια μελέτη της ανθρώπινης υπόστασης με δυο λόγια ή μπορεί, απλώς, να απολαύσει τις διασκεδαστικές τους ατάκες.

Στο Πράξη Χωρίς Λόγια ΙΙ οι ηθοποιοί παίρνουν και πάλι αντιθετικούς ρόλους διδύμου, αλλά ακόμα πιο μεγεθυμένους. Εδώ, σ’ ένα βωβό δράμα, οι δυο τους αναδύονται μέσα από τεράστια σακιά για να προβούν σ’ έναν κωμικό αυτοσχεδιασμό, βγαλμένο σαν από βουβή κινηματογραφική ταινία. Εδώ είναι πραγματικά εκπληκτικοί, αεικίνητοι, πηγαινοέρχονται στη σκηνή με φούρια για να διπλωθούν και πάλι στο τέλος, με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, μες στο σακί τους.

Κι ενώ εκείνοι παλεύουν με τις αντιξοότητες της ζωής, η γυναικεία φιγούρα γλιστρά στη σκιά του θανάτου. Μοναχική, ντυμένη στα μαύρα, ερμηνεύει τους ρόλους στα μονοπρόσωπα Ούτε και Νανούρισμα. Στο δεύτερο, ο Brook επιλέγει, παραδόξως, να απαγγέλει εκείνη τον μονόλογο αντί να τον ακούει. Είναι συγκινητική καθώς νανουρίζεται πάνω στην κουνιστή πολυθρόνα σε έναν ύπνο αιώνιο.

Η παράσταση τελειώνει με το Πηγαινέλα. Εδώ, τρεις ηλικιωμένες κυρίες κάθονται στο παγκάκι ενός πάρκου. Κάθε φορά που κάποιος φεύγει, οι άλλοι δύο μοιράζονται κάποιο τρομερό μυστικό της. Πρόκειται, και πάλι, για ένα κωμικό νούμερο που έχει κάτι από την ελαφρότητα του μιούζικ χωλ, αλλά όταν οι τρεις τους πιάνονται χέρι-χέρι στο τέλος, η χειρονομία μοιάζει επιθετική. Είναι μια παράσταση αποτελούμενη από μικρά αποσπάσματα, πυκνού νοήματος, αριστοτεχνικά ανεβασμένα.

Ιnfo:
Πότε: 9, 10, 11 Mαίου
Που: Θέατρο Δημήτρης Χορν
Ώρα 9.00 μμ
Έξτρα παράσταση την Κυριακή 10 Μαΐου, ώρα 6:30 μμ κατόπιν απαίτησης του κοινού
Ώρα 9.00 μμ

Πληροφορίες:
Αττική Πολιτιστική Εταιρεία: 210 722 5469 - 210 645 7406
6944 356721 - 6944754242 www.tbb.gr, www.attiki-cultural.org

Προπώληση και κρατήσεις εισιτηρίων:
Θέατρο Δημήτρης Χορν: Αμερικής 10, Αθήνα
Τηλ. 210 36 12 500

Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-20.00
Κυριακή: 12.00 - 20.00
Ημέρες παραστάσεων: 10.00 -21.00
Κρατήσεις με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81

Κρατήσεις μέσω Internet : www.ellthea.gr