Σαμπλέ βανίλιας

04.09.2009
Τα πιο γνωστά γαλλικά βουτήματα!

Τι έχουμε:

  • 5 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 3 αβγά
  • 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν-πάουντερ.

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ, το βιτάμ και το χτυπάμε, προσθέτοντας τη ζάχαρη λίγη-λίγη. Μόλις τα υλικά γίνουν ένα αφράτο μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε εναλλάξ μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά τα αμύγδαλα, καθώς και το αλεύρι και το γάλα, εναλλάξ. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι η ζύμη μας να γίνει τόσο σφιχτή, ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλά μας και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Κατόπιν πλάθουμε τη ζύμη σε ένα παχύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 5 εκατ., τυλίγουμε το κορδόνι με πλαστική μεμβράνη, το βάζουμε το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 ώρα, ώστε να παγώσει καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το κορδόνι της ζύμης από το ψυγείο, το κόβουμε σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου ενός εκατοστού και βάζουμε τα σαμπλέ, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί αλειμμένο με βιτάμ. Μόλις τα τοποθετήσουμε όλα, σκεπάζουμε το ταψί με μια υγρή πετσέτα, το αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά και μετά ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20 και μέχρι τα σαμπλέ να ροδίσουν ελαφρά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στο ταψί, μετά τα ακουμπάμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν εντελώς και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε τα αμύγδαλα ή να τα αντικαταστήσουμε με χοντροκομμένα φουντούκια.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Χυμός πορτοκαλιού.