Νέες παραγωγές και παγκόσμιες πρεμιέρες στο Από Μηχανής

27.07.2009
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και γεμάτο νέες παραγωγές, αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες είναι το πρόγραμμα του Από Μηχανής Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2009-2010.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και γεμάτο νέες παραγωγές, αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες είναι το πρόγραμμα του Από Μηχανής Θεάτρου για τη θεατρική περίοδο 2009-2010.

Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε
- Το μοναδικό θεατρικό έργο του Τζέιμς Τζόυς, τους «Εξόριστους»
- Σε παγκόσμια πρεμιέρα «Τα εγκλήματα του Έρωτα» του Μαρκήσιου Ντε Σαντ σε θεατρική διασκευή
- Μια σειρά πέντε μονόπρακτων που εξερευνούν τη γυναικεία φύση.
Πέντε γυναίκες -οι τέσσερις άμεσα, πρόσωπο με πρόσωπο με το κοινό και η πέμπτη μέσα από την αναπαράσταση του τελευταίου διαλόγου με τον γιο της- διαφορετικής ηλικίας κάνουν τον τελευταίο απολογισμό της προσωπικής τους, συναρπαστικής περιπέτειας και σαλπάρουν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- για έναν «άλλο» κόσμο: «Κωλοδουλειά» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Jackie» της Ελφρίντε Γέλινεκ, «Η γυναίκα της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, «Είσαι η μητέρα μου» του Γιόοπ Άντμιρααλ, «Wunschkonzert» του Φραντς Ξαβιέρ Κρόετζ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα έργα που θα δούμε:

Κωλοδουλειά του Γιάννη Μαυριτσάκη

Η νεαρή ηρωίδα του έργου, εξουθενωμένη από τη σκληρή εργασία της στην κουζίνα ενός ταχυφαγείου, υποκύπτει στα ανεξέλεγκτα παιχνίδια της φαντασίας της και αναζητά με λύσσα μια υπόσχεση σωτηρίας -ή έστω ολοκληρωτικής καταστροφής. Ο ταλαντούχος Γιάννης Μαυριτσάκης στο τρίτο του έργο, όπως και στα δύο προηγούμενα, δεν καταγράφει μόνο τις σκοτεινές σκέψεις της εξιλαστήριας ηρωίδας του, ούτε απλώς υπολήπτεται τις αδυναμίες της· μέσα από τους σπαρακτικούς της μονολόγους σκύβει με σεβασμό κι ευλάβεια μπρος στις ωμές παραισθήσεις των θολωμένων ψυχών όλου του κόσμου.

Συμπαραγωγή με το Ελληνικό Φεστιβάλ, στα πλαίσια του οποίου παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2009 στο Από Μηχανής Θέατρο.

Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Παίζουν: Αγγελική Στελλάτου, Κοσμάς Φοντούκης

11 Οκτωβρίου - 29 Νοεμβρίου 2009
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή στις 19:00




Jackie της Ελφρίντε Γέλινεκ

Το έργο της νομπελίστας συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ, Jackie είναι η αποδόμηση ενός από τους μεγαλύτερους μύθους της δυτικής κοινωνίας, αυτού της Τζάκι Κέννεντι Ωνάση. Το κείμενο συνδυάζει βιογραφικά στοιχεία, την ιστορία της οικογένειας Κέννεντι μέσα από οπτικοακουστική αναδρομή και τη θεωρία του ενδύματος του Ρολάν Μπαρτ, όπως παρουσιάζεται στη μελέτη του για τη μόδα. Το θεατρικό πρόσωπο Jackie παρουσιάζεται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές: πραγματιστικά (η μεγαλοαστή Jacqueline Bouvier), συμβολικά (σαν φωτογραφικό είδωλο και απόλυτο σύμβολο μόδας) και ως δημόσιο πρόσωπο (όπως κατασκευάστηκε από τον διεθνή τύπο).
Μ’ αυτόν τον τρόπο, η Jackie γίνεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο, εγκαταλείποντας τον έναν ρόλο μετά τον άλλο, καταδικασμένη να μη βρει ποτέ την πραγματική της ταυτότητα.

Το απλό αλλά εφιαλτικό ερώτημα της Γέλινεκ είναι τι θα μας έλεγε η Jackie αν της επέτρεπαν να «μιλήσει»; Πώς θα νιώθαμε αν κρυφακούγαμε τις σκέψεις της; Στο τέλος του μονολόγου θα ξέρουμε τα πάντα για αυτήν. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το έχουμε ζήσει.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία- Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

20 Οκτωβρίου - 25 Νοεμβρίου 2009
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Κυριακή 21:15




Εξόριστοι του Τζέιμς Τζόυς

Οι «Εξόριστοι», κείμενο γραμμένο το 1914, είναι το μοναδικό θεατρικό έργο του σπουδαίου Ιρλανδού λογοτέχνη Τζέιμς Τζόυς. Ο Τζόυς, φανερά επηρεασμένος από τον Ίψεν για τον οποίο δε δίσταζε να εκφράζει απεριόριστο θαυμασμό, μοιάζει να ξεκινά εκεί που σταματά ο νορβηγός συγγραφέας με το κύκνειο άσμα του ?When We Dead Awaken?, δηλαδή από την πιθανότητα της ύπαρξης μετά την ενοχή.

