2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECM στον Υμηττό

30.06.2009
Το 2ο Φεστιβάλ της δισκογραφικής του Μάνφρεντ Αϊχερ ECM φιλοξενείται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού στις 6, 7 και 8 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", με συναυλίες του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του ντουέτου Dino Saluzzi & Anja Lechner και του Manu Katche.

Το 2ο Φεστιβάλ της δισκογραφικής του Μάνφρεντ Αϊχερ ECM φιλοξενείται στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Υμηττού στις 6, 7 και 8 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", με συναυλίες του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, του ντουέτου Dino Saluzzi & Anja Lechner και του Manu Katche.

Το τριήμερο περιλαμβάνει:

Δευτέρα 6 Ιουλίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ "The Promise"

Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
Ώρα 9.30 μ.μ.

Το Τhe Promise είναι έντεκα κομψές μινιατούρες, πρωτότυπες συνθέσεις του, με εξαίρεση το Τζιβάερι, σε μια εξαιρετικά εμπνευσμένη διασκευή. Το μουσικό θέμα Τhe Other ανοίγει το δίσκο και επανέρχεται ως βασικό μοτίβο, με διάφορες παραλλαγές. Σε όλη την ηχογράφηση η ενδελεχής διατύπωση, η λεπτότητα και η ακρίβεια του ήχου διαποτίζονται από ποιητική ευαισθησία. Μουσική ήρεμη και ιδιαίτερα ατμοσφαιρική. Η αφαιρετική της ιδιοσυγκρασία είναι μαγική καθώς ο ακροατής μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα και την εξέλιξη αυτής της εύθραυστης και συγχρόνως δυνατής αρμονικής ανάπτυξης.

Το Τhe Promise, είναι η έκτη δισκογραφική συνεργασία του Βασίλη Tσαμπρόπουλου με την ECM, και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του καλλιτέχνη, ο πιο προσωπικός του, μέχρι σήμερα.

Ο πολυτάλαντος έλληνας πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει ήδη διανύσει μια μεγάλη τροχιά στη δισκογραφία της ECM, από τη μετα-Bill Evans τζαζ με τον Arild Andersen, μέχρι την εξερεύνηση της μουσικής του Gurdjieff με την Anja Lechner.

Τρίτη 7 Ιουλίου
Dino Saluzzi - Anja Lechner "Ojos Negros"
Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
Ώρα 9.30 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου 25 €

Ο Dino Saluzzi, μια από τις μείζονες προσωπικότητες στο χώρο της σύγχρονης μουσικής της Αργεντινής, και η Anja Lechner σημαντική βιολοντσελίστα και συν-ιδρύτρια του Κουαρτέτου Εγχόρδων Rosamunde, συναντιούνται στη σκηνή του Φεστιβάλ ECM.

Το tango του Dino Saluzzi, εμπεριέχει όλους τους ήχους και τις μνήμες της λατινοαμερικάνικης παράδοσης, αναπτύσσοντας όμως ένα νέο μουσικό ιδίωμα με σύγχρονους τρόπους και χρώματα. Η Lechner ασχολείται επί σειρά ετών με τις εκφάνσεις του αυτοσχεδιασμού σε διαφορετικές μουσικές παραδόσεις. Το ενδιαφέρον της για το Tango Nuevo οδήγησε το Rosamunde Quartet στη σύμπραξη με τον αργεντινό συνθέτη και βιρτουόζο του μπαντονεόν Dino Saluzzi.

Τετάρτη 8 Ιουλίου
Manu Katche "Playground"
Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
Ώρα 9.30 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου 25 €

Manu Katche: ντραμς
Tore Brunborg: σαξόφωνο
Alex Tassel: τρομπέτα
Εric Legnini: πιάνο
Jerome Regard: ακουστικό μπάσο

Ο Emmanuel "Manu" Katche γεννήθηκε το 1958 στο St Maur des Fosses, κοντά στο Παρίσι αν και οι οικογενειακές του ρίζες είναι από το Ivory Coast της Αφρικής. Σπούδαζε πιάνο από τα πέντε του και ξεκίνησε ντραμς στα δεκατέσσερά του, μελετώντας στη συνέχεια κλασικά κρουστά στο Conservatoire National Supérieure de Musique de Paris.

Το παίξιμό του, είναι μια ανάμειξη αφρικανικού ρυθμού και κλασικών ντραμς η οποία για κλάσματα του δευτερολέπτου φωταγωγείται από την επήρεια της τζαζ.

«Όταν παίζω τζαζ με λένε «ροκ ντράμερ». Όταν κάνω ροκ μουσική, οι κριτικοί γράφουν για τον «τζαζ ντράμερ Manu Katche»... «Είμαι απλά ο εαυτός μου, προσπαθώντας να είμαι όσο καινοτόμος όσο και η μουσική που παίζω, και, υποθέτω, πως αυτή είναι μια «τζαζ» αντιμετώπιση».

«Το «Playground» είναι μια μουσική που δημιούργησε έχοντας στο μυαλό του τους βασικούς μουσικούς του συνεργάτες. Εξερευνήσαμε συναφείς ιδέες με τις προηγούμενες συνεργασίες μας, αλλά, νομίζω πως κατάφερα να βρω λίγο περισσότερο χώρο για εμένα και τα ντραμς», λέει ο Manu Katche, μιλώντας για τη νέα του δουλειά.

Ο τρόπος που ο Manu Katche παίζει, τον τοποθετεί σε ένα άλλο επίπεδο από τους σύγχρονους τζαζ ντράμερς. Ο εύστροφος ρυθμός του, χτίζει ένα ρυθμικό σχήμα, δημιουργώντας το ρυθμικό περιβάλλον που κινητοποιεί τους πνευστούς και «δένει» αυτονόητα το πιάνο με το μπάσο.

Προπώληση εισιτηρίων:
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου: Καθημερινά: 09:00-15:00
Τηλ.: 213 - 2037819 - στο
www.i-ticket.gr, www.ticketnet.gr και στα καταστήματα: ΙΑΝΟΣ, PUBLIC, FNAC, The Mall Athens.