Μύδια με κρόκο κοζάνης

04.06.2009
Αφροδισιακό και νόστιμο!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φρέσκα μύδια
  • 15-20 στίγματα κρόκου Κοζάνης
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές βιτάμ
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα μύδια με ένα βουρτσάκι για να βγει το χνούδι τους, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα πλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, ώστε να φύγει όλη η άμμος και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε μια χαμηλή κατσαρόλα, μαζί με μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να αχνιστούν για 3-4 λεπτά, ώσπου να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν, τα πετάμε.

Βγάζουμε τα μύδια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το βιτάμ και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε, έως ότου χρυσίσει. Κατόπιν προσθέτουμε τα μύδια, τρίβουμε όσο πιπέρι θέλουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σοταριστούν, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, ζεσταίνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, διαλύουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε να βράσουν τα υλικά μας για 3-4 λεπτά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρουμε τα μύδια με τη σάλτσα τους, πασπαλισμένα με το μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Συμβουλή
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα μύδια, αφού πρώτα τα ξεπαγώσουμε σε κρύο νερό.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό αρωματικό Ηπείρου.