Πορτογαλέζικα θαλασσινά

26.03.2009
Τα καλύτερα θαλασσινά σε ένα πιάτο!

Τι έχουμε:

  • 10 μύδια
  • 10 γαρίδες μικρές, αποφλοιωμένες
  • 3-4 γαρίδες Νο 1
  • 4 κουταλιές Βιτάμ
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 2 φλιτζ. ρύζι
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 2 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τις γαρίδες με τον ζωμό των λαχανικών και το λάδι για δέκα λεπτά, τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τα μύδια, τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με μισό ποτήρι νερό για 3-4 λεπτά ώστε να ανοίξουν και τα βάζουμε στο μπολ με τις γαρίδες.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις χοντροκόβουμε σε ένα μπολ.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το Βιτάμ, το σκόρδο καθαρισμένο, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά για να αφήσει το άρωμά του και στη συνέχεια το βγάζουμε.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.

Ξεπλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά έως ότου απορροφήσει το Βιτάμ.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και

ρίχνουμε σιγά-σιγά τον ζωμό που βράσαμε τις γαρίδες, τις ντομάτες, τον συμπυκνωμένο χυμό, το αλάτι, το πιπέρι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε τα θαλασσινά και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Συμβουλή

Καθαρίζουμε τα μύδια με ένα βουρτσάκι για να βγει το χνούδι τους, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε να φύγει όλη η άμμος και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

το κατάλληλο κρασί Αθήρι.