Κ. Βουτσάς: "Είμαι ατακτούλης, τι να κάνω";

14.12.2007
Έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα συνεχών επιτυχιών και ειλικρινά σκέφτομαι ότι είναι δώρο Θεού για ένα νέο δημοσιογράφο να γνωρίζει από κοντά τον ορισμό της αιώνιας ζωντάνιας και γοητείας. Κατά άλλους, το απόλυτο αρσενικό που ράγισε τις καρδιές χιλιάδων γυναικών την περίοδο του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Κυρίες και κύριοι, ο Κώστας Βουτσάς εφ όλης της ύλης.

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΔΗ


Έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα συνεχών επιτυχιών και ειλικρινά σκέφτομαι ότι είναι δώρο Θεού για ένα νέο δημοσιογράφο να γνωρίζει από κοντά τον ορισμό της αιώνιας ζωντάνιας και γοητείας. Κατά άλλους, το απόλυτο αρσενικό που ράγισε τις καρδιές χιλιάδων γυναικών την περίοδο του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Κυρίες και κύριοι, ο Κώστας Βουτσάς εφ όλης της ύλης.

Θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με την παράσταση όπου εμφανίζεστε

«Το ΝουΔου FunPark είναι από τις καλύτερες επιθεωρήσεις που έχω παίξει. Τα ευφάνταστα κείμενα σχολιάζουν τους πάντες και τα πάντα. Όλα διαδραματίζονται σε ένα πολιτικό πάρκο ψυχαγωγίας».

Μετά από χρόνια συναντιέστε επί σκηνής με τη Μάρθα Καραγιάννη

«Πόσο την αγαπάω τη Μάρθα Όντως μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε μαζί στο θέατρο και για μένα η πιο συγκινητική στιγμή είναι ότι 40 χρόνια μετά την πρώτη φορά που βγήκε η κινηματογραφική Νύχτα γάμου σήμερα το ξαναπαίζουμε. Είναι μαγική η συνεύρεσή μας».

Τι ονειρευόσασταν να γίνετε μικρός;

«Πάντως, όχι ηθοποιός! Ήμουν αθλητής του στίβου, έκανα άλμα εις μήκος και αγώνες ταχύτητας. Το ηθοποιιλίκι προέκυψε εντελώς τυχαία σε μια κατασκήνωση στη Μηχανιώνα, που είπα σε κάποιον που έπαιζε το μεθυσμένο: Έτσι ρε είναι οι μεθυσμένοι;. Και εκείνος μου είπε: Αν μπορείς κάν το εσύ καλύτερα. Το έκανα, λοιπόν, και χτυπιόντουσαν όλοι από τα γέλια. Από τότε έγινα η φίρμα της παρέας Ήταν όμως δύσκολα χρόνια, με πολλή φτώχεια. Πέρασα από πολλές δουλειές για να εξασφαλίσω φαϊ».

Τι δουλειές κάνατε για την επιβίωση;

«Πέρασα από πολλά επαγγέλματα, ο Θεός να τα κάνει! Μικρός πουλούσα κάρβουνα και τσιγάρα με ένα κασελάκι στο χέρι στην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα δούλεψα σε έναν οίκο ανοχής στον Βαρδάρη, αλλά έχω κάνει και τον αβανταδόρο, το λαμόγιο που λένε, σε καζίνο».

Έχετε τρακ μετά από τόσα χρόνια;

«Πάντα έχω τρακ. Σαν πρωτάρης. Περισσότερο μετράει το βάρος της ευθύνης του να ανεβάζω ένα θεατρικό και να θέλω να πηγαίνει καλά».

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συναδέλφους σας;

«Δεν ξέρω να δίνω συμβουλές, ειλικρινά. Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να ζητήσω συμβουλές από τη νέα γενιά του Internet. Ακόμη είμαι μαθητής, μαθαίνω από τους νεότερους».

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι «διάττοντες αστέρες», της μιας τηλεοπτικής επιτυχίας

«Βλέπω πολλές φορές τέτοια παιδιά, που χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και έχουν παράλογες απαιτήσεις. Όλα μέσα στο χορό είναι. Απλώς να πω ότι τα καταλαβαίνω».

Έχετε αποποιηθεί στο παρελθόν τους τίτλους «μύθος» και «θρύλος» του ελληνικού κινηματογράφου

«Ναι, είναι αλήθεια. Όταν ακούω κάποιον μάλιστα να με αποκαλεί θρύλο, νομίζω ότι είναι έτοιμος να μου βάλει ταφόπλακα και να μου βράσει τα κόλλυβα Είμαι ακόμη ένας ηθοποιός που μαθαίνω από την κάθε μέρα».

