H Λίμνη των Κύκνων από τα Μπαλέτα του Θεάτρου Μαριίνσκυ

07.07.2009
Ένα εμβληματικό έργο του κλασικού ρεπερτορίου, η Λίμνη των Κύκνων, που θα ερμηνευτεί από τα Μπαλέτα του Θεάτρου Μαριίνσκυ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές του Ηρωδείο στις 6 και 7 Ιουλίου.
Ένα εμβληματικό έργο του κλασικού ρεπερτορίου, η Λίμνη των Κύκνων, που θα ερμηνευτεί από τα Μπαλέτα του Θεάτρου Μαριίνσκυ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές του Ηρωδείο στις 6 και 7 Ιουλίου.

Τόσο από μουσικής άποψης, όσο και ως χορόδραμα, η Λίμνη των Κύκνων είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής απ’ όλες τις κλασικές χορογραφίες. Ανήκει σε εκείνα τα έργα που είναι ευρέως γνωστά στο κοινό, με τη μελωδία της παράστασης να είναι ιδιαίτερα οικεία σε όλους, αποτελώντας αγαπημένο έργο για κοινό, χορευτές και κριτικούς. Περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συστατικά που απαιτεί μία ιστορία για να γίνει κλασική.

Ο έρωτας, το πάθος η αγάπη, ο θάνατος είναι μερικά από τα θέματα που συνθέτουν αυτή την τόσο διαχρονική ιστορία. Το παραμύθι με τον πρίγκηπα Ζήγκφριντ και τον Λευκό και Μαύρο Κύκνο συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα, ενώ αποτελεί στοίχημα στη ζωή κάθε μπαλαρίνας για τις δεξιοτεχνικές ικανότητες και τον λυρισμό που απαιτεί.
Παρά την έντονη γερμανική παρουσία ως προς το λιμπρέτο, η Λίμνη των Κύκνων, θεωρείται το κατεξοχήν «εθνικό ρωσικό μπαλέτο». Ο Κύκνος αποτελεί το σύμβολο μιας ιδέας που οι ίδιοι οι Ρώσοι θεωρούν «ρωσική»: την ιδέα της πίστης στην ερωτική σχέση.

Τα Μπαλέτα Μαριίνσκυ ιδρύθηκαν το 1740, λίγο μετά τη δημουργία της πρώτης ρωσικής σχολής μπαλέτου, στα 1738. Μετά την έκρηξη της Ρωσικής Επανάστασης, η σοβιετική κυβέρνηση έκρινε ότι τόσο η σχολή χορού όσο και το μπαλέτο αποτελούσαν σύμβολα του τσαρικού καθεστώτος, γι’ αυτό και αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία τους. Παρ'όλ' αυτά η ιστορία είχε άλλα σχέδια. Μετά τη δολοφονία του μπολσεβίκου επαναστάτη Σεργκέι Κίροφ το 1934, τα «Σοβιετικά Μπαλέτα» μετονομάστηκαν σε Μπαλέτα Κίροφ, ονομασία με την οποία είναι γνωστά έως σήμερα.

Ο ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι έγραψε το διάσημο μπαλέτο στα 1875 ? 1876, συνεργαζόμενος με τους Βλαντιμίρ Μπεγκιτσόφ και Βασίλι Γκέλτσερ. Έκανε πρεμιέρα στις 27 Φεβρουαρίου 1827 στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, όπου στην αρχή δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η ιστορία άλλαξε αρκετές φορές χάρη στη φαντασία και τη δημιουργικότητα των χορογράφων. Άλλες φορές το μπαλέτο αποτελούνταν από άνδρες χορευτές, ενώ σε άλλη εκδοχή ο χαρακτήρας του Φον Ρόθμπαρτ χορευόταν από δύο πρόσωπα. Μολονότι ο αριθμός των διαφορετικών εκδοχών της Λίμνης των Κύκνων είναι εντυπωσιακός, εκείνη που υπερτερεί φέρει την υπογραφή των θρυλικών χορογράφων Μάριους Πετίπα και Λεβ Ιβάνοφ. Η εκδοχή αυτή θα παρουσιαστεί φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, με την Ουλιάνα Λοπάτκινα, να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Ουλιάνα Λοπάτκινα, γνήσιο τέκνο της παράδοσης των Μπαλέτων Μαριίνσκυ, γεννήθηκε το 1973 στην Κριμαία και σήμερα θεωρείται η ενσάρκωση της πρίμα μπαλαρίνας. Είναι διάσημη τόσο για την καταπλκτική σκηνική της παρουσία όσο και για τις ασύλληπτες χορευτικές της δυνατότητες.


