Ξαβιέ Ντολάν: Παιδί θαύμα ή υπερφίαλη χιπ περσόνα;

21.02.2013
Ο κυριολεκτικά enfant terrible του γαλλόφωνου σινεμά, Ξαβιέ Ντολάν μάς συστήνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Λόρενς για Πάντα» σε διάστημα τριών χρόνων και ηλικία 24 ετών(!).

Ο κυριολεκτικά enfant terrible του γαλλικού σινεμά, Ξαβιέ Ντολάν μάς συστήνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Λόρενς για Πάντα», σε διάστημα τριών χρόνων και ηλικία 24 ετών(!).

Ο Λόρενς (Μελβίλ Πουπό) είναι ένας φιλόλογος που ζει μια φυσιολογική ζωή, έχοντας μάλιστα μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη Φρεντ (Σουζάν Κλεμάν). Μια μέρα, ο νεαρός καθηγητής αποφασίζει να μοιραστεί ένα μεγάλο μυστικό με τη γυναίκα της ζωής του: ο Λόρενς θέλει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χωρίσει με τη Φρεντ. Όταν πλέον κάνει το μεγάλο βήμα στη ζωή του, γνωρίζει ότι η επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική του ζωή βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σχοινί και ότι θα αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου αγώνα.

O Ξαβιέ Ντολάν στα γυρίσματα του Λόρενς

«Βάζω πολύ τον εαυτό μου μέσα στις ταινίες μου, μοιράζομαι αυτό που είμαι. Για μένα το σινεμά το σκέφτεσαι μόνος αλλά το δημιουργείς συλλογικά», λέει ο σκηνοθέτης στην παραπάνω συνέντευξη. Σίγουρα πάντως το εγχείρημα του Ντολάν, να αναπαραστήσει την αυτοδιάθεση των φύλων και το τι σήμαινε να είσαι ένας άντρας που ήθελε να γίνει γυναίκα στην αλλαγή της δεκαετίας προς το 1990, είναι επιεικώς ένα φιλόδοξο εγχείρημα για κάποιον που μετρά μόνο 24 χρόνια ζωής.

Τελικά παιδί θαύμα του queer σινεμά ή υπερφίαλη χιπ περσόνα;