Μύρισε θάλασσα...

09.04.2009
Είναι σε όλους γνωστό ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας και μοναδικής νοστιμιάς . Πόσα όμως πραγματικά γνωρίζουμε για τη διατήρηση της φρεσκάδας και των θρεπτικών τους αξιών;

Είναι αλήθεια ότι ένα κατεψυγμένο αλίευμα είναι ίσης αξίας με ένα φρέσκο, με την προϋπόθεση ότι έχει καταψυχθεί σωστά και δεν έχει αποψυχθεί καθόλου, μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Αλλωστε η κατάψυξη είναι η μία από τις παλαιότερες μέθοδους συντήρησης των τροφίμων.

Σήμερα, τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη αποτελούν ολόκληρες μονάδες επεξεργασίας, πάνω στις οποίες τα ψάρια αμέσως μετά την αλίευσή τους καθαρίζονται, φιλετοποιούνται και καταψύχονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο όλη τη φρεσκάδα και τις θρεπτικές τους αξίες. Είναι προτιμότερο λοιπόν να καταφεύγουμε στη λύση ενός κατεψυγμένου αλιεύματος που έχει καταψυχθεί αμέσως και σωστά, δεδομένου ότι έχει διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία ψύξης (-18C) σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Ολο και πιο συχνά ακούμε τη λέξη «φρεσκοκατεψυγμένο». Τι ακριβώς όμως σημαίνει και πόσο σημαντικό είναι αυτό για το τρόφιμο; Τα ψάρια και θαλασσινά που έχουν καταψυχθεί σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από την αλίευσή τους, καταφέρνουν να διατηρήσουν όλη τους τη γεύση και τις θρεπτικές τους αξίες αναλλοίωτες. Καταψύχονται επομένως άμεσα, είτε εν πλω σε ειδικά ψυγεία (frozen on board) είτε στη στεριά (frozen on land) έχοντας περάσει μόνο μερικές ώρες από την αλίευσή τους. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάψυξή τους γίνεται ταχέως σε περιβάλλον που αγγίζει τους -40C, προκειμένου το αλίευμα να διατηρήσει αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά του συστατικά μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία λήξης. Κατά συνέπεια, η γραμμή που χωρίζει ένα ψάρι που έχει καταψυχθεί άμεσα από ένα φρέσκο είναι αρκετά λεπτή. Οπως γίνεται αντιληπτό, η άμεση κατάψυξη αποτελεί στην ουσία την εγγύηση ποιότητας των κατεψυγμένων αλιευμάτων και παράλληλα καθορίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της κατηγορίας σε σχέση με τα νωπά αλιεύματα που μπορεί να αγοραστούν από ένα τυπικό ψαράδικο, έχοντας παραμείνει στη συντήρηση για περισσότερο από δύο ημέρες. Αλλωστε ένα νωπό ψάρι δεν είναι απαραίτητα και φρέσκο, αν δεν έχει διατεθεί για κατανάλωση μέσα σε δύο με τρεις ημέρες από την εξαλίευσή του.

Παρ όλα αυτά, αυτό που παραμένει αναμφισβήτητο είναι ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούσαν ανέκαθεν μία από τις καλύτερες βάσεις για ισορροπημένη διατροφή, καθώς είναι πηγή εξαιρετικά υψηλής διατροφικής αξίας για τον άνθρωπο.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και λίγη προσοχή στις επιλογές μας, θα παραμείνουν.

Φαγγρί
Το φαγγρί θεωρείται από τα πιο εύγευστα και θρεπτικά ψάρια και έχει πλούσια σάρκα. Συνήθως γίνεται βραστό αλλά ένας λαχταριστός τρόπος να το μαγειρέψουμε είναι να το ψήσουμε σε λαδόκολλα με λάδι, χυμό λεμονιού και δεντρολίβανο.

Η σάρκα των αλιευμάτων και κυρίως των ψαριών χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, εξαιρετική ποικιλία στα λίπη, ικανές ποσότητες βιταμινών, σημαντική ποσότητα ανόργανων αλάτων και νερό.

Συναγρίδα
Η συναγρίδα είναι ένα ψάρι με εξαιρετικό κρέας, γίνεται τηγανητή ή και στη σχάρα, μπορεί όμως να μαγειρευτεί και με άλλους τρόπους. Ενας από τους πιο γευστικούς τρόπους είναι πλακί στον φούρνο με ποικιλία λαχανικών και μυρωδικών.