Λίγα λόγια για την ιστορία

Όλη η ιστορία αφορά στην όμορφη πριγκίπισσα Οντέτ και τον εξίσου υπέροχο πρίγκιπα Ζήγκφριντ. Η ιστορία ξεκινάει με τον Ζήγκφριντ να καταφεύγει στο δάσος, σε κατάσταση εσωτερικής ταραχής και απόγνωσης, αρνούμενος να παντρευτεί την ενδεδειγμένη νύφη, επειδή θεωρεί ότι απαραίτητη προυπόθεση ενός γάμου είναι ο έρωτας. Καταφεύγει έτσι στο δάσος. Εκεί, ένα κοπάδι κύκνων κερδίζει την προσοχή του. Δεν είναι όμως ίδιοι όλοι οι κύκνοι. Ένας ξεχωρίζει, καθώς η μορφή του είναι περισσότερο ανθρώπινη παρά κύκνου. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την πριγκίπισσα Οντέτ, η οποία μεταμορφώνεται σε κύκνο κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της κατάρας του κακού μάγου Φον Ρόθμπαρτ, ενώ τις νύχτες ανακτά την ανθρώπινη μορφή της. Η ίδια η λίμνη μάλιστα που υπάρχει στο δάσος έχει σχηματιστεί από τα δάκρυα των γονέων της που θρήνησαν μετά την απαγωγή της μονάκριβης κόρης τους. Ο Ζήγκφριντ μαθαίνει την ιστορία του δράματος, ερωτεύεται παράφορα την Οντέτ και αναλαμβάνει να την σώσει, σκοτώνοντας τον Φον Ρόθμπαρτ.

Μπαλέτα Θεάτρου Μαριίνσκυ
Η λίμνη των κύκνων
Φανταστικό μπαλέτο σε τρεις πράξεις


ΠΟΥ: ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΠΟΤΕ: 6 και 7 Ιουλίου 2009
Ώρα έναρξης: 21:00
Μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840 ? 1893)
Λιμπρέτο Βλαντιμίρ Μπεκιτσόφ, Βασίλι Γκέλτσερ
Χορογραφία Μαριύς Πετιπά, Λεβ Ιβάνοφ (1895)
Αναθεωρημένη χορογραφία - Σκηνική διεύθυνση Κονσταντίν Σεργκέγιεφ
Σκηνικά Ίγκορ Ιβάνοφ
Κοστούμια Γκαλίνα Σολόβιεβα
Ερμηνεύουν:
Οντέτ / Οντίλ: Ιουλιάνα Λοπάτκινα(6/07), Αικατερίνα Οσμόλκινα (7/07)
Ζήγκφριντ: Δανιήλ Κορσούντσεφ (6/07), Ίγκορ Κολμπ (7/07)
Συμμετέχει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Εισιτήρια
€60 (Διακεκριμένη)
€50 (Ζώνη Α)
€40 (Ζώνη Β)
€30 (Ζώνη Γ)
€15 (Μειωμένο-Ζώνη Γ)
€20 (Άνω Διάζωμα)
€10 (Φοιτητικό)
€10 (ΑΜΕΑ)
www.greekfestival.gr