"Παρέλαση" Τούρκων στο Υπόγειο

12.05.2009
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν θα φιλοξενήσει στο ιστορικό «Υπόγειο» , για τρεις παραστάσεις, (26, 27 και 28 Μαΐου), τον τουρκικό θίασο «Semaver Kumpanya», ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο «Η Παρέλαση» ( στα τούρκικα «Resm-i Geçit)» της Λούλας Αναγνωστάκη, συνεχίζοντας τις πετυχημένες παραστάσεις του στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν θα φιλοξενήσει στο ιστορικό «Υπόγειο» , για τρεις παραστάσεις, (26, 27 και 28 Μαΐου), τον τουρκικό θίασο «Semaver Kumpanya», ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο «Η Παρέλαση» (στα τούρκικα «Resm-i Geçit)» της Λούλας Αναγνωστάκη, συνεχίζοντας τις πετυχημένες παραστάσεις του στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1965 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν ως μέρος της τριλογίας με τίτλο "Η Πόλη" . Τα έργα της τριλογίας είναι "Η διανυκτέρευση", "Η Πόλη" και "Η Παρέλαση".

«Η Παρέλαση» διηγείται μια ιστορία που δεν ανήκει σε καμία θρησκεία, σε καμία φυλή, σε κανένα τόπο και χρόνο.
Δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έγκλειστα σε ένα δωμάτιο, περιμένουν με ανυπομονησία την παρέλαση που θα περάσει κάτω από σπίτι τους. Μέσα από το παράθυρο του σπιτιού τους, την μοναδική τους έξοδο στον κόσμο, θα δουν τον εορτασμό να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

Οι δυο νέοι αποκλεισμένοι σε ένα σπίτι μαλώνουν, συμφιλιώνονται, εξομολογούνται μυστικά, παίζουν, αφηγούνται όνειρα και ιστορίες του παρελθόντος, παρατηρούν το «έξω» από απόσταση, χωρίς να μπορούν όμως ποτέ να βγουν έξω στον κόσμο. Μέχρι που ο έξω κόσμος θα έρθει να εισβάλει στον μικρόκοσμό τους. Η πολύχρωμη και πολύβουη παρέλαση θα διαπιστώσουν πως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η έξω ζωή που αγνοούν δεν είναι όπως την φαντάζονται. Το καθεστώς βίας που υπάρχει στην χώρα αρπάζει τα ανίδεα δύο αδέλφια από ένα μικρό παράθυρο και καθώς η ζωή ακολουθεί τους καθημερινούς της ρυθμούς, οι άνθρωποι σκοτώνουν τους ανθρώπους και η βία ανεμπόδιστα μεγαλώνει, μεγαλώνει, μεγαλώνει...
Όταν αντιληφθούν την πραγματικότητα είναι πια πολύ αργά.

Η Αναγνωστάκη, μέσα από την απλή ιστορία της σχέσης δυο αδελφών και της θέασης μιας παρέλασης, σκιαγραφεί τον κόσμο και την θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν, επίκαιρα όσο ποτέ.

Συγγραφέας: Λούλα Αναγνωστάκη
Μετάφραση: Νουκέτ Ιζέτ
Σκηνοθεσία: Σερκάν Κεσκίν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γκιουλίν Κιλιτσάϊ
Σκηνικά-Φωτισμός: Τζέμ Γιλμάζερ
Κοστούμια: Ασλί Ατάσεβεν

Παίζουν:
Ναντίρ Σαρίμπατζακ, Ογκιούμ Ελίφ Ερντογάν

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΡΙΤΗ 26/5, ΤΕΤΑΡΤΗ 27/5, ΠΕΜΠΤΗ 28/5: 9.15 μ.μ.

Η παράσταση θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €20 , €15 φοιτητικό, €10 νεανικό

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ: ΥΠΟΓΕΙΟ - Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα τηλ. ταμείου 210 3228706

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δευτέρα - Κυριακή 10.00 π.μ. -1.00 μ.μ.
5.00 μ.μ.- 10.00 μ.μ.