Σούπα από μοσχαράκι

03.02.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 3 στηθοπλευρές από μοσχαράκι
  • 6 καρότα
  • 2 σελινόριζες
  • 1 ρέβα
  • 2 κρεμμύδια μέτρια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

  • 2 ασπράδια
  • 1 κρόκο
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τυχόν κιτρινισμένο λίπος καθώς και τη σφραγίδα του σφαγείου. Επίσης, πλένουμε και αποφλοιώνουμε τα λαχανικά χωρίς να τα κόψουμε σε κομμάτια. Στρώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας και από πάνω αραδιάζουμε τα καθαρισμένα λαχανικά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, καλύπτουμε με νερό, προσθέτουμε το ανάλογο αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 ώρες με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, αφαιρούμε από τον ζωμό το κρέας και τα λαχανικά τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε τον ζωμό και τον μεταφέρουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε το κρέας, το ξαίνουμε σε μπουκιές, κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα προσθέτουμε στον ζωμό. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προτού αρχίσει να βράζει πάλι ζωηρά ετοιμάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ το αβγολέμονο, χτυπώντας μέχρι να αφρατέψουν τα ασπράδια με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τον κρόκο, χτυπάμε ελαφρά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό και αμέσως μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα να πάει το αβγολέμονο παντού και σερβίρουμε αμέσως.