Παπαϊωάννου, εγκαίνια και νέο ρεπερτόριο!

27.05.2009
Η θεατρική περίοδος 2009 - 2010 βρίσκει το Εθνικό Θέατρο ανανεωμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές στην μακρόχρονη πορεία του. Η οικονομική κρίση και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, σε μια δύσκολη χρονιά γενικότερα, έφεραν εντελώς νέα δεδομένα στην πολιτιστική ζωή (και όχι μόνο) του τόπου.
Η θεατρική περίοδος 2009 - 2010 βρίσκει το Εθνικό Θέατρο ανανεωμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί σε μία από τις πιο απαιτητικές στιγμές στην μακρόχρονη πορεία του. Η οικονομική κρίση και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, σε μια δύσκολη χρονιά γενικότερα, έφεραν εντελώς νέα δεδομένα στην πολιτιστική ζωή (και όχι μόνο) του τόπου.

H Κεντρική Σκηνή του ιστορικού Κτιρίου Τσίλλερ, η οποία μαζί με τη Νέα Σκηνή - «Νίκος Κούρκουλος», που λειτούργησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα αποτελέσουν την «αιχμή του δόρατος» του καλλιτεχνικού του προγράμματος για την ερχόμενη περίοδο. Το ρεπερτόριο και οι συντελεστές όλων των σκηνών παραμένουν και φέτος υψηλών προδιαγραφών και απευθύνονται σε όλο το φάσμα του κοινού με κλασικά αριστουργήματα, άπαιχτα ή όχι, καθώς και σύγχρονα άπαιχτα ελληνικά και ξένα έργα.

Επίσης θα λειτουργήσουν και φέτος έξι σκηνές: Κεντρική και Νέα Σκηνή- «Νίκος Κούρκουλος» στο κτίριο Τσίλλερ, Σκηνή Κοτοπούλη και Παιδική Σκηνή - Σκηνή Κατίνα Παξινού στο θέατρο Rex και οι δύο σκηνές στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας.

Συνεχίζοντας το άνοιγμά προς τους καλλιτέχνες του εξωτερικού, το Εθνικό υποδέχεται σπουδαίους ξένους σκηνοθέτες, τον Γάλλο Λοράν Σετουάν, τον Λιθουανό Τσέζαρις Γκραουζίνις, το Νορβηγό Έιρικ Στούμπε και τους συνεργάτες τους, προκειμένου να συνεργαστούν για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο, ενισχύοντάς το έτσι στην προσπάθειά του να εδραιωθεί στον ευρωπαϊκό θεατρικό χάρτη. Παράλληλα, οργανώνεται νέα συνεργασία με την βρετανική ομάδα Imitating the dog και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε μια διεθνή συμπαραγωγή με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου.

Στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας εγκαινιάζεται από φέτος ένας ιδιόμορφος θεατρικός ξενώνας. Ένα «Group Hostel», όπως ονομάζεται αυτό το σχέδιο: ένας χώρος έκφρασης, ανοιχτός σε πειραματισμούς και νέες ιδέες, στον οποίο πέντε θεατρικές ομάδες που ξεχώρισαν με την δουλειά τους τα τελευταία χρόνια, έχοντας στις αποσκευές τους σημαντικά κείμενα του θεάτρου και της λογοτεχνίας αλλά και τεχνικές του αυτοσχεδιασμού δημιουργούν πέντε διαφορετικές παραστάσεις.

Το Εθνικό Θέατρο, κοντά στους μικρούς φίλους του, θα συνεχίσει τις πετυχημένες «εκδρομές» του στην Παιδική Σκηνή με τα παιδικά και εφηβικά εργαστήρια αλλά και τις παραστάσεις Καραγκιόζη ενώ φέτος επιχειρείται κι ένα νέο άνοιγμα με την δημιουργία μιας παράστασης για τους πολύ - πολύ μικρούς φίλους του θεάτρου η οποία θα παρουσιάζεται σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Η Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου η οποία λειτούργησε την προηγούμενη θεατρική περίοδο για πρώτη φορά με την μορφή ενός ευέλικτου σχήματος, ταξιδεύοντας σε σχολεία και χώρους όπου οι νέοι δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση, μετά την θερμή απήχησή της, θα συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο δράσης.

Πιο αναλυτικά, η Κεντρική Σκηνή ανοίγει τον Οκτώβριο για να υποδεχτεί σημαντικές παραστάσεις και καλλιτέχνες με πρώτο τον Δημήτρη Παπαϊωάννου που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο σε μία παράσταση εμπνευσμένη από την ίδια την Σκηνή και τις καινούργιες δυνατότητές της.

Τίτλος της παράστασης είναι το «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ένα έργο σε εξέλιξη μικρής διάρκειας (30-40), που θα παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα με μειωμένο εισιτήριο, για τον χώρο-μηχανή που μεταβάλλεται διαρκώς και καθορίζεται από την ανθρώπινη παρουσία.

Το «Πουθενά» θα διαδεχθεί ο «Θείος Βάνιας» (σκην. Γιάννης Χουβαρδάς), ο Γιάννης Μπέζος θα είναι ο «Δον Ζουάν» (σκην. Αιμίλιος Χειλάκης) και η «Κυρία από τη θάλασσα» (σκην. Ερικ Στούμπε) σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ανά δύο.

«Νυχτερινές συνομιλίες με τον Αλέξη Ζορμπά» (σκην. Τσεζάρις Γκραουζίνις), «Μαρά/Σαντ» (σκην. Εφη Θεοδώρου), «Λεόντιος και Λένα» (σκην. Λοράν Σετουάν) είναι οι παραγωγές στη «Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος», ενώ ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και η Νένα Μεντή πρωταγωνιστεί στο «Τρίτο Στεφάνι», που ανοίγει την αυλαία της σκηνής «Κοτοπούλη». Ακολουθεί ο «Τίτος Ανδρόνικος» (σκην. Αντζελα Μπρούσκου).

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί για πρώτη φορά παιδικό στην Παιδική Σκηνή-Κατίνα Παξινού, τα «Μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει παραγωγή αποκλειστικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας («Νερό, νεράκι και γρήγορο αλογάκι» της Βίλιας Χατζοπούλου).

Τέλος, θα επαναληφθούν η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» και οι «Διψασμένοι».