Πρασόπιτα

23.04.2009
Πίτα, αγαπημένο φαγητό όλων!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλα για πίτες
  • 1 κιλό πράσα
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 3-4 κουταλιές σιμιγδάλι
  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 4 αβγά
  • 5 κουταλιές βιτάμ
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου μέσα σε καυτό νερό, για να ζεματιστούν.

Κατόπιν τα στραγγίζουμε σφιχτά με μια πετσέτα, ώστε να βγάλουν όλο το νερό και τα σοτάρουμε με το λάδι, σε ένα βαθύ τηγάνι (κατ αυτόν τον τρόπο θα εξατμισθεί και όσο νερό έχουν κρατήσει τα πράσα).

Μόλις μαραθούν και χρυσίσουν, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, το σιμιγδάλι, το ανθότυρο κομματιασμένο με τα δάχτυλά μας και τα ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, τα ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα των πράσων και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ και στρώνουμε ένα ένα τα μισά από τα φύλλα, αλείφοντάς τα και αυτά με βιτάμ. Κατόπιν βάζουμε το μείγμα των πράσων, φροντίζοντας να το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Στη συνέχεια γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που έχουμε ήδη στρώσει, προς το εσωτερικού του ταψιού και με ένα πινέλο, τις αλείφουμε ελαφρά με λιωμένο βιτάμ. Κόβουμε τα φύλλα που έχουμε κρατήσει ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και κατόπιν τα στρώνουμε επάνω από το μείγμα, αλείφοντάς τα και αυτά με βιτάμ. Πιέζουμε τις άκρες των επάνω φύλλων, ώστε να κολλήσουν καλά με τις γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Μόλις η πρασόπιτα ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση άγρια χόρτα.

Το κατάλληλο κρασί Λευκό Ροδίτης.