Αυλαία με Νεφέλες στην Επίδαυρο!

27.05.2009
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ταξιδεύει για 27η χρονιά στο αργολικό θέατρο, με μια πλειάδα αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών, στις 3 και 4 Ιουλίου 2009, για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιδαύρου με την κωμωδία του Αριστοφάνη "Νεφέλες".
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, ταξιδεύει για 27η χρονιά στο αργολικό θέατρο, με μια πλειάδα αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών, στις 3 και 4 Ιουλίου 2009, για να ανοίξει το Φεστιβάλ Επιδαύρου με την κωμωδία του Αριστοφάνη "Νεφέλες".

Η πολυαναμενόμενη παραγωγή του ΘΟΚ για το καλοκαίρι θα δώσει την επίσημη πρώτη της παράσταση την Τετάρτη 24 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Οι Νεφέλες παρουσιάστηκαν το 423 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια και απέσπασαν το τρίτο βραβείο. Πιστεύοντας στο έργό του, ο Αριστοφάνης το διόρθωσε ριζικά με σκοπό να το ξαναπαρουσιάσει στο κοινό. Οι Νεφέλες που μας σώζονται είναι η δεύτερη εκδοχή.

Πρόκειται για ένα από τα πιο (ξακουσμένα και) πολυσυζητημένα έργα του Αριστοφάνη, ο άλυτος γρίφος μέσα σ’ ολόκληρη την αριστοφανική παραγωγή κι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Ο μεγάλος κωμωδιογράφος καυτηριάζει τα φροντιστήρια των σοφιστών στην Αθήνα και την "προοδευτική" παιδεία που παρείχε την εποχή εκείνη ο Σωκράτης. Εκθέτει τις αρνητικές συνέπειες που είχε η σύγχρονη σοφιστική κίνηση σε ιδιωτικό επίπεδο, τις επιδράσεις της σοφιστικής επιχειρηματολογίας στον χώρο της οικογένειας και παρουσιάζει την υπονόμευση των πατροπαράδοτων ηθών και κανόνων, αναλύοντας την κρίση της ηθικής και της πολιτικής στην αθηναϊκή κοινωνία, την παρακμή του παλαιού εκπαιδευτικού συστήματος και την πάλη των δύο γενεών.


Η υπόθεση:
Ο Στρεψιάδης, ένας γέρος Αθηναίος χωριάτης, αναγκάστηκε να αφήσει το κτήμα του και να κλειστεί στην Αθήνα, λόγω των συχνών επιδρομών που έκαναν οι Σπαρτιάτες στην Αττική, την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Παντρεμένος με μία αριστοκράτισσα Αθηναία απέκτησαν ένα γιο, τον Φειδιππίδη, που αναθρεμμένος σαν αριστοκράτης, έφτασε στο σημείο να καταχρεώσει τον πατέρα του με τις σπατάλες του. Στριμωγμένος ο Στρεψιάδης από τους δανειστές του παίρνει την απόφαση να στείλει το γιο του στο Φροντιστήριο του Σωκράτη για να μάθει τον άδικο και τον δίκαιο λόγο, ώστε να μπορεί να δικαιώνεται στις δίκες και να γλιτώσει από τα διάφορα δανεικά και αγύριστα. Ο Φειδιππίδης, δεν έχει καμιά όρεξη να κλειστεί στη σχολή κι έτσι, ο γέρο Στρεψιάδης, αναγκάζεται να φοιτήσει ο ίδιος στο Φροντιστήριο. Γρήγορα όμως ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και τελικά πείθει τον γιο του να φοιτήσει στη σχολή του μεγάλου φιλοσόφου. Σύντομα θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και πικρά μάλιστα...

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνοθετική Ομάδα: Γιώργος Μουαΐμης, Λέα Μαλένη, Ανδρεάς Τσουρής, Νεοκλής Νεοκλέους

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης
Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Μουσική Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Ελεονώρα Ρούσσου

Πιάνο: Νίκος Ευαγγέλου
Κρουστά: Τζόναθαν Μπετίτο
Πνευστά: Ελεονώρα Ρούσσου
Βοηθός Χορογράφου: Έλενα Αντωνίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκία Πική
Βοηθός Σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Διανομή
Στρεψιάδης: Ανδρέας Τσουρής
Φειδιππίδης: Χριστόδουλος Μαρτάς
Σωκράτης: Σταύρος Λούρας
Μαθητές Σωκράτη: Σώτος Σταυράκης, Θανάσης Δρακόπουλος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Αντώνης Ονουφρίου
Δίκαιος Λόγος: Αννίτα Σαντοριναίου
Άδικος Λόγος: Έλενα Ευσταθίου
Πασίας: Χριστόφορος Χριστοφόρου
Αμυνίας: Μιχάλης Μουστάκας
Παιδί: Γιώργος Ιωαννίδης
Ερμής: Λευτέρης Σαλωμίδης

Χορός Νεφελών: Στέλα Φυρογένη (Κορυφαία) Χριστίνα Χριστόφια, Ερμίνα Κυριαζή, Κατερίνα Λούρα, Μάρα Κωνσταντίνου, Νιόβη Χαραλάμπους, Λουκία Πρωτοπαπά, Έλενα Χριστοφή, Βίκη Γεωργιάδου, Δανάη Χρίστου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Πολυξένη Σάββα, Άννα Παπαγεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα