Χταπόδι κρασάτο

14.05.2009
Μεθυστική γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1 χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο, περίπου 800 γραμ.
  • 3 ντομάτες
  • 3 κουταλιές Pumarro σπιτική ντομάτα
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 5 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 ποτήρια κόκκινο κρασί
  • 2 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 φλιτζ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Με ένα μαχαιράκι, αφαιρούμε το στόμα και την κουκούλα του χταποδιού, το ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και το κόβουμε σε κομματάκια. Κατόπιν τα βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να βράσουν με τα υγρά τους, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για περίπου 20 λεπτά. Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε καυτό νερό, ώστε να ξεφλουδίζονται ευκολότερα και τις τρίβουμε με τον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαζί με το λάδι έως ότου χρυσίσουν.

Κατόπιν προσθέτουμε τα κομμάτια του χταποδιού, τα αφήνουμε να σοταριστούν, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν, για 2-3 λεπτά ακόμη, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες, το Pumarro σπιτική ντομάτα διαλυμένο στο νερό, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το αλάτι, το πιπέρι και μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει.

Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μια πιατέλα, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του, το γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σόδα για να μαλακώσει το χταπόδι, επειδή η σόδα καταστρέφει τη γεύση, το άρωμά του και τα θρεπτικά του συστατικά.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα παλαιωμένη.