Ο "πολύ σκληρός" Μπρους

25.06.2007
Μετά από 20 χρόνια καριέρας γεμάτης σκαμπανεβάσματα, ο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» Μπρους επιστρέφει δριμύτερος στο ρόλο που τον ανέδειξε σε μεγάλο αστέρι.

Κείμενο - επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Παπαγεωργίου

Mετά τον Αφθαρτο, το 2000, και με ενδιάμεση φωτεινή εξαίρεση την προπέρσινη παρουσία του στο cult Sin City, ο κύριος Γουίλις δεν είχε καταφέρει ν αφήσει σημαντικά σημάδια στον κινηματογραφικό χάρτη. Οσες φορές έφτανε η κουβέντα σε αυτόν, κυρίως αφορμή ήταν οι ασυνήθιστα καλές οικογενειακές σχέσεις του με την πρώην γυναίκα του, Ντεμί Μουρ, και τον καινούργιο σύζυγό της, Αστον Κούτσερ, ή οι... εύκαμπτες πολιτικές του πεποιθήσεις: πρώην ρεπουμπλικάνος και ενεργός υποστηρικτής του Μπους, δηλώνει πλέον απογοητευμένος με όλα τα κόμματα και συμμαχεί με την αριστερή και ακτιβίστρια Σούζαν Σαράντον υπέρ της ψήφισης νόμου που θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους βετεράνους πολέμων άμα τη επιστροφή τους στην πατρίδα. Φέτος όμως, καθώς αποφάσισε στα 52 του να καταπιαστεί για μία ακόμα φορά με έναν από τους εμβληματικούς ήρωες δράσης της μεγάλης οθόνης, τον Τζον Μακλέιν, οφείλουμε να τον συστήσουμε εκ νέου στην καινούργια γενιά σινεφίλ...

Ξαναείδες τα τρία προηγούμενα φιλμ κατά την προετοιμασία σου για το τέταρτο; Ναι. Το τρίτο μού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ένιωσα πάλι εξαιρετικά τυχερός που συνεργάστηκα με τους Τζέρεμι Αϊρονς και Σάμιουελ Τζάκσον. Νομίζω όμως πως το τέταρτο φιλμ είναι ισάξιο, αν όχι καλύτερο από το πρώτο. Πραγματικά ανήκει στον 21ο αιώνα. Ο Λεν Γουάισμαν (Underworld) διαθέτει καταπληκτικό μάτι όσον αφορά στα εφέ και τις σκηνές δράσης. Κατά κάποιον τρόπο δημιούργησε ξανά το Πολύ σκληρός για να πεθάνει ώστε να απευθύνεται στο κοινό του 2007. Δουλέψαμε πολύ σκληρά γι αυτή την ταινία. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε 5 ή 6 εβδομάδες ολονύχτιων γυρισμάτων.

Πόσο σκληρά προπονήθηκες γι αυτό το φιλμ;
Προσπαθώ να διατηρούμαι πάντα σε φόρμα, αλλά προπονήθηκα επιπλέον όσο καλύτερα μπορούσα. Ωστόσο, δεν απέφυγα αρκετές μελανιές και δυο-τρία ράμματα. Ηταν πολύ πιο εύκολο να κάνω τέτοιου είδους σκηνές 20 χρόνια πριν... Ελάχιστες ταινίες έχουν τέταρτη συνέχεια δίνοντάς σου την ευκαιρία να παρακολουθήσεις την εξέλιξη των ηρώων της. Ευτυχώς, η Fox, η παραγωγός εταιρία, με άφησε να ενσαρκώσω έναν ώριμο Μακλέιν, να δείχνω την ηλικία μου και να... τρώω ξύλο από νεότερούς μου!

Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις;
Διάολε, όχι! Περνάω καταπληκτικά και το προτείνω σε όλους: Μη νομίζετε ότι θα ζήσετε για πάντα. Εχετε μόνο το σήμερα. Δεν ξοδεύω χρόνο κοιτώντας πίσω και προσπαθώ να μη χάνω χρόνο κοιτώντας μπροστά. Ζω το παρόν. Πάντα πάσχιζα γι αυτό, αλλά μερικές φορές ξεχνιόμουν. Αφού έχασα όμως το μικρό μου αδελφό (σ.σ.: Ρόμπερτ, το 2001 από καρκίνο), τα καταφέρνω πολύ καλύτερα να συγκεντρώνομαι στην κάθε ημέρα και να τη ζω συνειδητά.

Θεωρείς πως αυτή είναι η τελευταία ταινία της σειράς;
Δεν ξέρω. Το στούντιο είναι ενθουσιασμένο με την ταινία. Μόλις μου είπαν πως το τρέιλερ δέχτηκε στο YouTube περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις μέσα σε πέντε ημέρες. Απάντησα στην ερώτησή σου;

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα ήθελες να παίξεις;
Δεν ξέρω. Κάνω πολλά πράγματα. Εχω την ευκαιρία να συμμετέχω σε μικρές, ανεξάρτητες ταινίες. Ημουν ένας από τους πρώτους ηθοποιούς που δέχτηκαν να το κάνουν ή να παίξουν δεύτερους ρόλους, όταν οι ατζέντηδές μου και όλοι όσοι με συμβούλευαν επέμεναν πως είναι κακή ιδέα. Τώρα πια μπορώ και το κάνω χωρίς τη μουρμούρα τους και μετά τους καθησυχάζω γυρίζοντας μια μεγάλη, στουντιακή ταινία. Θα ήθελα να κάνω περισσότερη κωμωδία, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά καλά σενάρια... Επίσης θέλω να σκηνοθετήσω μια ταινία. Ισως τα καταφέρω το φθινόπωρο, αλλά δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν είναι σίγουρο ακόμα.

Παίζεις ακόμα μουσική;
Ναι. Θα κάνουμε και μια μικρή περιοδεία αυτό το καλοκαίρι: 5 ή 6 συναυλίες. Κάποιες στην Ευρώπη, με πιθανότερες στάσεις στη Μόσχα και το Βερολίνο, και κάποιες εδώ στις ΗΠΑ. Είχαμε σταματήσει για δύο χρόνια γιατί είχαμε κάποιες εντάσεις και δράματα στην μπάντα μας. Πολλές μπάντες περνούν αυτή τη φάση...

Τι σου αρέσει να κάνεις όταν δεν δουλεύεις;
Να κάνω παρέα με τα παιδιά μου και να διασκεδάζω τη ζωή όσο περισσότερο μπορώ.

Η Ράμερ τελείωσε το σχολείο φέτος;
Πέρυσι. Θέλει να δοκιμάσει την τύχη της στο σινεμά. Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει γυρίσματα για ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ με τίτλο Assassination of a high school president.

Το ότι απέκτησες αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ σε συγκίνησε;
Είναι ένα ωραίο ορόσημο. Δύο φορές το αρνήθηκα στο παρελθόν, αφού εξαιτίας των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων δεν μπορούσα να βρίσκομαι στο Λος Αντζελες για την τελετή. Τελικά, βρήκα χρόνο πέρυσι το καλοκαίρι. Ναι, είναι cool ν αφήνεις το αποτύπωμα των χεριών σου στο τσιμέντο έξω από το Chinese Theater. Είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που περνούν απ αυτή τη Λεωφόρο κάθε χρόνο...