Αβρωνιές γιαχνί με ρεθυμνιώτικο απάκι

11.04.2011

Yλικά

  • ½ κιλό αβρωνιές* ή σπαράγγια
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό (ποικιλία Δαφνί)
  • 150 γρ. απάκι σε φλούδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το σιρόπι αγουρίδας

  • ½ ποτήρι κρασιού χυμό αγουρίδας
  • 1 κουτ. γλυκού κερασόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε τις αβρωνιές κόβοντας το σκληρό μέρος τους. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τις αβρωνιές, τις σοτάρουμε για 5 λεπτά, τις καλύπτουμε με νερό, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Pίχνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι και ξεροψήνουμε το λεπτοκομμένο σε φλούδες απάκι μέχρι να γίνει τραγανό. Για το σιρόπι, βράζουμε τον χυμό αγουρίδας με το κερασόξιδο και τη ζάχαρη μέχρι να συμπυκνωθούν ελαφρά. Σερβίρουμε τις αβρωνιές σε βαθύ πιάτο, γαρνίρουμε με τις τραγανές φλούδες από το απάκι και ραντίζουμε με το σιρόπι αγουρίδας.