Δώσε νέα ζωή στα παλιά σου κοσμήματα

28.11.2011
Με πολυετή πείρα στο σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ, η Ράνια Πανάγου, δημιουργός των "Rania's Stones", μας προτείνει κάποιους απλούς τρόπους για να κάνουμε τα παλιά μας κοσμήματα να μοιάζουν σαν καινούργια και σούπερ μοδάτα.

Με πολυετή πείρα στο σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ, η Ράνια Πανάγου, δημιουργός των "Rania's Stones", μας προτείνει κάποιους απλούς τρόπους για να κάνουμε τα παλιά μας κοσμήματα να μοιάζουν σαν καινούργια και σούπερ μοδάτα.

Οποιοδήποτε κομμάτι κάθεται ξεχασμένο στο συρτάρι μπορεί να φανεί σωστός θησαυρός: παλιά κοσμήματα από αληθινές πέτρες ή faux bijoux, τα παλιοκαιρίσια κολιέ της μαμάς ή της γιαγιάς σου, εκείνα τα έθνικ κομμάτια που αγόρασες πάνω στην τρέλα των διακοπών ή ακόμα κι αυτά που είχες φτιάξει μόνη σου, στις πρώτες -και αδέξιες- δημιουργικές σου απόπειρες...

Απλά μην πετάξεις τίποτα! Ούτε τις σπασμένες αλυσίδες, ούτε τα κολιέ με χαλασμένα κουμπώματα, ούτε καν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που σκέφτεσαι να μην χρησιμοποιήσεις φέτος. Γιατί όπως θα δεις, με λίγη φαντασία όλα χρησιμεύουν κι όλα μπορούν να πάρουν νέα ζωή, ανανεώνοντας την εμφάνιση σου χωρίς να χαλάσεις ούτε ευρώ!

Μεταμόρφωση Νο1: Το κόσμημα των πάρτυ των γιορτών και του ρεβεγιόν

Υλικά: θα χρειαστείς 2 κοντά κολιέ- εμείς χρησιμοποιούμε μαργαριταρένια

Μια κορδέλα από πολυτελές υλικό (σατέν ή βελούδο) μήκους 60 πόντων.

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κορδέλα στα δύο και περνάμε την μια άκρη της κορδέλας από κάποιο κρίκο στη μια άκρη του ενός κολιέ και μετά στην μια άκρη του δεύτερου κολιέ. Κάνουμε το πρώτο δέσιμο στη μέση της κορδέλας και μετά δένουμε έναν ωραίο φιόγκο. Κόβουμε τις άκρες συμμετρικά και μετά κάνουμε ακριβώς το ίδιο με το δεύτερο κομμάτι κορδέλας στις άλλες δύο άκρες του κολιέ μας! Και είναι έτοιμο!

Μεταμόρφωση Νο2: Το κοριτσίστικο κολιέ για τις γιορτές!

Υλικά: ένα μακρύ σκέτο κολιέ με χάντρες σε ουδέτερο χρώμα. 4-5 διαφορετικά διακοσμητικά για κρέμασμα. Τα δικά μας διακοσμητικά είναι: ένα κρεμαστό μοτίφ για το λαιμό από χειροποίητο γυαλί, ένα ξύλινο διακοσμητικό τρενάκι, ένα χρυσό μεταλλικό στεφανάκι από μπομπονιέρα, μια κόκκινη μπαλίτσα αμπαλάζ, μια όμορφη καρώ κορδέλα και μια λεπτή κορδελίτσα σατέν ή οργάντζα για να δεθούν τα διακοσμητικά πάνω στο κολιέ.

Εκτέλεση: πρόσεξε να διατηρήσεις ένα μέτρο όσον αφορά τα στοιχεία που θα κρεμάσεις πάνω στο κολιέ για να μην δημιουργήσεις κάτι εξεζητημένο. Μπορείς να παίξεις με τα φύλλα ή τα λουλούδια των Χριστουγέννων (γκι για παράδειγμα) ή με διακοσμητικά για το δέντρο.