Το έργο είναι μια βαθιά ανίχνευση της αντρικής φιλίας, όπου οι γυναίκες ? μητέρα, σύζυγος, ερωμένη, μούσα - γίνονται ο απαραίτητος μοχλός που την υπονομεύει και τη θέτει σε αμφισβήτηση. Η επιστροφή στην πατρίδα και στο οικείο περιβάλλον είναι η αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό θέσεων και σχέσεων. Η συνάντηση των δύο φίλων μετά από εννέα χρόνια «εξορίας» ταλανίζεται από βαθιά, ανομολόγητα πάθη, τα οποία για πρώτη φορά λέγονται «με πάσαν αλήθεια». Ο Τζόυς προχωρώντας ανιχνεύει την περίπτωση η βαθιά προσωπική αλήθεια του ανθρώπου να υπερνικά την ενοχή δίνοντας χώρο στη ζωή, και ταυτόχρονα μας δίνει αυτοβιογραφικά στοιχεία που μας βοηθούν να καταλάβουμε βαθύτερα και καλύ-τερα όλη τη λογοτεχνική του δημιουργία, ανοίγοντας το χώρο για την ύπαρξη ενός Τόμας Μπέρχαρντ.

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά- Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Παίζουν: Άκις Βλουτής, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ίρις Χατζηαντωνίου και αλλοι

5 Δεκεμβρίου 2009 - 21 Φεβρουαρίου 2010
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00




Είσαι η μητέρα μου του Γιόοπ Άντμιρααλ
Ενα έργο- φόρο τιμής στη μητέρα του έγραψε ο Ολλανδός ηθοποιός Γιόοπ Άντμιρααλ, έργο πρόκληση για τον ερμηνευτή που καλείται να ενσαρκώσει στη σκηνή τη μητέρα και τον γιο, γλιστρώντας ανεπαισθήτως από τον ένα ρόλο στον άλλον με απόλυτη φυσικότητα.
Πρόκειται για μια τυπική κυριακάτικη επίσκεψη που κάνει ο ηθοποιός στην ανοϊκή μητέρα του, που βρίσκεται στο γηροκομείο του Ντελφτ. Ο διάλογός τους επιστρέφει διαρκώς προς το παρελθόν κι επανέρχεται στο παρόν, παλινδρομεί ανάμεσα στη φαντασίωση και στην πραγματικότητα, προβληματίζει και συγκινεί. Για τον Γιόοπ Άντμιρααλ είναι η ώρα για αποκαλύψεις, ομολογίες, παραδοχές.

Μετάφραση: Μάγια Wesselyv
Σκηνοθεσία: Ασπασία Κράλλη
Σκηνικά- Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ερμηνεύει ο Χρήστος Βαλαβανίδης

28 Δεκεμβρίου 2009 ? 28 Φεβρουαρίου 2010
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 21:00
Προσοχή: Η παράσταση αποτελείται από δύο έργα με ένα εισιτήριο: Είσαι η μητέρα μου - Η γυναίκα της Πάτρας



Η γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά

Η ζωή μιας παλιάς πόρνης που ζει στην Πάτρα ιδωμένη από τον ποιητή των μικρών στιγμών των ανθρώπων και των εξαιρετικών αισθημάτων, Γιώργο Χρονά.

Η Πανωραία αφηγείται τη ζωή της με μια πρωτόγνωρη τόλμη, εστιάζει στις σκοτεινές και τραγικές πλευρές της ζωής της ξεγυμνωμένη από κάθε συστολή και λύπη, με τρόπο τόσο άμεσο που προκαλεί ανατριχίλα. Ο λόγος της ελεύθερος, κυλάει απρόσκοπτα σα χείμαρρος που έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ζωής μας, μετατρέποντας τα βάσανα, τις κακουχίες και τις λάθος επιλογές μιας νέας κάποτε κοπέλας σε ποίηση.

