Ο Άμος Γκιτάι σκηνοθετεί έναν πόλεμο στην Επίδαυρο!

08.07.2009
Ο πολυτάλαντος ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι παρουσιάζει στην Επίδαυρο ένα θέαμα βασισμένο στην «Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου» του Ιωσήπου Φλαβίου (1ος μ.Χ. αιώνας), που περιγράφει την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μΧ.
Ο πολυτάλαντος ισραηλινός σκηνοθέτης Άμος Γκιτάι παρουσιάζει στην Επίδαυρο ένα θέαμα βασισμένο στην «Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου» του Ιωσήπου Φλαβίου (1ος μ.Χ. αιώνας), που περιγράφει την κατάκτηση της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους και την καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μΧ.

Μια πρωτότυπη παράσταση ανάμεσα στο θέατρο και στο ορατόριο, στην ομιλία σε διαφορετικές γλώσσες και στο τραγούδι, στη φαντασμαγορία των προβολών και στη δύναμη του φυσικού τοπίου, που παίρνει το όνομά της από τον ομώνυμο πάπυρο της Νεκράς Θάλασσας - ένα κείμενο που είναι ταυτόχρονα στρατιωτικό εγχειρίδιο και προφητεία σύγκρουσης του καλού και του κακού. Ελεύθερη και κριτική καλλιτεχνική συνείδηση, ο Γκιτάι προσεγγίζει το θέμα του μέσα από την ηχώ της σημερινής Μέσης Ανατολής.

Το έργο του Ιώσηπου ασκεί ιδιαίτερη έλξη στον Γκιτάι, ο οποίος έχει παρουσιάσει εκδοχές αυτής της παράστασης και στο παρελθόν (για παράδειγμα στην Μπιεννάλε της Βενετίας του 1993) ενώ σκηνοθέτησε και μια κινηματογραφική εκδοχή (Métamorphose d’ une mélodie). Ο Ιώσηπος (εξελληνισμένη μορφή του Ιωσήφ) έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα και καταγόταν από μεγάλη ιουδαϊκή οικογένεια. Πολέμησε εναντίον των Ρωμαίων στην Γαλιλαία και αιχμαλωτίστηκε, και για να κερδίσει την ελευθερία του ανέλαβε να εξιστορήσει τη νίκη των Ρωμαίων.

Για να τονίζουν την υπεροχή τους, οι Ρωμαίοι ήξεραν ότι ήταν σκόπιμο να εκθειάζουν τους λαούς που κατακτούσαν. Αυτόν τον σκοπό υπηρέτησε ο Ιώσηπος, που εντυπωσιάζει με το ύφος και τη λεπτομέρεια στην αφήγησή του. Ο Γκιτάι αναζητά στο κείμενο στοιχεία που παραπέμπουν στη σύγχρονη εποχή και όταν θέλει να προβάλει τον διάλογο ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο κόσμο εισάγει αποσπάσματα από κείμενα του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, ή του Όσκαρ Ουάιλντ κ.α. Τα κείμενα αυτά τις περισσότερες φορές απαγγέλλονται ή τραγουδιούνται στη γλώσσα που γράφτηκαν, κι έτσι οι ηθοποιοί περνούν από τα ελληνικά στα εβραϊκά, από τα αραβικά στα αγγλικά κ.ο.κ.

Μουσική, τραγούδι, ήχος και θόρυβος, βιντεοσκοπημένες εικόνες που προβάλλονται παράλληλα με την επί σκηνής δράση, συνθέτουν ένα καμβά όπου τελικά οι πολιορκημένοι από τους Ρωμαίους, Εβραίοι, στο κάστρο της Μασάδα επιλέγουν να πεθάνουν παρά να σκλαβωθούν.

Ιδιοφυής δημιουργός, ο Άμος Γκιτάι σπούδασε αρχιτεκτονική, αλλά αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο. Έχει γυρίσει ταινίες μυθοπλασίας, αλλά και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει ασχοληθεί και με θεατρικά δρώμενα. Η ιστορία σε διαφορετικές μορφές και σε πολλά επίπεδα είναι από τα κύρια θέματα του έργου του.

Στην παράσταση συμμετέχει η μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου Ζαν Μορώ.

ΤI: "Ο πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους"
Σκηνοθεσία: Amos Gitai
Διεύθυνση παραγωγής: Christine Chalas
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Chloé Oblomovski
Κοστούμια: Moira Douguet
Μοντάζ εικόνων/προβολών: Isabelle Ingold
Ερμηνεύουν: Jeanne Μoreau, Jérome Koening
ΠOY: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
ΠOTE: Σάββατο 25 Ιουλίου
(ακυρώθηκε η παράσταση της Παρασκευής 24 Ιουλίου - Πληροφορίες στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου, τηλέφωνο 210-3222720).
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 50€, 40€, 30€, 15€, 10€ (φοιτητικό κα ΑΜΕΑ)
http://www.greekfestival.gr