Κουλουράκια με αμύγδαλο

22.01.2010

Τι έχουμε:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • φλιτζ. βιτάμ
  • φλιτζ. αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα φιλέ
  • φλιτζ. γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλιές μπέικιν-πάουντερ
  • 1/3 φλιτζ. γάλα για άλειμμα

Τι κάνουμε:

Βάζουμε σε ένα μπολ το βιτάμ, το χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών και μετά ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα μας γίνει αφράτο, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, εναλλάξ με την αμυγδαλόψιχα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρις ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και το μπέικιν-πάουντερ και το ρίχνουμε, εναλλάξ με το γάλα, στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο αλεύρι ακόμη, ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κορδόνια και ενώνουμε τις άκρες για να αποκτήσουν το σχήμα στρογγυλού κουλουριού (βλ. φωτογραφία).

Βάζουμε τα κουλούρια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα ταψί αλειμμένο με βιτάμ, φροντίζοντας να υπάρχει κενό μεταξύ τους, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Στη συνέχεια, με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια με λίγο γάλα, τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και τα βάζουμε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο, περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Κατόπιν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε μέσα στο ταψί, για 5 λεπτά, για να κρυώσουν λίγο και μετά τα απλώνουμε σε μια σχάρα, ώστε να κρυώσουν καλά.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να έχουν πιο πολύ άρωμα, προσθέτουμε στη ζύμη (μαζί με το αλεύρι) και μια κουταλιά βανίλια.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