Ο μονόλογος προέκυψε από την αληθινή ιστορία της πόρνης Πανωραίας, όπως την κατέγραψε ο σημαντικός ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Χρονάς μέσα από συνεντεύξεις της στον ίδιο. Η ιστορία της δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό «Οδός Πανός» το καλοκαίρι του 1987. Ο ποιητής διατήρησε αναλλοίωτο τον τολμηρό λόγο και το αναρχικό ύφος της «αξιοσέβαστης πόρνης» Πανωραίας, καθιστώντας τον έτσι ιδανικό για τη θεατρική σκηνή.

Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Σκηνικά- Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ερμηνεύει η Ελένη Κοκκίδου

28 Δεκεμβρίου 2009 - 28 Φεβρουαρίου 2010
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 22:30
Προσοχή: Η παράσταση αποτελείται από δύο έργα με ένα εισιτήριο: Είσαι η μητέρα μου - Η γυναίκα της Πάτρας



Τα εγκλήματα του έρωτα του Μαρκήσιου Ντε Σαντ

Οι «ηρωικές και τραγικές» νουβέλες που περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο του «θεϊκού μαρκήσιου» σε διασκευή για το θέατρο (για τρία ζευγάρια ηθοποιών που θα αντιπροσωπεύουν τις τρεις ηλικιακές ομάδες των διηγημάτων).
Τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, η φύση των ενδοιασμών και η άρση τους απέναντι στο ερωτικό πάθος, η πραγματοποίηση μύχιων πόθων, η επιρροή φριχτών αποκαλύψεων, η ενοχή ως εφαλτήριο για τη συμμόρφωση με τις ηθικές επιταγές κάθε εποχής παρά ως αποτέλεσμα ιμμοραλιστικών ή αμοραλιστικών πράξεων, η αλήθεια και η πλάνη ?διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ σε αυτά τα διηγήματα που έγραψε έναν μόλις χρόνο πριν εγκλειστεί.

Αθώες κι ευάλωτες υπάρξεις, πλάσματα αγγελικά, οι γυναίκες των ηρωικών και τραγικών νουβέλων πέφτουν θύματα διαβολικών κι ακόλαστων ανθρώπων. Η ανελέητη μοίρα σε κάποιες περιπτώσεις, η καλοπιστία και η εγκαρτέρηση σε κάποιες άλλες οδηγούν τις σαδικές ηρωίδες στην ανείπωτη φρίκη ? σε μια φρίκη που αδικεί ακόμη και την προδοσία, που ειρωνεύεται ακόμη και τις πιο διαβολικές συμπτώσεις, που υπερσκελίζει ακόμη και τις πιο τερατώδεις αποκαλύψεις.

Μετάφραση- Διασκευή: Κατερίνα Κωνσταντινάκου ? Έκτορας Λυγίζος
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Max Penzel
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός
Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Τζίνα Θλιβέρη, Ελένη Κοκκίδου, Κοσμάς Φοντούκης και άλλοι

6 Μαρτίου - 16 Μαΐου 2010
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00



Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρόετζ

Ο βουβός, «κινησιολογικός» μονόλογος του Κρόετζ, μια μαθητεία πάνω στη συγκέντρωση του ηθοποιού, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την τελευταία ώρα της Φρόιλαϊν Ρας, που επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά της. Αλλάζει ρούχα, τακτοποιεί τα ψώνια της, συγυρίζει το διαμέρισμά της, κάνει την τουαλέτα της, πλένει το σερβίτσιο του πρωινού της, ακούει την αγαπημένη της εκπομπή στο ραδιόφωνο, τρώει βραδινό, επιλέγει τα ρούχα τής επόμενης μέρας, παίρνει ένα χάπι για την αϋπνία, μετά παίρνει δεύτερο χάπι, μετά τρίτο, μετά τέταρτο, μέχρι το τελευταίο...

Τίποτα -μέχρι την τελευταία στιγμή- δεν προδίδει την πράξη της αυτοχειρίας της, που κι αυτή ακόμη γίνεται σαν να μην παραβιάζει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς της.
Το έργο μιλάει, χωρίς ούτε μία λέξη, για τις απραγματοποίητες προσδοκίες των ανθρώπων, για τις ανέλπιδες προοπτικές τής ζωής, την ανικανότητα διαφυγής από τα δεσμά της παραγωγής και τις περιορισμένες χίμαιρές της.

Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Κονομή
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ερμηνεύει η Σταυρούλα Σιάμου

8 Μαρτίου - 18 Μαΐου 2010
Παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη 21:00, Κυριακή στις 19:00



Πληροφορίες:
Από Μηχανής θέατρο: Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, Αθήνα, 104 36

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΜΕΙΟΥ: 210 5231131

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 20 €
Φοιτητικό: 14 €

ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για όλες τις παραστάσεις
Κανονική: 75 € (αντί για 120 €, έκπτωση 38%)
Φοιτητική: 50 € (αντί για 84 €, έκπτωση 40%)

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΗΣ
120 άτομα