Κοτόπουλο με καυτερή σάλτσα μπάρμπεκιου

03.04.2009
Κλασικό φαγητό, σε μια άλλη εκδοχή...

Τι έχουμε:

  • 1 κοτόπουλο
  • 1 πακέτο βιτάμ
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • αλάτι, πιπέρι
  • σπάγκο ειδικό για ψήσιμο
  • σακοράφα

Για τη μαρινάδα:

  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια μουστάρδα

Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 4 κουταλιές ξίδι
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 φλιτζ. κέτσαπ
  • 1 κουταλάκι ταμπάσκο
  • 1 1/2 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη

Τι κάνουμε:
Από την προηγούμενη ημέρα, ετοιμάζουμε το κοτόπουλο: αφαιρούμε τα εντόσθια από την κοιλιά, το πλένουμε καλά, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Κατόπιν ανακατεύουμε καλά το λάδι και τη μουστάρδα, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη ημέρα, βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, το αφήνουμε να στραγγίξει, βάζουμε στην κοιλιά του ένα κομμάτι βιτάμ και ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με το σπάγκο. Κατόπιν το αλείφουμε εξωτερικά με βιτάμ, το πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και το περνάμε προσεκτικά στη σούβλα, με κατεύθυνση από την ουρά προς τη βάση του λαιμού.

Αν δεν έχουμε την ειδική σούβλα για κοτόπουλο, τότε το δένουμε πάνω στην κανονική σούβλα.

Στη συνέχεια βάζουμε το κοτόπουλο να ψηθεί, για περίπου 1 ? 1 1/4 ώρα, ανάλογα με το βάρος του, αλείφοντάς το τακτικά κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λιωμένο βιτάμ, για να μη στεγνώσει.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου:

Ξύνουμε με τον τρίφτη το λεμόνι και κατόπιν το στύβουμε και βάζουμε το χυμό του σε ένα μπολ.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα λιώνουμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για να σοταρισθούν, μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξίδι, το κέτσαπ, το ταμπάσκο, το τσίλι και ανακατεύουμε τα υλικά, για 1-2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

Μόλις το κοτόπουλο ψηθεί, το βγάζουμε από τη σούβλα, το κόβουμε σε κομμάτια, αλείφουμε με τη σάλτσα και το σερβίρουμε, βάζοντας όση σάλτσα μας έχει απομείνει σε ένα μικρό μπολ.

Συμβουλή
Το πασπάλισμα του κοτόπουλου πριν από το ψήσιμο με πάπρικα, του δίνει ακόμη πιο έντονη γεύση.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Μαντινείας.