Λάτκες πατάτας με μανιτάρια πορτσίνι

19.03.2009
Ενα δημοφιλές έδεσμα της Ουγγαρίας, που σίγουρα θα το αγαπήσουμε!

Τι έχουμε:

  • Για τις λάτκες:
  • 750 γραμ. πατάτες
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 2 κουταλιές τρίμματα φρέσκου ψωμιού
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι

Για τα μανιτάρια:

  • 15 γραμ. αποξηραμένα
  • μανιτάρια πορτσίνι
  • 3/4 φλιτζ. ζεστό νερό
  • 7 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι καυτερή πάπρικα

Τι κάνουμε:

Πρώτα ετοιμάζουμε τα μανιτάρια:

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό και βάζουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν για 45 λεπτά. Κατόπιν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα (κρατάμε το ζωμό) και, αφού στραγγίξουν, τα χοντροκόβουμε.

Ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μία κουταλιά από το λάδι και μόλις ζεσταθεί,βάζουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό και την πάπρικα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τα μανιτάρια να σιγοβράσουν για περίπου 3 λεπτά, μέχρι ο ζωμός να εξατμιστεί.

Κατόπιν ετοιμάζουμε τις λάτκες:

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, τις στύβουμε με τις παλάμες μας για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και τις βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.

Κατόπιν προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο, το τριμμένο ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα των μανιταριών και πλάθουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και μόλις κάψει, παίρνουμε με μια κουτάλα δόσεις από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Την ώρα του τηγανίσματος, πιέζουμε την κάθε λάτκα με μια σπάτουλα, ώστε να γίνει επίπεδη και αφήνουμε να τηγανιστούν για περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μόλις ροδίσουν, τις βγάζουμε με μια τρυπητή σπάτουλα και τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με φλούδες παρμεζάνας.

Συμβουλή
Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα των μανιταριών από την προηγούμενη ημέρα, να σκεπάσουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Το κατάλληλο κρασί Μαντινεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