Πολιτιστικό πάρκο δίπλα στο Νέο Μουσείο

27.07.2009
Αν και έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του, το Νέο Μουσείο της Πάτρας άνοιξε τις πύλες του και εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, παρουσία πλήθους επισήμων αλλά και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Αν και έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του, το Νέο Μουσείο της Πάτρας άνοιξε τις πύλες του και εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, παρουσία πλήθους επισήμων αλλά και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Τα εγκαίνια δεν έγιναν με τον κλασικό τρόπο, κόβοντας κορδέλα, αλλά με τη φωταγώγηση της κεντρικής αίθουσας από τον υπουργό. Ενθουσιασμένος από τα εκθέματα, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης από τον αρχαιολόγο Γιάννη Μόσχο, δήλωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του στον χώρο.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι δίπλα στο Μουσείο θα κατασκευαστεί Πολιτιστικό Πάρκο, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι ιδιαίτερα τυχερός γιατί μου έτυχε μέσα σε λίγους μήνες να εγκαινιάσω δύο εμβληματικά Μουσεία: Αυτό της Ακρόπολης, που ήταν άπιαστο όνειρο για γενιές νεοελλήνων. Και σήμερα το Μουσείο της Πάτρας, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και μαζί με εκείνο της Ακρόπολης το πιο σύγχρονο.

Ενα Μουσείο που αναδεικνύει την εξαιρετικά πλούσια -αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστή - πολιτιστική κληρονομιά της Αχαϊας. Και βάζει την Πάτρα στον χάρτη του Πολιτισμού, με εμβέλεια όχι μόνο την ίδια την Ελλάδα, αλλά πολύ πέραν αυτής».

Στα σχέδια του υπουργού Πολιτισμού είναι και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, όπως αποκάλυψε, πέραν της Αθήνας, σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, με πρώτη την Πάτρα. «Θα συνδέονται μεταξύ τους, θα δικτυώνονται και όταν επισκέπτεσαι το ένα θα σου ανοίγονται οι ορίζοντες για να επισκεφθείς κι όλα τα υπόλοιπα», ανέφερε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Φούρας, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να συμβάλει ώστε να αποκτήσει η πόλη και Βυζαντινό Μουσείο, και ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006 που ακόμα περιμένουν να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν. Για το χρονικό των εργασιών του Μουσείου μίλησε, τέλος, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Νίκος Μουρτζάς.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, έξω από το Μουσείο, έδωσαν το δικό τους δυναμικό «παρών» με συνθήματα και εμβατήρια οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ και οι απολυμένοι της μπάντας του Δήμου Πατρέων. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Θοδωρής Δραβίλλας, δεσμεύτηκε απέναντί τους ότι από τα θερινά τμήματα της Βουλής θα περάσει ειδικό νομοθέτημα, το οποίο θα δίνει περιθώρια ελιγμών από τα ασφυκτικά πλαίσια του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
2.642 τ.μ. εκθεσιακός χώρος και 57 προθήκες εκθεμάτων, για 1.300 εκθέματα (πήλινα, λίθινα, μεταλλικά και γυάλινα), 200 χρυσά αντικείμενα, 40 χάλκινα αντικείμενα της Μυκηναϊκής Περιόδου, 28 γλυπτά έργα κυρίως της Ρωμαϊκής περιόδου και 14 ψηφιδωτά δάπεδα (300 τ.μ.).

Επίσης, 185 τ.μ. καλύπτουν οι δύο αναπαραστάσεις αρχαίων κτιρίων, μίας αγροικίας και μίας αστικής ρωμαϊκής κατοικίας στην αίθουσα ιδιωτικού βίου και ενός ταφικού μνημείου στην αίθουσα της νεκρόπολης. Ενα μέτρο και 88 εκατοστά το υψηλότερο άγαλμα, 9 μέτρα μήκος το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο, 1 χιλιοστό το μικρότερο έκθεμα (μία χρυσή χάντρα), 10 τάφοι ανασκευασμένοι ή μεταφερμένοι στο Μουσείο, 9 ανθρώπινοι σκελετοί στους χώρους των τάφων και των προθηκών, 600 προβολείς για τον ειδικό φωτισμό των εκθεμάτων, 230 διαφάνειες για τις δύο θεματικές δεκάλεπτες προβολές της αίθουσας. Ολα τα παραπάνω θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Λίνα Μπάστα