Πέθανε η διάσημη Γερμανίδα χορογράφος Πίνα Μπάους

01.07.2009
Η Γερμανίδα αβάν-γκαρντ χορογράφος και χορεύτρια Πίνα Μπάους απεβίωσε την Τρίτη 30 Ιουνίου σε ηλικία 68 ετών, αφού είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο μόλις 5 ημέρες πριν.

Η Γερμανίδα αβάν-γκαρντ χορογράφος και χορεύτρια Πίνα Μπάους απεβίωσε την Τρίτη 30 Ιουνίου σε ηλικία 68 ετών, αφού είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από καρκίνο, μόλις 5 ημέρες πριν.

Η είδηση του θανάτου της ανακοινώθηκε από το Χοροθέατρο Πίνα Μπάους του Βούπερταλ, του οποίου η χορογράφος ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια.

Η Μπάους γεννήθηκε το 1940 στο Σόλινγκεν και σε ηλικία 14 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία Folwang της Έσσης, με διευθυντή τον χορογράφο Κουρτ Γιόος, έναν από τους ιδρυτές του γερμανικού εξπρεσιονιστικού χορού. Το 1960 μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην περίφημη Σχολή Τζούλιαρντ. Το 1962 επέστρεψε στη Γερμανία και το 1973 έγινε καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος στη νεότευκτη τότε ομάδα Χοροθέατρου του Βούπερταλ.

Η Μπάους χορογραφούσε και ερμήνευε η ίδια τα έργα της, όπως το περίφημο "Cafe Muller", ενώ έχει συμμετάσχει και σε κινηματογραφικές ταινίες σημαντικών σκηνοθετών - όπως ο Φεντερίκο Φελίνι και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οι ιστορίες της, επικεντρωμένες συχνά στην ανθρώπινη μοναξιά, καταρρίπτουν τους κανόνες της αναπαράστασης για να πλησιάσουν το σκοτεινό βυθό των αισθημάτων.

Τον τελευταίο καιρό η χορογράφος προετοίμαζε μια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, σε μια μεγάλου μήκους ταινία 3-D, με θέμα τον χορό και τίτλο "Pina."

Στην Ελλάδα είχε εμφανιστεί αρκετές φορές, με τελευταία πέρυσι στα Επιδαύρια με τη χορογραφημένη όπερα «Ορφέας κι Ευρυδίκη» του Γκλουκ.

«Τι τρέφει τη φαντασία σας;», την είχε ρωτήσει, σε κάποια συνέντευξη ένας δημοσιογράφος στο Παρίσι. «Η επιθυμία. Η επιθυμία να βρεις την ουσία ενός πράγματος».

Cafe Muller - Pina Bausch