Όταν τα εργοστάσια γίνονται μουσεία

18.08.2009
Από την Τήνο ως τη Λέσβο και από τον Βόλο ως τη Σπάρτη, το Σουφλί και τη Δημητσάνα, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς έχει ιδρύσει θεματικά μουσεία αναπλάθοντας παλαιά ελαιοτριβεία, εργοστάσια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.
Από την Τήνο ως τη Λέσβο και από τον Βόλο ως τη Σπάρτη, το Σουφλί και τη Δημητσάνα, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς έχει ιδρύσει θεματικά μουσεία αναπλάθοντας παλαιά ελαιοτριβεία, εργοστάσια, καλλιτεχνικά εργαστήρια και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Πέρα από τις μόνιμες εκθέσεις που φιλοξενούνται σε αυτά τα μουσεία, αυτό το καλοκαίρι πραγματοποιούνται επιπλέον εκδηλώσεις στοχεύοντας πάντα στη μελέτη, διάσωση και προβολή της ελληνικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο φιλοξενείται ως τις 28 Σεπτεμβρίου, η έκθεση «Το Ταξίδι: Το Ελληνικό Ονειρο στην Αμερική». Περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ και φωτογραφική έκθεση για την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική, με υλικό που προέρχεται από σχετικά αρχεία των ΗΠΑ.

Η Μαρία Ηλιού, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ, κατά τη διάρκεια έρευνάς της στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψε έναν θησαυρό από άγνωστες φωτογραφίες και κινηματογραφικό υλικό που καταγράφουν και ζωντανεύουν την ιστορία της μετανάστευσης και της νέας ζωής των Ελλήνων στην Αμερική. Η έκθεση «Διάλογοι με τη αρχαιότητα», με υδατογραφίες της Ολγας Αναστασιάδου πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη ως τις 31 Αυγούστου. Τα έργα, εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιοελληνικής τέχνης, δίνουν πνοή σε μορφές όπως αυτές μιας Καρυάτιδας, της Αφροδίτης ή της Νίκης της Σαμοθράκης.

Το εμβληματικό έργο/εγκατάσταση «Οlivestone» του Γιόζεφ Μπόις, ενός από τους μεγαλύτερους εικαστικούς δημιουργούς του β μισού του 20ού αιώνα, εκτίθεται ως τις 24 Αυγούστου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Την ερχόμενη Πέμπτη το Μουσείο θα φιλοξενήσει του μουσικό σχήμα «Vuslat» σε σκοπούς και τραγούδια από τη Λέσβο, τη Μικρά Ασία και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η έκθεση «Αρχιτεκτονικές Αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα» με φωτογραφίες από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχιτεκτονικών συνόλων ή λεπτομερειών από την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, τις οποίες τράβηξε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου, και αναπτύσσει προβληματισμούς γύρω από την παρούσα κατάσταση/αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Ως «μουσεία του εαυτού τους» διατηρώντας σωζόμενα τα ιστορικά στοιχεία τους, εξακολουθούν επίσης να λειτουργούν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν & Σ Τσαλαπάτα στον Βόλο και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Σοφία Στυλιανού