Νέα πορεία για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

05.06.2009
Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου γίνεται Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Αλλαγή πορείας για το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου, το οποίο μετονομάστηκε σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, περιλαμβάνοντας και την παλιά Δημοτική Πινακοθήκη «Λευτέρης Κανακάκις». Το νέο σχήμα περνά στην οικονομική ευθύνη του Δήμου Ρεθύμνου.

Θυμίζοντας την ιστορία, η Δημοτική Πινακοθήκη ξεκίνησε τη το 1992, με προίκα τη συλλογή έργων Ελλήνων καλλιτεχνών της δημοσιογράφου και τεχνοκριτικού Μαρίας Μαραγκού και του συζύγου της. Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας άρχισε τη λειτουργία του το 1995, με σύμβαση ανάμεσα στον δήμο της πόλης και το υπουργείο Πολιτισμού.

Εξελίχθηκε στον πιο δημιουργικό οργανισμό του Δικτύου εικαστικών κέντρων του ΥΠΠΟ, ενός θεσμού που σταδιακά ατόνησε. Στο Ρέθυμνο όμως, στη διάρκεια αυτών των χρόνων, οργανώθηκαν 88 εκθέσεις, μονογραφικές και θεματικές, και αναπτύχθηκαν προγράμματα και συνεργασίες με αντίστοιχους, και όχι μόνο, φορείς, ελληνικούς και ξένους.

Οι οικονομικές περικοπές, μερικές αρχικά, ολικές στη συνέχεια, και η αδιαφορία του ΥΠΠΟ έφεραν το Κέντρο προ αδιεξόδου. Τη λύση έδωσε πρόσφατα ο Δήμος Ρεθύμνου, αποφασίζοντας τη χρηματοδότησή του με 250.000 ευρώ ετησίως.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης ξεκινά τη νέα πορεία του σε μεγαλύτερο και ενιαίο χώρο 1.000 τ.μ., ύστερα από ενοποίηση του παλιού (ενετικό κτίσμα, από τους πρώτους βιομηχανικούς χώρους της Κρήτης - εργοστάσιο σαπουνιού) με διπλανά κτίρια, σύμφωνα με μελέτη του αρχιτέκτονα, καθηγητή ΕΜΠ, Τάσου Μπίρη, και χρηματοδότηση από το 3ο ΚΠΣ.

Το μουσείο προβλέπει μόνιμη έκθεση των έργων του Λ. Κανακάκι και μέρος της μόνιμης συλλογής στο επάνω όροφο, ενώ ο ισόγειος χώρος, που προορίζεται για περιοδικές εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις κ.λπ., ανοίγει με 180 από τα 400 έργα πάλι της μόνιμης συλλογής, ώστε να γνωρίσουν οι επισκέπτες αυτό τον θησαυρό, κάτω από τον τίτλο «Στο κατώφλι δύο αιώνων».