Ρευστά τοπία στην Ελευσίνα!

09.06.2009
Τα «Ρευστά τοπία» της παρουσιάζει η Αιμιλία Παπαφιλίππου στη νέα της έκθεση που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα στις 10 Ιουνίου.
Τα «Ρευστά τοπία» της παρουσιάζει η Αιμιλία Παπαφιλίππου στη νέα της έκθεση που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα στις 10 Ιουνίου.

Στην έκθεση αυτή η Αιμιλία Παπαφιλίππου συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη σχέση των Αντιθέτων. Τάξη και Χάος συνέχονται στη δημιουργία του Κόσμου και, ενώ μοιάζουν να αντιδικούν, συνυπάρχουν ως όψεις του ιδίου νομίσματος.

Όπως το «χιόνι» της τηλεόρασης, ένα χαοτικό τεχνολογικό φαινόμενο, μοιάζει με το στραφτάλισμα της θάλασσας - έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε με τίτλο FIXed in Flux (παγιωμένο εν ρευστώ) στην εναρκτήρια έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2000. Αυτή η σχέση ομολογίας και ομοιότητας φυσικών και τεχνολογικών φαινομένων, ενώ αρχικά ξαφνιάζει, είναι, εντέλει, οικεία καθώς αποκαλύπτει μέσα στην ενότητα και τη συνεκτικότητα των αντιθέτων τον συμπαντικό παλμό που διακατέχει τα πάντα.

Και η Ελευσίνα δεν είναι παρά ένας ιδανικός τόπος για να γίνει αυτό αντιληπτό, καθώς μας μυεί ακόμη και σήμερα στο παράδοξο μυστήριο, ότι ζωή και θάνατος αλληλοπροσδιορίζονται συνεχώς? Οι μνήμες κατακλυσμού είναι ακόμη νωπές? η ανάδυση της γής και η σπορά των ανθρώπων, σύμφωνα με τον μύθο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, απασχολούν την Παπαφιλίππου σε μια σύγχρονη εκδοχή τόσο της ανάδυσης και της ύφανσης δικτύων όσο και της ηλεκτρονικής πραγματικότητας ως παραμετροποίηση της φύσης. Το ερώτημα που ψηλαφεί, παραμένει αμετάβλητο και ως νήμα συνέχει τα πάντα: Ποια είναι τα όρια της συνείδησης ή αλλιώς τι είναι άνθρωπος;

Διάρκεια έκθεσης ως τις 30 Ιουνίου.
Εγκαίνια 10 Ιουνίου 8.00 μ.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος Δραγούμη 37, παραλία Ελευσίνας
Ωρες λειτουργίας:10.00-2.00 το πρωί, 6.00-10.00 το απόγευμα (εκτός Δευτέρας)