Μαγειρεύοντας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

29.06.2013
Η συναρπαστική ζωή της Ντανιέλ Ντελπές, της παθιασμένης, ταλαντούχας και πεισματάρας σεφ του Φρανσουά Μιτεράν, μετατράπηκε στην κινηματογραφική «Υψηλή Μαγειρική» - δείτε τι είπε στον Ορέστη Ανδρεαδάκη για τη δουλειά της στο Προεδρικό Μέγαρο και τη συνεργασία της με την γυναίκα που την υποδύεται.

Κινηματογράφος και μαγειρική έχουν μια ιδιαίτερη σχέση παρά την αδυναμία του πρώτου να συλλάβει πραγματικά την ουσία και τις μυρωδιές της δεύτερης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει προσπαθήσει και μερικές αληθινά εξαιρετικές ταινίες έχουν τουλάχιστον συλλάβει το πάθος που μπορεί να ξυπνήσει σε κάποιον η γκουρμέ δημιουργία και γευσιγνωσία.

Η «Υψηλή Μαγειρική» του Κριστιάν Βενσάν επικεντρώνεται σε μια τέτοια παθιασμένη γυναίκα: η κεντρική του ηρωίδα είναι η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η αληθινή της ιστορία - το πώς καθιέρωσε την «κουζίνα της μαμάς» στο Μέγαρο κόντρα στην παράδοση που ήθελε την 'υψηλή μαγειρική' να κυριαρχεί, το πώς επέμενε στην χρήση τοπικών, οργανικών προϊόντων, το πώς αντιμετώπισε έντονο ανταγωνισμό από το «μάτσο» περιβάλλον - είναι στην καρδιά της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί η εξαιρετική Κατρίν Φρο στο ρόλο της Ορτάνς.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης συνάντησε την πραγματική Ορτάνς Λαμπορί, η οποία ονομάζεται Ντανιέλ Ντελπές, και της μίλησε για τη δουλειά της στο Μέγαρο, την συνεργασία της με την Κατρίν Φρο, αλλά και το πώς την εκπαίδευσε για το ρόλο. Δείτε στο βίντεο τις απαντήσεις της.


ντανιέλ ντελπές - haute cuisine / υψηλή μαγειρική από NyxtesPremieras

Η «Υψηλή Μαγειρική» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους.