Το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας στο Μέγαρο

21.05.2009
Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, το Megaron Plus παρουσιάζει στο κοινό του τρεις νέους και ταλαντούχους συγγραφείς, που είναι γνωστοί για το έργο τους όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, το Megaron Plus παρουσιάζει στο κοινό του τρεις νέους και ταλαντούχους συγγραφείς, που είναι γνωστοί για το έργο τους όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετέχουν ο Ιταλός συγγραφέας Nicolo Ammaniti (Νικολό Αμανίτι), ο Γερμανός Daniel Kehlmann (Ντάνιελ Κέλμαν) και ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo (Σαντιάγο Ρονκαλιόλο).

Το θέμα της διάλεξής τους είναι «Το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας». Την παρουσίαση των συγγραφέων στο κοινό και τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης.

O Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη. Θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός συγγραφέας της γενιάς του και το μυθιστόρημά του Εγώ δεν φοβάμαι έγινε μια από τις εμπορικότερες επιτυχίες της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας (μόνο στην Ιταλία, πούλησε πάνω από 800.000 αντίτυπα). Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Λάσπη (μτφρ. Κωνσταντίνα Δεληκωστοπούλου, 2000), Θα σε πάρω να φύγουμε (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2002), Εγώ δεν φοβάμαι (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2003). Έχει λάβει επίσης μέρος στο συλλογικό μυθιστόρημα Global Novel (Εκδ. Καστανιώτη, 2003), ενώ διήγημά του περιλαμβάνεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, Εκδ. Καστανιώτη, 2006). Το μυθιστόρημά του Με τις ευλογίες του Θεού (εκδ. Καστανιώτη) τιμήθηκε το 2007 με την εγκυρότερη λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας του, το βραβείο Strega.

O Ντάνιελ Κέλμαν γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1997, σε ηλικία 22 χρόνων. Έγινε πασίγνωστος στη Γερμανία το 2004 με το μυθιστόρημα Eγώ και ο Kαμίνσκι (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2008), ενώ το 2005 με το μυθιστόρημα Η μέτρηση του κόσμου (μτφρ. Kώστας Kοσμάς, Eκδ. Kαστανιώτη, 2007) έμεινε για μήνες στην πρώτη θέση των ευπώλητων βιβλίων της χώρας του και μεταφράστηκε στις σπουδαιότερες γλώσσες του κόσμου. Το μυθιστόρημα σε εννέα ιστορίες με τίτλο Φήμη κυκλοφόρησε στη Γερμανία στις αρχές του 2009 και θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Θεωρείται το νέο μεγάλο ταλέντο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Το γερμανικό περιοδικό Stern έγραψε για το μυθιστόρημα Εγώ και ο Καμίνσκι: «Σπάνια η κριτική έχει αποφανθεί τόσο ομόφωνα: το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Κέλμαν κερδίζει τον αναγνώστη με το σίγουρο ύφος του, την οξεία παρατηρητικότητα και το φίνο χιούμορ του», ενώ ο δημοφιλής Γερμανός κριτικός λογοτεχνίας Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι έγραψε: ««Προτείνω τον Ντάνιελ Κέλμαν ανεπιφύλακτα. Ευφυΐα, χαρισματική παρατηρητικότητα και μυθικοί διάλογοι!».

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα και από το 2000 ζει στην Ισπανία. Θεωρείται το νέο μεγάλο αστέρι της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής, shadow writer και δημοσιογράφος, ο Ρονκαλιόλο έγινε από πολύ νωρίς γνωστός στον λατινοαμερικάνικο χώρο, κυρίως με το μυθιστόρημά του Ντροπή (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2008), που απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και το κοινό, και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Ακολούθησαν το μυθιστόρημά του Κόκκινος Απρίλης (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Eκδ. Καστανιώτη 2007) που του χάρισε όχι μόνο το βραβείο Αλφαγκουάρα (είναι ο νεότερος συγγραφέας στην ιστορία του θεσμού που το έχει κερδίσει), αλλά και τη διεθνή αναγνώριση, και μια μονογραφία για τον Γκουσμάν, ηγέτη του «Φωτεινού Mονοπατιού». Το τελευταίο του βιβλίο, Αναμνήσεις μιας κυρίας, θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. Καστανιώτη.

Τρεις σπουδαίοι και παγκοσμίως γνωστοί συγγραφείς θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσει το κοινό, στη μοναδικού ενδιαφέροντος αυτή συνάντηση που φιλοξενεί την Τρίτη 26 Μαΐου η δημοφιλής πολυ-θεματική σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και τα ιταλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Ιnfo:
Τi:
Μια συνάντηση με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς : Nicolo Ammaniti, Daniel Kehlmann και Santiago Roncagliolo
Πότε: Τρίτη 26 Μαΐου 2009
Ώρα έναρξης 7 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα