Ταλιατέλες με σπανάκι και γαρίδες

09.04.2009
Διαφορετικά ζυμαρικά με έντονη γεύση!

Τι έχουμε:

  • 10-12 γαρίδες Νο 1
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών

Για τη ζύμη:

  • 10-15 φύλλα σπανάκι
  • 1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αβγά
  • 6 κρόκους αβγών
  • αλάτι
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι για τα φύλλα της ζύμης
  • 1 λαδόκολλα

Για τη σάλτσα:

  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 2 κουταλιές τυρί πεκορίνο, τριμμένο

Τι κάνουμε:
Πλένουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για να μαλακώσουν, τα στύβουμε με χέρια μας και τα λιώνουμε στο μπλέντερ.

Βάζουμε επάνω σε μια λεία επιφάνεια το αλεύρι και το σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε, κάνουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε εκεί τα αβγά και τους κρόκους, χτυπημένα. Κατόπιν με ένα πιρούνι, αναμειγνύουμε τα υλικά, αρχίζοντας πρώτα από μέσα και μόλις αναμειχθούν τα πλάθουμε με τα χέρια μας, μέχρι γίνουν μια ελαστική ζύμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη ζύμη το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν τα υλικά, οπότε μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλα, με την ειδική μηχανή για ζυμαρικά. Περνάμε το κάθε κομμάτι της ζύμης, αρκετές φορές από τη μηχανή, αλευρώνοντάς τα κάθε φορά και από τις δύο πλευρές και μέχρι το κάθε φύλλο να αποκτήσει πάχος 3-4 χιλιοστά. Εάν δεν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά, μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα με τον πλάστη, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε τα φύλλα σε μακριές λωρίδες, πλάτους περίπου ενός εκατοστού, ώστε να γίνουν σαν μακαρόνια. Απλώνουμε τις ταλιατέλες σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα, τις σκεπάζουμε με μια υφασμάτινη πετσέτα και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό των λαχανικών για περίπου 6-7 λεπτά. Βγάζουμε τις γαρίδες από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, ρίχνουμε μέσα στον ζωμό τις ταλιατέλες, το αλάτι και τις να βράζουμε για 3-4 λεπτά. Παράλληλα, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, ρίχνουμε το πεκορίνο και ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου λιώσει το τυρί και γίνει το μείγμα μας μια αραιή σάλτσα. Στραγγίζουμε τις ταλιατέλες, τις βάζουμε σε μια πιατέλα, βάζουμε από πάνω τις γαρίδες, τις περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για πεκορίνο να χρησιμοποιήσουμε παρμεζάνα.

Το κατάλληλο κρασί: Μαντινεία.