Τι θα δούμε στο Τόπος Αλλού;

07.07.2009
Φέτος, το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργίας. Από το 2000 και με σταθερά βήματα κατόρθωσε να παράγει ένα πολιτιστικό έργο με συνέπεια και να γίνει ένας από τους πιο ζωντανούς θεατρικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου μας.
Φέτος, το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ συμπληρώνει 10 χρόνια δημιουργίας. Από το 2000 και με σταθερά βήματα κατόρθωσε να παράγει ένα πολιτιστικό έργο με συνέπεια και να γίνει ένας από τους πιο ζωντανούς θεατρικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς του τόπου μας.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη χειμερινή περίοδο 2009 ? 2010 είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια του θεάτρου και έχει ως εξής:

Κεντρική Σκηνή

«ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ» του Nickolas Kazan

Από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
Κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης

Το «Φεγγάρι που ματώνει» παρουσιάστηκε για ένα μήνα στο τέλος της προηγούμενης θεα-τρικής περιόδου. Η υποδοχή που έτυχε από το κοινό μας κάνει να το επαναλάβουμε στην αρχή της φετινής σαιζόν για 30 παραστάσεις. Στην σύγχρονη Ν. Υόρκη η Μάνια, μια λαμπερή, έξυπνη, όμορφη κοπέλα επισκέπτεται με το θείο της έναν φίλο του. Η φαινομενικά αθώα επίσκεψη και γνωριμία καταλήγει σε ένα στυγνό βιασμό μέσα στο διαμέρισμα του φίλου όταν ο θείος με μία πρόφαση αποχωρεί. Η κατάληξη αυτή ήταν προσχεδιασμένη. ΥΒΡΙΣ.

Το έργο όμως δεν τελειώνει με την νίκη του κακού πάνω στο καλό. Θα ήταν απλοϊκό και στοιχειώδες. Μετά την ΥΒΡΗ έρχεται η ΔΙΚΗ...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Γ. ΑΝΖΟΛΕΤΑΚΗ,
Σκηνοθεσία : Ν. ΚΑΜΤΣΗΣ,
Σκηνικό-Κοστούμια : ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική : ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ :
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗΣ, ΜΑΡΛΕΝ ΣΑΙΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ



«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» του Samuel Beckett

Από την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης

Τo κορυφαίο εμβληματικό έργο του Samuel Becket - έργο σταθμός για τον 20o αιώνα - θα αποτελέσει την κεντρική μεγάλη παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.
Η Προσέγγιση της συνείδησης μας και του εσώτερου εαυτού μας σε έναν χρόνο «μετά».
Μοναχικοί και αιώνιοι οι ήρωες του Μπέκετ είναι κλεισμένοι σε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο δωμάτιο-φυλακή. Περιμένουν. Αλλά ούτε και αυτοί μπορούν να συγκεκριμενοποιήσουν και να ορίσουν το τι περιμένουν. Μας αφήνουν έτσι ελεύθερους να υποθέσουμε ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα άλλο από το θάνατο. Σε προχωρημένη ψυχική και υπαρξιακή αποσύνθεση οι τέσσερεις ήρωες του Μπέκετ βλέπουν από ένα μικρό παράθυρο τον έξω κόσμο έντρομοι. Έξω επικρατεί το απόλυτο τίποτα και έτσι η παραμικρή κίνηση τους τρομοκρατεί.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : ΚΩΣΤΗΣ ΣΚΑΛΙΩΡΑΣ
Σκηνοθεσία-σκηνικό : ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Κοστούμια : ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική : ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ :
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΑΣ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, ΠΑΝΟΣ ΡΟΚΙΔΗΣ



«ΤΑ 59 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ» του Ali Tailor

Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και την Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

Μια τρυφερή σχέση μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον.
Ένας νέος τρόφιμος των φυλακών έρχεται σε αναγκαστική σχέση και επαφή με άλλους φυλακισμένους. Ο εγκλεισμός και ο ατίθασος χαρακτήρας του τον κάνουν να βρίσκεται σε μια διαρκή σύγκρουση. Με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Ν. ΚΑΜΤΣΗΣ,
Σκηνικό-Κοστούμια : ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΚΟΜΑΝΩΦ (κρατικό θέατρο ΙΒΑΝ ΒΑΣΩΦ-ΣΟΦΙΑ)
Μουσική : ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Video : ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ : ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ
Η διανομή δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη


«ΑΣΠΡΗ ΕΥΑ, ΜΑΥΡΗ ΕΥΑ» της Θεοδώρας Κατσιφή

Από την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, Τρίτης & Τετάρτης

Οι διαπροσωπικές-ερωτικές σχέσεις στο μικροσκόπιο.v Οι αγωνίες και το υπαρξιακό άγχος, ο φόβος του θανάτου και η μοναξιά ιδωμένη μέσα από το βλέμμα μια γυναίκας.

