Χείλη σαν Βελούδο (***)

17.06.2009
Η Σάρα Ουότερς καταδύεται στην ιστορία της ισότητας και της γυναικείας χειραφέτησης, μας βυθίζει στον ψυχισμό της κεντρικής ηρωίδας της και μας κάνει συμμέτοχους στην περιπέτειά της.

Τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Νάνσι μία μικρή και αθώα κοπέλα που μεγαλώνει σε ένα γραφικό εγγλέζικο λιμάνι. Από τα στρείδια, τα τραγούδια του καπηλειού και την αγκαλιά της οικογένειάς της θα την κλέψει μια για πάντα η Κίτι, μία παρενδυτική αρτίστα, που ονειρεύεται και για τις δυο τους μια λαμπρή καριέρα στη λονδρέζικη σκηνή.
Μα η μοίρα συνωμοτεί ερήμην τους. Κι από το πρώτο καρδιοχτύπι, τα φώτα της ράμπας και το χειροκρότημα, η Νάνσι θα βρεθεί στο πεζοδρόμιο, έρμαιο στον αγοραίο έρωτα και τα ανείπωτα πάθη ανδρών και γυναικών που την πολιορκούν.

Η Σάρα Ουότερς καταδύεται στην ιστορία της ισότητας και της γυναικείας χειραφέτησης, μας βυθίζει στον ψυχισμό της κεντρικής ηρωίδας της και μας κάνει συμμέτοχους στην περιπέτειά της. Το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς αναφέρεται στο ξεκίνημα της ερωτικής ελευθερίας και συνεπαίρνει στην ανάγνωση τόσο σαν πλοκή όσο σαν ατμόσφαιρα.

Η Σάρα Ουότερς γεννήθηκε το 1966 στο Νέιτον του Πέμπροουκσαϊρ. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι. Ήδη με το πρώτο της μυθιστόρημα Χείλη σαν βελούδο (1998) καθιερώθηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα φωνή της γενιάς της. Το καλό της όνομα επιβεβαίωσαν και τα επόμενα μυθιστορήματά της Affinity (Βραβείο Σόμερσετ Μομ, 1999) και Fingersmith (2002), υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ. Στη βραχεία λίστα του ίδιου βραβείου βρέθηκε και το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της Ξαγρυπνώντας (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, Eκδ. Καστανιώτη, 2007).

Εκδόσεις Καστανιώτης
Τίτλος: Χείλη σαν Βελούδο
Συγγραφέας: Σάρα Ουότερς
Σελίδες: 480

Γεωργία Οικονόμου