Μεταμόρφωση Νο3: Καθημερινό εύκολο κολιέ

Υλικά: Ένα σκέτο κολιέ με χάντρες από όποιο υλικό προτιμάς (ξύλο, γυαλί, πλαστικό) μήκους περίπου 90-100εκατοστών. Ένα κολιέ από αλυσίδα του ίδιου ή μεγαλύτερου μήκους. Μια φαρδιά δαντελένια τρέσα μήκους 25 εκατοστών.

Εκτέλεση: Ακριβώς στο ύψος του κουμπώματος (εφόσον υπάρχει) δένουμε μαζί το κολιέ και την αλυσίδα με την δαντέλα μας. Ένα διπλό δέσιμο είναι αρκετό. Κόβουμε τις άκρες με προσοχή διαγώνια και είμαστε έτοιμοι!

Μεταμόρφωση Νο4: το κολιέ που φοριέται από το πρωί μέχρι το βράδυ

Υλικά: ένα παλιό ή καινούργιο κοντό κολιέ με μικρές ή μεγαλύτερες χάντρες. Μια αλυσίδα που θα κόψεις στα δύο, στο ίδιο μήκος ή διαφορετικό πχ: 2χ. 50 εκ, 1χ 45 εκ, 1 χ 55 εκ. Μια ιδιαίτερη κορδέλα που θα ταιριάζει με το κολιέ μας χρωματικά ή θα κάνει αντίθεση με μήκος 50-60 εκατοστά και δύο φιόγκους με φάρδος 2 εκατοστά.

Εκτέλεση:

Κόβουμε την κορδέλα μας στα δύο. Παίρνουμε τη μια και την περνάμε από κάποιο κρίκο που θα υπάρχει στην μια άκρη του κολιέ και μετά από τον πρώτο κρίκο και των δύο αλυσίδων. Δένουμε μια φορά και κάνουμε έναν ωραίο φιόγκο. Τέλος, κόβουμε όμορφα τις άκρες της κορδέλας και κάνουμε το ίδιο ακριβώς και από την άλλη πλευρά του κολιέ και των αλυσίδων! Έτοιμο!

Tι λέει η ίδια η δημιουργός για αυτό το παιχνίδι μεταμόρφωσης των παλιών κοσμημάτων:

"Η αλήθεια είναι πως δένομαι ιδιαίτερα με τα κοσμήματά μου. Όχι μόνο με όσα βγαίνουν από τα χέρια μου αλλά και με εκείνα που έχω αγοράσει άσχετα με την αξία που έχουν. Όλα τα κοσμήματα έχουν κάτι να πουν κι αυτός είναι και ο λόγος που έχω δουλέψει με όλα τα υλικά: γυαλί, ασήμι, ξύλο, δέρμα, όστρακα, ύφασμα, φελλό, πολύτιμες πέτρες, μπρούτζο και άλλα πολλά. Οι πειραματισμοί άπειροι αλλά και η πρόκληση ήταν και είναι πάντα μεγάλη. Μου αρέσει στα πλαίσια αυτού του παιχνιδιού να πειράζω τα κοσμήματά μου, να ενώνω για παράδειγμα δύο μαζί, να προσθέτω κάποια νέα στοιχεία και έτσι τα ξεχασμένα- ντεμοντέ κολιέ να παίρνουν νέα πνοή".

Η Ράνια φτιάχνει καθημερινά για εσένα μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα και δώρα στις καλύτερες τιμές με τα καλύτερα υλικά.

Rania's Stones

Κοσμήματα-Δώρα / ΓΑΜΟΣ-ΒΑΠΤΙΣΗ

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ 9-ΓΕΡΑΚΑΣ, 15344

[email protected]

6994 643188

Και στο Facebook/ Rania's Stones by Rania Panagou