Η εταιρεία Kallimanis μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τη συναγρίδα σε φέτες για μεγαλύτερη ευκολία στο μαγείρεμα.

Κοκκινόψαρο, ένας θησαυρός στο τραπέζι μας!
Το κοκκινόψαρο είναι ένα ψάρι που η γεμάτη, ζουμερή σάρκα του μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε καινούργια αλλά και κλασικά πιάτα για κάθε γεύμα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματός του είναι φυσικά μια ευωδιαστή ψαρόσουπα με κρεμμύδι και λαχανικά που θα αναδείξει τη λεπτότητα της γεύσης του. Ομως έχοντας ένα τόσο «εύκολο» ψάρι στα χέρια μας αξίζει να δοκιμάσουμε και νέους τρόπους που θα μεγαλώσουν τη γευστική μας απόλαυση. Δοκιμάστε κοκκινόψαρο στην κατσαρόλα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας που θα του δώσει μια ελαφριά γλυκιά γεύση. Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, το κοκκινόψαρο ενδείκνυται για μαγείρεμα στον ατμό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το αξεπέραστο μπάρμπεκιου που με το κατάλληλο ψήσιμο θα μας δώσει μια φέτα με χρυσαφένια εμφάνιση και ζουμερή σάρκα που μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με λίγο λαδολέμονο. Πέρα από τη νοστιμιά του, το κοκκινόψαρο είναι μια τροφή εξαιρετικά υψηλής θρεπτικής αξίας. Αποτελεί φυσική πηγή φωσφόρου και είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά. Επιπλέον, είναι τόσο πλούσιο σε βιταμίνη Β12, που μόνο 100g κοκκινόψαρου προσφέρουν στον οργανισμό το 100% της συνιστώμενης ημερησίας παροχής της! Για να γλιτώσετε όμως χρόνο και για μεγαλύτερη ευκολία σας προτείνουμε μια μοναδική λύση με το ίδιο απολαυστικό αποτέλεσμα.

Η εταιρία Kallimanis προσφέρει αυτό το εξαιρετικό ψάρι, το κοκκινόψαρο, όχι μόνο καθαρισμένο αλλά και κομμένο σε κομμάτια, κατάλληλο για όλες τις συνταγές.

Εκμεταλλευτείτε το!

Βακαλάος
Ο βακαλάος, γνωστός σε όλους μας ως μπακαλιάρος, είναι πολύ χορταστικό ψάρι, με ιδιαίτερη νοστιμιά και συνήθως γίνεται τηγανητός ή ψητός. Εάν δεν θέλουμε να προτιμήσουμε την παραδοσιακή σκορδαλιά μπορούμε να τον συνοδέψουμε πολύ εύκολα με μια καλή σπιτική σάλτσα ταρτάρ. Τον συνιστούν σε κάθε είδους πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

ΚΑLLΙΜΑΝΙS
50 χρόνια εμπειρίας στα Κατεψυγμένα Αλιεύματα... δικαιολογούν την πρώτη θέση

Ο Ομιλος Επιχειρήσεων ΚΑLLΙΜΑΝΙS είναι αμιγώς ελληνικός, με κορυφαία παρουσία, εδώ και 50 χρόνια στην κατηγορία κατεψυγμένων τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην αγορά αλιευμάτων. Από την ίδρυσή του δραστηριοποιείται στον χώρο κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με βάση το αλίευμα.

Ο Ομιλος ΚΑLLΙΜΑΝΙS, χάρη στην εμπειρία και τη γνώση, τις σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής, αλλά και τις καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες, αποτελεί τον ηγέτη σε πολλά επώνυμα προϊόντα με βάση τα κατεψυγμένα αλιεύματα και είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες στην αγορά των κατεψυγμένων τροφίμων. Η μάρκαΚΑLLΙΜΑΝΙS σας προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα κατεψυγμένων αλιευμάτων και θαλασσινών για να ικανοποιήσουν κάθε σας γευστική απαίτηση.

Μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά και προσεκτικά διαλεγμένα προϊόντα χωρίς συντηρητικά, φτάνουν γρήγορα και με ασφάλεια στο τραπέζι σας διατηρώντας αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά για να σας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε απολαυστικές συνταγές.

Επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και διασφαλίζοντας την καλύτερη ποιότητα διατηρώντας την ψυκτική αλυσίδα, με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και αυστηρούς ελέγχους, φέρνουν τη θάλασσα στο τραπέζι σας στην καλύτερή της μορφή.

Πρωτότυπα θαλασσινά πιάτα
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι τροφές κατάλληλες για να πειραματιστούμε στην κουζίνα μας και να δημιουργήσουμε πιάτα βασισμένα στη δική μας φαντασία και γεύση.

Το φιλέτο πέρκας συνηθίζεται τηγανητό αλλά ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος είναι να το κόψουμε σε μικρά τετράγωνα κομματάκια και αφού τα σοτάρουμε με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, να τα σβήσουμε με κρασί και να προσθέσουμε ψιλοκομμένα λαχανικά. Βράζουμε τα υλικά, ρίχνουμε κρέμα γάλακτος και απολαμβάνουμε ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο.

Το φιλέτο γλώσσας προσφέρεται για επίσημο τραπέζι και είναι πολλοί οι τρόποι που μπορούμε να το μαγειρέψουμε.

Ενας από αυτούς είναι να πανάρουμε τα φιλέτα με αβγό, τριμμένη φρυγανιά και παρμεζάνα και να τα τηγανίσουμε.

Εάν θέλουμε μπορούμε να τα περάσουμε σε καλαμάκια, εναλλάξ με φέτες ντομάτας, μπέικον, να τα ψήσουμε στα κάρβουνα και να τα σερβίρουμε περιχυμένα με χυμό λεμονιού.

Ο γαλέος τρώγεται τηγανητός με σκορδαλιά, βραστός ή πανέ.

Για να τον μαγειρέψουμε βραστό χρησιμοποιούμε κουρ-μπουγιόν δηλαδή ζωμό από διάφορα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλινο) μέσα στο οποίο βράζεται ο γαλέος για να αρωματιστεί.

Για καλύτερο αποτέλεσμα φροντίζουμε να τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Τα καλαμαράκια θεωρούνται από τους πιο νόστιμους μεζέδες. Συνήθως προτιμούνται τηγανητά, με άφθονο λεμόνι, αλλά μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους όπως γιουβέτσι ή κρασάτα.

Αν προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού τα κατάλληλα μυρωδικά (άνηθο, μάραθο, κ.ά.) θα αναδείξουμε καλύτερα τη γεύση και το άρωμά τους.

Η σουπιά μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό.

Ο συνηθέστερος τρόπος μαγειρέματος της σουπιάς είναι κοκκινιστές με σπανάκι, μπορούμε όμως να τις κάνουμε γεμιστές με ρύζι αλλά και στιφάδο.

Το χταπόδι εκτιμάται ιδιαίτερα ως ουζομεζές αλλά μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους όπως με ριζότο ή με ζυμαρικά.

Ο κλασικός τρόπος, βέβαια, είναι το ψήσιμο στη σχάρα αλλά εάν θέλουμε ένα πιο ιδιαίτερο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε ξιδάτο προσθέτοντας κατά το σερβίρισμά του λίγο από το ζωμό που βράσαμε το χταπόδι, ξίδι, αλάτι και φύλλα δάφνης.

Οι γαρίδες είναι από τα πιο νόστιμα θαλασσινά και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Ολοι τις γευόμαστε σε σαγανάκι ενώ αν θέλουμε να τις σερβίρουμε για κυρίως πιάτο τις προτιμούμε σε γαριδομακαρονάδα ή με ριζότο.

Τα μύδια μπορούμε να τα σερβίρουμε ως ορεκτικά σε πολλές παραλλαγές και σε συνδυασμό με άλλα οστρακόδερμα. Μαγειρεύονται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλινο, αλάτι και πιπέρι.

Συμβουλή
Για να ξέρουμε πόση ώρα πρέπει να ψήσουμε ένα ψάρι στον φούρνο, στο τηγάνι, στα κάρβουνα ή στον ατμό κάνουμε το εξής: μετράμε στο πιο φαρδύ σημείο του και για κάθε εκατοστό ψήνουμε πέντε λεπτά.