Κέικ σοκολάτας

05.03.2009
Για να μάθουν να φτιάχνουν την αγαπημένη τους λιχουδιά!

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. βιτάμ
  • 3/4 φλιτζ. κακάο
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 4 αβγά
  • το ξύσμα και το χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες

Για το γλάσο:

  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 2/3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές βιτάμ

Τι κάνουμε:

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη μαζί με το βιτάμ (κρατάμε μια κουταλιά χωριστά, για να αλείψουμε τη φόρμα) και τα χτυπάμε καλά, έως ότου γίνουν ένα αφράτο μείγμα.

Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και τα αφήνουμε να χτυπηθούν, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το κακάο και αφήνουμε να αναμειχθούν καλά.

Κατόπιν ρίχνουμε εναλλάξ, το αλεύρι και το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα, έως ότου γίνουν τα υλικά ένα παχύρρευστο μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε μια φόρμα με το βιτάμ που έχουμε κρατήσει, την αλευρώνουμε ελαφρά, βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μια ώρα.

Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της και αν βγει καθαρή και στεγνή, τότε το βγάζουμε από το φούρνο.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας:

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και μετά ρίχνουμε το βιτάμ και τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και γίνει το μείγμα μας λείο.

Οταν το κέικ κρυώσει, το βγάζουμε από την φόρμα, το βάζουμε σε μία πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, με ξύσμα και χυμό λεμονιού.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λεμονάδα.