Φαρσί στην κοιλιά της Navab

03.08.2009
Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στον πειραματικό χώρο αρχιτεκτονικής έρευνας R 53, έκθεση με έργα της φωτογράφου και performance artist Aphrodite Désirée Navab.

Εγκαινιάζεται την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στον Πειραματικό χώρο αρχιτεκτονικής έρευνας R 53, έκθεση με έργα της φωτογράφου και performance artist Aphrodite Désirée Navab.

Στην καινούργια της δουλειά η καλλιτέχνης με ρίζες Ιρανικές, Ελληνικές και Αμερικανικές χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα, ως επιφάνεια στην οποία η τέχνη γεννιέται. Η κοιλιακή της χώρα, γίνεται τόπος έκφρασης της τριπλής της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η Ελληνική έκφραση «Φαρσί», που υποδηλώνει την άρτια χρήση της γλώσσας, χρησιμοποιείται από την Navab ως σεβασμός στην ικανότητα έκφρασης ενός άλλου πολιτισμού. Λέξεις όπως τόπος, γέννηση, οικογένεια, γλώσσα, αγάπη, φίλος, αποκτούν αφηρημένη διάσταση αλλά και μεγάλη βαρύτητα για όποιον χρειάστηκε να ξεριζωθεί και να ξενιτευτεί.

Οι Ελληνικές και Περσικές λέξεις έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά συναντώνται στη μέση, δημιουργώντας μια καλλιγραφία που ταλαντεύεται κάπου ανάμεσα σε γκράφιτι και τατουάζ.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δραστηριότητες :

Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 20:30 (Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι):
Προβολή του video -Resistance : Veiled and Unveiled?, του David Leitner, μερικανού κινηματογραφιστή ντοκυμαντέρ. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία και της καλλιτέχνιδος.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 21:00 στο χώρο της έκθεσης, (R53, Μνησικλέους 4-6, Πλάκα) θα η καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο και τη ζωή της

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 20:30 (Χώρος R53, Μνησικλέους 4-6, Πλάκα)
Performance της χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου, εμπνευσμένη από τα έργα της έκθεσης

Η Aphrodite Désirée Navab γεννήθηκε στο Ιράν το 1971. Ο πατέρας της Ιρανός γιατρός γνώρισε τη μητέρα της, μια Ελληνίδα Αμερικανίδα, στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Ιράν όπου έζησαν εκεί για δεκαεπτά χρόνια. Η Navab περνούσε κάθε καλοκαίρι πολλούς μήνες στην Αθήνα. Όταν ήρθε η επανάσταση και η οικογένεια της Navab άφησε το Ιράν, δεν επετράπη στον πατέρα της να φύγει μαζί τους. Για δύο χρόνια περίμεναν στην Αθήνα μέχρι να του δώσουν άδεια εξόδου από το Ιράν. Η Αθήνα ήταν ένα καταφύγιο για την οικογένεια της Navab, ένα ουδέτερο έδαφος μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σπούδασε Visual and Environmental Studies στο Harvard University, από όπου αποφοίτησε το 1993. Το 2004, ολοκλήρωσε το Ed.D. στο Αrt & Art Education του Teachers College, Columbia University. Η Navab διδάσκει τώρα τελειόφοιτους φοιτητές του προγράμματος ΜΑΤ (Master of Arts in Teaching) του The School of Visual Arts. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ R53
Εγκαίνια
: 14 Σεπτεμβρίου, ώρα : 20.00
Διάρκεια : 15 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου 2009
Χώρος R 53 : Μνησικλέους 4-6, Πλάκα
Τηλ: 210 32 35 400
E-mail : [email protected]
Εγκαίνια: 14/9/2009
Ώρα: 20:00
Διάρκεια: 15/9 - 10/10/2009
Ώρες Λειτουργίας : Τρίτη έως και Παρασκευή, 17:00-21:00