Γλυκό λεμονάκι

18.03.2009

γλυκό μηλαράκι

Για όσους έχουν αδυναμία στα μήλα.

Τι έχουμε:

1 κιλό φιρίκια

2 1/2 λεμόνια

1 κιλό ζάχαρη

2 1/2 φλιτζ. νερό

1 βανίλια

1/2 φλιτζ. αμύγδαλα ολόκληρα

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τα φιρίκια και με το ειδικό εργαλείο ή ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από την αντίθετη μεριά του κοτσανιού με ένα λεπτό μαχαίρι ή το ειδικό εργαλείο, δημιουργώντας ένα κενό στο κέντρο τους.

Τα βάζουμε στη συνέχεια ένα ένα με τη βάση τους προς τα κάτω σε ένα μπολ με τον χυμό από το ένα λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με το ένα φλιτζάνι ζάχαρη και τον χυμό από 1/2 λεμόνι και μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε τα φιρίκια στραγγισμένα μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα βράζουμε για ακόμα δέκα λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα για μία ολόκληρη μέρα.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τον χυμό από το δεύτερο λεμόνι, τη βανίλια και ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει καλά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις το γλυκό κρυώσει, το βάζουμε μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο, ρίχνοντας μερικά αμύγδαλα ολόκληρα.

Αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο.

Συμβουλή

Μπορούμε να προσθέσουμε στο εσωτερικό κάθε φιρικιού και από ένα αμύγδαλο.Αν και ξινό το κάναμε γλυκό!

Τι έχουμε:

1 κιλό μικρά λεμόνια

1 1/2 κιλό ζάχαρη

5 φλιτζ. νερό

3 λεμόνια

Τι κάνουμε:

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να σκεπάζονται.

Τα βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά.

Κατόπιν τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Στη συνέχεια με ένα χοντρό καρφί, τα τρυπάμε κατά μήκος από την μια κορυφή προς την άλλη, ώστε να αφαιρεθούν οι σπόροι και να αποκτήσουν ένα κενό στο εσωτερικό τους.

Αφήνουμε τα λεμόνια μέσα στο νερό για τρείς μέρες ώστε να ξεπικρίσουν αλλάζοντας τακτικά το νερό τους και βράζοντάς τα σχεδόν κάθε μέρα από πέντε λεπτά.

Μετά τις τρείς μέρες ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα λεμόνια και βράζουμε για δέκα λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα για μία ολόκληρη μέρα.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει καλά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις το γλυκό κρυώσει καλά το αδειάζουμε σε καθαρά και στεγνά γυάλινα βάζα και κλείνουμε αεροστεγώς.

Συμβουλή

Από το δέσιμο του σιροπιού εξαρτώνται η διατήρηση και η εμφάνιση του γλυκού.

το κατάλληλο

συνοδευτικό

Λικέρ κανέλας.