Πώς βγάλατε τόσα λεφτά;

«Οφείλω να ομολογήσω ότι το κασέ μου είναι αρκετά υψηλό μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και επιτυχιών. Θα σας διηγηθώ μάλιστα και μια ιστορία. Όταν ήμουν με τη Σπεράντζα Βρανά, είχα πάει στον Μπουρνέλη για να συζητήσουμε για ένα ρόλο που μου πρότεινε. Η Σπεράντζα τότε με είχε παροτρύνει να ζητήσω λεφτά, γιατί τα φέρνω πίσω. Ο επιχειρηματίας μου έδινε 90 εγώ ζητούσα 150. Τελικά, πήρα 120. Από τότε ακολουθώ την ίδια τακτική».

Υπάρχει κάποια δουλειά σας για την οποία έχετε μετανιώσει;

«Όλα αυτά που έχω κάνει τα έχω κάνει με πολλή αγάπη, κόπο και πάθος. Ποτέ δεν θα με ακούσει κάποιος να μετανιώνω για μια επαγγελματική μου επιλογή».

Για τις βιντεοταινίες του 80, για τις οποίες πολλοί συνάδελφοί σας μετανιώνουν;

«Λάθος τους μεγάλο να το κάνουν. Αυτές οι ταινίες με έζησαν και τις έκανα με κέφι. Γιατί να ντραπώ γι αυτές; Βλέπω ότι και σήμερα μοιράζονται σε DVD από μεγάλα περιοδικά».

Υπάρχει κάποιος «νέος Βούτσας»;

«Δεν θέλω να βγει νέος Βουτσάς και δεν θέλω όχι για την υστεροφημία μου, αλλά γιατί πιστεύω ότι ο κάθε νέος ηθοποιός πρέπει να είναι μοναδικός, ξεχωριστός, με δικό του αυτόφωτο ταλέντο και όχι να παίρνει δάνεια του παρελθόντος. Αν με ρωτάτε σε ποιους νέους κωμικούς πιστεύω πολύ, θα σας έλεγα τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Γιάννη Μπέζο».

Γιατί πιστεύετε ότι οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου έχουν ακόμη τέτοια επιτυχία;

«Γιατί οι περισσότερες από αυτές είναι βγαλμένες μέσα από τη ζωή, όμορφα παραμύθια Δεν υπάρχει τίποτα φτιαχτό. Και αυτές τις ταινίες τις υπηρέτησαν πολύ μεγάλοι ηθοποιοί».

Μια λέξη για τα παρακάτω ονόματα;

Μάρθα Καραγιάννη: «Αιώνια όμορφη».

Ζωή Λάσκαρη: «Ντίβα και γυναίκα ποθητή».

Αλίκη Βουγιουκλάκη: «Το πιο μεγάλο αστέρι που έχει βγάλει η Ελλάδα».

Τζένη Καρέζη: «Ψυχούλα και ταλέντο ύψιστο».

Σωτήρης Μουστάκας: «Είναι ο κολλητός μου, είναι καθημερινά δίπλα μου».

Μιλώντας για γυναίκες

Πότε κάνατε για πρώτη φορά σεξ;

«Πολύ μικρός Στα 16 μου έκανα πρώτη φορά έρωτα με μια κοπέλα σε οίκο ανοχής, την Αγγέλα. Δεν θυμάμαι, όμως, και πολλά πράγματα».

Ένας μύθος λέει ότι είστε ο ηθοποιός με τις περισσότερες κατακτήσεις στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αληθεύει;

«Για να το λένε τόσοι, δεν ξέρω Ρωτήστε τους! (Γέλια.) Εγώ λέω απλώς ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι αρσενικό. Λογικό δεν είναι να έχω στενές επαφές με το ασθενές φύλο;».

Ήσασταν καλός σύζυγος;

«Ποτέ δεν υπήρξα καλός σύζυγος. Καλός πατέρας, όμως, πιστεύω ότι ήμουν πάντα. Αυτό βέβαια πρέπει να σας το πουν και τα παιδιά μου».

Για τους χωρισμούς σας η ευθύνη βάραινε περισσότερο εσάς;

«Πάντα εγώ ευθυνόμουν για το γεγονός ότι χώριζα. Είμαι ατακτούλης, τι να κάνουμε; (Γέλια.) Πάντα εγώ έφταιγα, το παραδέχομαι. Δεν θέλω, όμως, να μπω σε λεπτομέρειες».