Η Θεοδώρα Κατσιφή με τόλμη και φρέσκια ματιά, με σαρκασμό και χιούμορ, ανατέμνει την γυαικεία φύση και τολμάει να κάνει θεατρική πράξη τις συγκρούσεις που συμβαίνουν μέσα στην ηρωίδα της. Ακολουθώντας δρόμους Φροϋδικούς τοποθετεί πάνω στη σκηνή ένα ζευγάρι και με ακρίβεια ανατόμου εξετάζει τις σχέσεις του. Το εσωτερικό της τοπίο αναστατώνεται από την εμφάνιση της ΜΑΥΡΗΣ και της ΑΣΠΡΗΣ Εύας...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία : Ν. ΚΑΜΤΣΗΣ,
Σκηνικό-Κοστούμια : ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΚΟΜΑΝΩΦ (κρατικό θέατρο ΙΒΑΝ ΒΑΣΩΦ-ΣΟΦΙΑ) Μουσική : ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Video : ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ : ΜΑΡΙΝΑ ΑΜΑΝΙΤΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ



Παιδική Σκηνή

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΡΥΦΕΡΑ & ΑΘΩΑ» βασισμένο σε αυθεντικά λαϊκά παραμύθια της Ελληνικής παράδοσης

Από την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ πιστεύοντας ότι το θέατρο για παιδιά είναι μια σοβαρή ιστορία και όχι ένα τρόπος εύκολης διασκέδασης (και πλουτισμού) συνεχίζει την έρευνα του πάνω στα παραμύθια και ιδιαίτερα στα Ελληνικά παραμύθια.
H φετινή παράσταση θα παραμείνει στον κόσμο των παραμυθιών.

Το «Το τραίνο των παραμυθιών» είναι ένα λαμπερό και χαρούμενο θέαμα που φέρνει τα παιδιά στον κόσμο των ζώων λέγοντας τους παραμύθια που έχουν σαν κεντρικούς ήρωες ζώα. Δυο κορίτσια ξεκινούν ένα ταξίδι, φανταστικό και πραγματικό.
Πάνω στο βαγόνι ενός τραίνου περιπλανώνται σε διάφορα μέρη μαγικά και παραμυθένια και συναντάνε πλάσματα με τα οποία μιλάνε και ακούνε την ιστορία και το παραμύθι τους. Ο κόσμος των παραμυθιών ανοίγεται μπροστά στα μάτια τους και στα μάτια των μικρών θεατών.

Η παράσταση θα είναι μια πολύχρωμη περιπέτεια με ταξίδια, άλλοτε κωμικά και άλλοτε δραματικά καθώς μέσα από τα παραμύθια που λέγονται ανοίγονται κόσμοι πλούσιοι σε νοήματα και σημασίες.

Οι ηθοποιοί θα χειρισθούν μάσκες, κούκλες και σκιές, μεγάλα και μικρά ομοιώματα. Η παράσταση θα ζωντανέψει τη φαντασία των μικρών θεατών με μεγάλες προβολές σε γιγαντοοθόνες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Κείμενο - Σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΤΣΗΣ
Σκηνικό - Κοστούμια : ΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Μουσική : ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
Προβολές και πρωτότυπα Video : ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΠΑΙΖΟΥΝ :
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΦΟΥΡΛΑΝΟΥ



Παράλληλες Εκδηλώσεις

5Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ
Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου

Το Φεστιβάλ Νέων θεατρίνων, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ήταν μια έμπνευση του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, που διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Απρίλιο του 2006 με μεγάλη επιτυχία, αφήνοντας άριστες εντυπώσεις.

Έκτος από την μεγάλη συμμετοχή του σε νέες ομάδες και την προσέλευση του κόσμου, επί πλέον κινητοποίησε πολλά νέα παιδιά να κάνουν όχι μόνο παραστάσεις αλλά και νέες προτάσεις σε σχέση με το θέατρο. Εμφανίστηκαν νέες ιδέες και τάσεις, οι οποίες πολλαπλασιάσθηκαν με το 2ο, 3ο και 4ο Φεστιβάλ.

Έτσι το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ την Άνοιξη του 2010 θα κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Θα προσκαλέσει ξένα θεατρικά σχήματα να έρθουν στην Ελλάδα και να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι "Μύθος και παραμύθι". Μέσα από αυτή τη θεματολογία ελληνικές και ξένες θεατρικές ομάδες θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους.


ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Οι συμπαραγωγές που υλοποιεί το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ γίνονται στη βάση της αμοιβαίας προσφοράς (από τη μεριά του θεάτρου και της ομάδας) και δεν είναι σε καμία περίπτωση απλή επινοικίαση του χώρου όπως συνηθίζεται. Γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν οι νέοι δημιουργοί και ειδικά του θεάτρου, παραχωρείται ο θέατρο χωρίς να απαιτηθεί και καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για οποιοδήποτε λόγο και αιτία.

Για το 2009-2010 το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα παρουσιάσει 2 θεατρικά σχήματα :

1. Ομάδα G, «Ο ΕΛΒΙΣ ΖΕΙ» του Γιώργου Αμυρά, σε σκηνοθεσία ΖΩΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
2. Ομάδα ΤΕΧΝΗΣ ΛΟΓΟΣ, «ΠΟΙΟΣ ΗΤΟ Ο ΦΟΝΕΥΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία ΠΕΤΡΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ, από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.