Ο κιτς Πρινς και το χελιδόνι!

31.08.2009
Ενα μιούζικαλ για την καρδιά και την πόλη είναι «Ο ευτυχισμένος Prince» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη από τις 4 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.
Ενα μιούζικαλ για την καρδιά και την πόλη είναι «Ο ευτυχισμένος Prince» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη από τις 4 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου και ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης ενώνουν τις δυνάμεις τους για το νέο μουσικό έργο που συνέθεσε ο πρώτος σε λιμπρέτο του Χρήστου Κανελλόπουλου.

Υπερβολική δόση
Το έργο βασίζεται στον «Ευτυχισμένο πρίγκιπα» του Οσκαρ Ουάιλντ και έχει για πρωταγωνιστή του τον διάσημο τραγουδιστή Πρινς -στο ρόλο η Βικτωρία Ταγκούλη- που έχει γίνει, όπως μας λένε οι δημιουργοί, «ένα βαρύτιμο, κιτς άγαλμα, φτιαγμένο ολόκληρο από πολύτιμους λίθους και χρυσό, το οποίο δεσπόζει σε μια μεγαλούπολη. Μοναδικός του φίλος ένα χελιδόνι, που κουρνιάζει στα πόδια του.

Τώρα που πέθανε από υπερβολική δόση και τον έστησαν ψηλά να εποπτεύει την πόλη, κάνοντας το άγαλμα, βλέπει τον απλό κόσμο και η καρδιά του ραγίζει. Ομως είναι παγιδευμένος στο βάθρο του, ανήμπορος να κάνει ένα βήμα. Παρακαλάει το χελιδόνι να αναλάβει καθήκοντα ταχυδρόμου και να μοιράσει τα άχρηστα πλούτη του αγάλματος αυτού σε ανήμπορους ανθρώπους».

Το κλασικό και πολυαγαπημένο παραμύθι του Ουάιλντ ανεβαίνει από τον Γρηγόρη Χατζάκη «σαν ένα εικαστικό θέαμα, όπου, σε συνδυασμό με τη μουσική του Χρίστου Θεοδώρου, μας ταξιδεύει στην ιστορία όχι με ρεαλισμό, αλλά σαν μια χρωματική παλέτα δημιουργώντας εικόνες».
Εχουμε να κάνουμε με ένα «πειραγμένο» ανέβασμα και ζητώ από τον σκηνοθέτη να μιλήσουμε γενικά γι’ αυτήν τη μόδα των «πειραγμένων». Είναι υπέρ ή κατά; Να πειράζονται τα κείμενα ή όχι; «Να πειράζονται, αλλά με λόγο και όραμα κι όχι προς εντυπωσιασμό και μόνο.

Να το πειράξεις το όποιο κείμενο, αλλά αφού το γνωρίσεις πρώτα, το αγαπήσεις και το εκτιμήσεις. Να δώσεις μια διαφορετική πτυχή του ναι, αλλά όχι να κάνεις ένα χαζοειδές «πείραγμα» για να θορυβήσεις. Το θέμα είναι να φωτίσεις ένα κείμενο αλλιώς, όχι να το φτωχύνεις και να το καπελώσεις». Μεγάλη κουβέντα γίνεται, του λέω, και για το αν πρέπει να παίζονται «πειραγμένα» ανεβάσματα στην Επίδαυρο ή να φιλοξενούνται μόνο σε εναλλακτικούς χώρους.«Και σε εναλλακτικούς χώρους και στην Επίδαυρο, γιατί όχι; Δεν είναι μουσείο η Επίδαυρος. Αν τη θέλουμε ως τέτοιο, ας ανεβάζουμε αποκλειστικά μουσειακές παραστάσεις με κοθόρνους, χλαμύδες και στις ώρες που παίζονταν τότε. Από τη στιγμή που βάζουμε σε αυτή σύγχρονες παραστάσεις, θα τολμήσουμε σύγχρονα κοιτάγματα, θα «πειράξουμε» και τα κείμενα. Το θέμα είναι, ξαναγυρίζω σε αυτό που λέγαμε πριν, να υπάρχει καλή πρόθεση. Να «πειράζεις» το έργο, χωρίς όμως να το καπελώνεις. Να βάζεις και το λέιζερ αν σου χρειάζεται -οι τροχαλίες που είχαν τότε, δεν ήταν τα εφέ της εποχής;- αλλά να μη χαλάς το ίδιο το κείμενο και την ποίησή του».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το εναλλακτικό μιούζικαλ «Ο Ευτυχισμένος Prince» θα ανέβει στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου, λιμπρέτο-διασκευή Χρήστου Κανελλόπουλου, σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, χορογραφία-κίνηση Φρόσως Κορρού και σε σκηνικά-κοστούμια Δανάης Χατζάκη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν η Βικτωρία Ταγκούλη και ο Θανάσης Χουλιάρας, ενώ πλάι τους έχουν τους Αρτεμη Ματαφιά, Τάσο Μιχάλη, Μέλπω Αλεξανδροπούλου, Χρήστο Κανελλόπουλο. Μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου -πιάνο αλλά και κίμπορντς- Τζίμυ Τζιμπ-ηλεκτρονική μείξη.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