Τι κοιτάζετε πρώτα σε μια γυναίκα;

«Πάντως, όχι την προσωπικότητα! (Γέλια.) Γιατί να πω ψέματα; Πάντα το μάτι μου πέφτει σε σημεία του σώματος συγκεκριμένα».

Έχετε φάει χυλόπιτες;

«Και βέβαια! Ποιος είμαι, ο Δον Ζουάν να μην έχω φάει;».

Τι ήταν το πιο ακραίο που έχετε κάνει για μια γυναίκα;

«Κάποτε είχα ερωτικό δεσμό με μια παντρεμένη, η οποία πήγε με τον άντρα της ταξίδι στη Ρώμη. Ε, ένα απόγευμα πήρα το αεροπλάνο, πήγα και εγώ εκεί και την περίμενα στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου. Μόλις με είδε, πήγε να πάθει εγκεφαλικό. Μετά σηκώθηκα και έφυγα. Αυτό που ήθελα το είχα καταφέρει».

Είστε ερωτευμένος σήμερα;

«Είμαι πολύ ερωτευμένος. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει και περίοδος που να μην είμαι».

Βλέπετε τηλεόραση;

«Βλέπω ελάχιστα. Αν θα δω, φροντίζω να είναι Λάκης».

Πολλοί όμως τα έχουν βάλει με τη σάτιρα του Λάκη

«Η σάτιρα δεν έχει όρια και ας σοβαρευτούν κάποιοι. Πιστεύω ότι ο Λάκης σε όλα αυτά που λέει δεν κρύβει κανενός είδους εμπάθεια ή προσωπική έχθρα με κάποιον από όλους αυτούς που σατιρίζει. Είναι καταπληκτικός. Άλλωστε, για να σε σατιρίσει κάποιος, πρέπει να έχεις προκαλέσει εσύ ο ίδιος με τη συμπεριφορά σου».

Την πορεία του Άνθιμου την παρακολουθείτε;

«Βέβαια, και την τηλεοπτική του και τη φετινή θεατρική. Μου αρέσει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι ένα παιδί που θα μείνει στο στερέωμα, γιατί προπάντων έχει παιδεία».

Ποια είναι η σχέση σας σήμερα με τη μητέρα του Άνθιμου;

«Είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι με την Εύη. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά, βγαίνουμε, της λέω τα προβλήματά μου, μου εμπιστεύεται εκείνη τα δικά της. Μιλάμε για τον Άνθιμο Μας ενώνει και ο Άνθιμος!».

Τι συμβουλές του έχετε δώσει;

«Να κρατάει πάντα την ισορροπία μέσα του και να μη χάνει την μπάλα από την επιτυχία. Αλλά δεν είμαι και πολύ καλός στις συμβουλές. Σήμερα μπαίνουν στο καμαρίνι μου κοριτσάκια και μου ζητάνε αυτόγραφα του Άνθιμου».

Who is who

1. Σήμερα είναι 75 ετών και εκτός από το Θέατρο «Βέμπο» εμφανίζεται και στον «Γιούγκερμαν». «Ο ρόλος του παππού Σκλαβογιάννη είναι από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου στην τηλεόραση. Είμαι τυχερός που συμμετείχα σε μια τόσο σπουδαία παραγωγή», μας είπε.

2. Έχει παίξει περίπου σε 69 ταινίες και είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της μεγάλης οθόνης.

3. Πρώτη του σύζυγος ήταν η Έρρικα Μπρόγερ.

4. Έχει τρεις κόρες, την πρώτη,τη Σάντρα, με την κ. Μπρόγερ και δύομε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Θεανώ Παπασπύρου.

5. Η μία του κόρη, η Θεοδώρα, ακολούθησε τα βήματά του στην υποκριτική, ενώ η Σάντρα είναι επιτυχημένη επαγγελματίας στις δημόσιες σχέσεις. Η τρίτη, η Νικολέτα, είναι ψυχολόγος.

6. Ο θετός του γιος, ο Άνθιμος Ανανιάδης, από τον τρίτο του γάμο, ακολούθησε επίσης το επάγγελμα του Κώστα Βουτσά και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο hot ζεν πρεμιέ της τηλεόρασης.

7. Την εργασιομανία που τον χαρακτηρίζει τη βαφτίζει ως το μεγαλύτερο προτέρημα, αλλά και ελάττωμά του.