Γκιουνεσλί

26.03.2009
Χρώμα και γεύση Ανατολής!

Τι έχουμε:

  • 2 παντζάρια
  • ένα ματσάκι ρόκα
  • 100 γραμ. ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ:

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή ξίδι
  • 6 κουταλιές λάδι ελιάς
  • κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό.

Την επόμενη βράζουμε τα ρεβίθια για 10-15 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα μαγειρεύουμε με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να χυλώσουν ελαφρά.

Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα παντζάρια, τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και τα βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι για 15 λεπτά.

Πολτοποιούμε το σκόρδο στο γουδί, το ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε χυμό λεμονιού ή το ξίδι, το λάδι ελιάς, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Σε ένα πιάτο στρώνουμε τα φύλλα ρόκας, βάζουμε τις φέτες από τα παντζάρια γύρω γύρω, ρίχνουμε από πάνω τα ρεβίθια και περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.

Συμβουλή

Μπορούμε να προσθέσουμε στη βινεγκρέτ μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένο.

το κατάλληλο κρασί Αθήρι.