Μηλόπιτα με ταχίνι

19.03.2009

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Χυμός από 4-5 πορτοκάλια
  • Ξύσμα 1 λεμονιού
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για τη γέμιση:

  • 4-5 μήλα κίτρινα ή ξινόμηλα τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • Λίγο σουσάμι καβουρντισμένο και κοπανισμένο

Εκτέλεση
1. Λιώνετε το ταχίνι χτυπώντας το καλά με το χυμό πορτοκάλι. Ρίχνετε το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα ζυμώνετε καλά , έτσι ώστε να γίνει σφιχτή η ζύμη. Την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.

2. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες και το σουσάμι και τα ανακατεύετε να ενωθούν καλά.

3. Κόβετε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγετε το ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, για να το χρησιμοποιήσετε από κάτω και να καλύψει και τα πλαϊνά του ταψιού.

4. Απλώνετε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και στρώνετε από πάνω το άλλο φύλλο. Πιέζετε τα φύλλα στις άκρες να κολλήσουν. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μία ώρα περίπου. Όταν η πίτα κρυώσει, την πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε την πίτα και σε ρολό. Σ αυτή την περίπτωση, αφού ανοίξετε το ζυμάρι σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού, στρώνετε πάνω τη γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολό. Βρέχετε τις άκρες τους για να ενωθούν καλά και να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και τα τοποθετείτε σε ταψί. Τα χαράζετε σε κομμάτια και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο τα πρώτα 10 λεπτά και σε μέτριο την υπόλοιπη ώρα. Χρειάζονται συνολικά 45 λεπτά ψήσιμο. Όταν κρυώσουν, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.